I - GİRİŞ
Son günlerde bağımsız denetçilikle ilgili her gün yeni bir önerge her gün yeni bir taslak derken sonunda Kamu Gözetimi Muhasebe Denetimi ve Standartları Kurumu, Bağımsız Denetim Yönetmeliği taslağını yayınladı.
31.12.2013 tarihine kadar 15 yıllık mesleki hizmeti bulunanlara, 31.12.2014 tarihine kadar da 10 yıllık mesleki hizmeti olanlar Sakarya Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi (SAÜSEM) tarafından düzenlenen eğitimlere katılıp ve eğitim sonunda yapılan değerlendirme sınavında 70 başarı notunu alanlara Bağımsız Denetçi Sertifikası verilecektir.
II - SINAV KONULARI
a) Muhasebe,
b) Türkiye Muhasebe Standartları
c) Finansal Analiz,
ç) Finans,
d) Denetim,
e) Genel Hukuk Mevzuatı, (Ticaret Hukuku, Borçlar Hukuku, İcra ve İflas Hukuku, Medeni Hukuk, Vergi Hukuku, Sosyal Güvenlik Mevzuatı, İdare Hukuku),
f) Sermaye piyasası mevzuatı, bankacılık mevzuatı ve sigortacılık mevzuatı,
Sermaye piyasası, bankacılık ve sigortacılık alanlarında denetim yapmayacaklar (f) bendinde belirtilen konulardan ayrıca sınava tabi tutulmazlar.
III – SPK BAĞIMSIZ DENETÇİ BELGESİ OLANLARIN MUAFİYETİ
5018 sayılı Kanun kapsamındaki kamu kurumları tarafından, 660 sayılı KHK’nın yürürlüğe girdiği 2/11/2011 tarihinden önce ilan edilen denetime ilişkin sınavlar ile bunlara ilişkin 31/12/2012 tarihine kadar sonuçlandırılan tamamlayıcı sınavlar sonucunda lisans belgesi almaya hak kazananlar;
Yukarıdaki “II-Sınav Konuları” başlığında belirtilen konular için yapılacak sınavlardan muaf tutulacaklardır.
IV – SINAVA GİREBİLME KOŞULLARI
Meslek mensubu (SMM ya da YMM) olma koşulu ile Türkiye’de yerleşik, medeni haklarını kullanma ehliyetine sahip, uygulamalı mesleki eğitimi tamamlamak ve sınavda başarılı olmak, yüz kızartıcı suçlardan mahkumiyetinin olmaması koşulu ile birlikte bağımsız denetim mesleğinin gerektirdiği şeref ve haysiyete uymayan davranışlarda bulunulmaması esastır. Bu özelliklere sahip olanlardan;
31/12/2013 tarihine kadar yapılacak yetkilendirmelerde, mesleki konularda 15 yıl süreyle mesleki tecrübe kazandıracak hizmeti bulunup meslek mensubu olmaya hak kazananlardan,
Hukuk, iktisat, maliye, işletme, muhasebe, bankacılık, kamu yönetimi ve siyasal bilimler konularında en az lisans seviyesinde mezun olması veya diğer konularda lisans seviyesinde mezun olmakla beraber yine aynı konulardan lisansüstü düzeyde diploma almış olması koşulu ile Kurum tarafından yürütülecek teorik ve uygulamalı eğitim programlarını başarıyla tamamlayanlar, sermaye piyasası mevzuatı, bankacılık mevzuatı ve sigortacılık mevzuatı, hariç olmak üzere, sınavda 70 başarı notunun alınması koşulu ile bağımsız denetçi sertifikası almaya hak kazanırlar.
31/12/2014 tarihine kadar yapılacak yetkilendirmelerde, mesleki konularda 10 yıl süreyle mesleki tecrübe kazandıracak hizmeti bulunup meslek mensubu olmaya hak kazananlardan denetçi olmak isteyenlerin en az 1 yılını denetçi yanında tamamlamaları koşulu ile Kurum tarafından yürütülecek teorik ve uygulamalı eğitim programlarını başarıyla tamamlayanlar, sermaye piyasası mevzuatı, bankacılık mevzuatı ve sigortacılık mevzuatı, hariç olmak üzere, sınavda 70 başarı notunun alınması koşulu ile bağımsız denetçi sertifikası almaya hak kazanırlar.
Hukuk, iktisat, maliye, işletme, muhasebe, bankacılık, kamu yönetimi ve siyasal bilimler konularında lisans veya lisansüstü eğitimde geçen süreler 4 yılı geçmemek üzere 10 ve 15 yıllık sürelerin hesabında mahsup edilir.
Meslekte kıdemin hesaplanmasında; meslekte staja başlama tarihi, kamuda mesleğe giriş tarihi esas alınacaktır.
20.07.2012
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.