YAZARLARIMIZ
Ufuk Yola
Eski İş Müfettişi
İş ve Sosyal Güvenlik Danışmanı
Bilirkişi
ufukyola@gmail.com



Kısa Çalışma Uygulanan İşyerlerinde İşçilerin 23 Nisan ve Diğer Tatil Günlerinde Çalıştırılması Durumunda Ücretlendirme Nasıl Olmalıdır?

23 NİSAN TATİL GÜNÜ İÇİN ÇALIŞMA KARŞILIĞI OLMAYAN ÜCRETİN ÖDENMESİ:

Kısa çalışma ödeneğinden yararlanan işyerlerinde çalışılmayan hafta tatili ile genel tatil günleri karşılığında ödenmesi gereken ücretler, Kısa Çalışma Yönetmeliğinde;  “Kısa çalışma yapan işçinin çalışılmayan hafta tatili, ulusal bayram ve genel tatil günlerine ilişkin ücret ve kısa çalışma ödeneği miktarı, kısa çalışma yapılan süreyle orantılı olarak işveren ve Kurum tarafından ödenir.” şeklinde düzenlenmiştir.

Bu kapsamda işyerinde 23 Nisan tatil gününde çalışma yapılmaz ise, çalışma karşılığı olmayan ücret tutarı işveren ile kurum tarafından orantılı olarak ödenecektir. Örneğin işyerinde faaliyet tamamen durdurulmuşsa, yalnızca o güne isabet eden günlük ücretin % 60’ı kurum tarafından karşılanır.

İşyerinde faaliyet 1/2 oranında azaltılmış ise bu kez işveren işçinin 23 Nisan tatil günü için çalışma karşılığı olmadan hak etmiş olduğu günlük ücretin yarısını, kurum ise kalan tutarın %60’ını karşılamak durumundadır. Diğer seçeneklerde de benzer şekilde orantı kurularak hesaplama yapılmalıdır.

23 NİSAN TATİL GÜNÜNDE ÇALIŞMA YAPILMASI DURUMUNDA ÜCRETLENDİRME NASIL OLMALIDIR:

Ulusal bayram ve genel tatil günlerinde işyerinde çalışma yapılmayarak tatil kullanılması asıl iken, çalışma yapılması durumunda, 4857 sayılı İş Kanunu 47. Maddesi gereği işçiye ilave bir günlük ücretin daha ödenmesi gerekmektedir.

Bununla birlikte Yargıtay ın istikrar kazanmış kararlarında, işçinin tatil gününü kesintisiz olarak geçirmesi gerektiği kabul edilmiştir. Bu nedenle işçinin tatil gününde 1 saat dahi çalışmasının olması durumunda ücretinin yine tam olarak ödenmesi gerekecektir. (Yargıtay 22 HD. 2014/23997 E. 15.12.2015 T.), (Yargıtay 9 HD. 2015/5460 E. 10.02.2015 T.)

Bu kapsamda işyerinde yararlanılmakta olan kısa çalışma ödeneği, ister haftalık 5 saat çalışma, ister 30 saat çalışma ya da isterse yarı zamanlı 22,5 saat çalışma şeklinde uygulansın, her koşulda 23 Nisan tatil gününde yapılacak birkaç saatlik çalışma karşılığında, işçinin ilave ücretinin tam olarak ödenmesi gerekmektedir.

Sonuç itibari ile, 23 Nisan tatil günü başta olmak üzere bu süreçte rastlanabilecek 1 Mayıs,19 Mayıs ve Ramazan Bayramı günlerinde yapılacak çalışmalar için, işyerinde kısa çalışma ödeneğinin uygulanış biçimi (faaliyetin tamamen durdurulması yöntemi hariç olmak üzere) dikkate alınmaksızın, işçiye ilave bir günlük yevmiyesinin ödenmesi gerekir. Ayrıca çalışma karşılığı doğacak ücretin ödenmesinden işveren sorumlu olup, Kurumun ödemeye katılması söz konusu olmayacaktır. 

24.04.2020

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM