YAZARLARIMIZ
Turgay Özen
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
Bağımsız Denetçi
tturgayozen@gmail.com



Yeşil Kart ve Genel Sağlık Sigortasında Son Durum

 I – GİRİŞ

5510 sayılı Yasa’da “kişilerin öncelikle sağlıklarının korunmasını, sağlık riskleri ile karşılaşmaları durumunda ise oluşan harcamaların finansmanını sağlayan sigorta” olarak tanımlanan Genel Sağlık Sigortası, 1 Ocak 2012 tarihi itibari ile uygulama esasları bakımından yeni bir döneme girdiğinden, bu kapsamda hiçbir sosyal güvenlik kurumunun sağlık yardımlarından yararlanmayan  kişilerin gelir tespiti yapılarak yapılan bu tespite göre sağlık yardımları ya Devlet tarafından karşılanacak bu kişilere yeşil kart verilecek ya da tespit edilen gelir durumuna göre kişiler Genel Sağlık Sigortası primi ödeyeceklerdir. Diğer bir ifade ile 1 Ocak 2012 tarihinden itibaren artık herkes sosyal güvenlik şemsiyesi altına girmiş bulunmakta ve hiç kimse ben devletin sağlık güvencesini istemiyorum deme hakkına sahip bulunmamaktadır.  1 Ocak 2012 tarihi itibari ile yeşil kart vizesi devam edenler vize tarihinin dolduğu tarih itibari ile, 1 Ocak 2012 tarihi itibari ile hiçbir sağlık güvencesi olmayanların en geç 31 Ocak 2012 tarihine kadar gelir testi yaptırmak için ikametgahlarının bulunduğu il ya da ilçelerdeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları’na başvurmaları gerekmektedir. Aksi durumda kişilerin sağlık sigortası tescili SGK tarafından resen yapılacaktır. Bu durumda hane halkı geliri asgari ücretin 2 katından fazla olarak kabul edilerek  aylık olarak ödenmesi gereken  en yüksek prim olan 212,76 TL tutar aylık olarak tahakkuk ettirilecektir. 

II – GELİR TESPİTİNDE ESAS ALINACAK AİLE BİREYLERİ

Gelir tespitinde, aynı hane içinde yaşayan eş, evli olmayan çocuk, büyük ana ve büyük babadan oluşan aile esas alınır. Aile bireylerinden birinin veya birkaçının genel sağlık sigortalısı ya da bakmakla yükümlü olunan kişi olması, diğer aile bireylerinin genel sağlık sigortalılığı için yapılacak gelir tespitinde esas alınmalarına engel oluşturmaz.

Yaşları ne olursa olsun aynı hanede yaşayan evli olmayan çocuklar gelir tespitinde aile içinde değerlendirilir. Öğrenim nedeniyle geçici olarak aynı hanede yaşamayan 25 yaşını doldurmamış evli olmayan çocuklar, öğrenimleri süresince aile içinde değerlendirilir.

Aynı hanede birden fazla aile yaşaması durumunda her bir aile için ayrı gelir tespiti yapılır.

Gelir testine tabi tutulacak kişi ile aynı hanede yaşamayan ana ve baba için bakmakla yükümlü olunsa dahi ayrı gelir tespiti yapılır.

III – GELİR TESPİTİNE ESAS OLUŞTURAN VERİLER

Gelir tespitinde, aile bireylerinin harcamaları, taşınır ve taşınmazları ile bunlardan doğan hakları da dikkate alınarak aile içinde kişi başına düşen gelirin aylık tutarı tespit edilir.

Gelir tespiti yöntemi olarak kullanılacak olan puanlama sisteminde ayrıca aşağıdaki unsurlar dikkate alınır;

a) Kişilere ait taşınır ve taşınmazlar ile bunlardan doğan haklar.

b) Bankaların onayı alınmak suretiyle SGK tarafından Bakanlığa sağlanacak olan aile bireylerinin bankalardaki tüm hesaplarına ilişkin bilgiler.

c) Sürekli olarak alınan nakdi sosyal yardımlar.

Bakanlık ya da SGK tarafından aile bireylerine ilişkin, aile içinde kişi başına düşen geliri etkileyecek diğer unsurların belirlenmesi durumunda, bu unsurlara göre Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı personeli tarafından yapılacak tespitler sonucu elde edilen bilgiler de kişilerin gelir tespitinde dikkate alınır.

IV –SONUÇ

Genel sağlık sigortalısı ya da genel sağlık sigortalısının bakmakla yükümlü olduğu kişi statüsünde olmayanlar ile genel sağlık sigortalılığı ya da genel sağlık sigortalısının bakmakla yükümlü olduğu kişi statüsü sona erenler için statülerinin sona erme tarihinden itibaren bir ay içerisinde gelir tespiti yaptırmaları zorunludur.

Gelir testine tabi tutulacak kişinin gelir testini yaptırmak üzere Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları’na bizzat yazılı başvurusu esastır.

Başvuru, kişinin Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sisteminde kayıtlı ikametgahının bulunduğu il veya ilçe idari sınırları içindekiSosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları’na yapılır.

Aynı hane içinde gelir tespitine esas alınan aile bireylerinden; genel sağlık sigortalısı ya da bunların bakmakla yükümlü olduğu kişi durumunda olmayan diğer aile bireyleri ayrı bir prim ödeme yükümlüsü genel sağlık sigortalısı olarak tescil edilir ve varsa bunların bakmakla yükümlü oldukları diğer aile bireyleri de bakmakla yükümlü olunan kişi olarak genel sağlık sigortasından yararlanır.

Gelir tespitinde, gelirleri asgari ücretin 1/3’den yüksek olup  yeşil kart verilmeyenler aşağıdaki hesaplamalara göre prim ödemek zorundadırlar.

Gelir tespitine göre ödenecek primin hesabına esas olmak üzere üç çeşit gelir grubu oluşturulmaktadır ve bu gelir gruplarına göre;

1.Grup :

Geliri Brüt asgari ücretin 1/3 ile, brüt asgari ücret arasında olanlar; 35,46 TL

2.Grup :

Geliri brüt asgari ücret ile, 2 brüt asgari ücret arasında olanlar; 106,38 TL

3.Grup :

Geliri brüt asgari ücretin 2 katından fazla olanlar; 212,76 TL

prim ödeyeceklerdir.

10.01.2012

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> YIL SONU KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL yerine 999 TL + KDV
     Ayrıntılar için tıklayın.

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM