Kıbrıs Türk Federe Meclisi'nin 24 Mart, 1983 tarihli birleşiminde kabul olunan “Serbest Liman ve Bölge Yasası ", Anayasa'nın 74'üncü maddesi gereğince, Kıbrıs Türk Federe Devleti Başkanı tarafından Resmî Gazete'de yayınlanmak suretiyle yürürlüğe girmiştir.
Bu yasa kapsamında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinde özel bir bölge ilan edilmiştir. Gazi Mağusa Serbest Liman ve Bölgesinin Kurulması gerçekleştirilmiştir.
Serbest Bölgede ihraç ve ithal amacıyla aşağıda belirtilen faaliyet ve işlemler yapılabilir :
(1) Devlet sınırları içinden veya dışından eşya getirilmesi, getirilen eşyanın depolanması, aynen veya işlem görerek kısmen ya tamamen ihraç edilmesi, bu eşyanın Serbest Bölgede yapılacak her türlü imalât, inşaat ve onarımda kullanılması;
(2) Bölgeye getirilen eşyanın üzerinde onarım, montaj ve demontaj işlerinin yapılması,
(3) Her türlü sanayi faaliyetinde, imalâtta ve üretimde bulunulması,
(4) Her türlü ticari gözetme (survey) hizmetleri,
(5) Bankacılık ve sigortacılık hizmetleri,
(6) Her türlü deniz taşıt araçlarının yapımı, onarımı, montaj ve demontajı,
(7) Serbest liman ve bölge işletmeciliği,
(8) Bakanlar Kurulunca uygun görülecek diğer iş ve hizmetler,
Serbest Liman Şirketi, bu Yasa ve Şirketler Yasası kurallarına göre bir Limited şirket olarak kurulur.
Şirket kuruluşu için en az 2 kişi gereklidir.
Şirketin ödenmiş sermayesi 50,000 EURO olmalıdır. (Sermaye tutarı şirket kurulmadan önce en fazla bir hafta süre ile bankada bloke edilip işlemlerin tamamlanması ile geri çekilebilir.)
İşletme İzni için Serbest Liman ve Bölgede, faaliyet göstermek isteyen gerçek veya tüzel kişiler, işleticinin yetkisinde olan bölgeler için işleticiye, bunun dışında kalan bölgeler için Serbest Liman ve Bölgeler Müdürlüğüne başvururlar. Başvurularda, faaliyet sahası ile ilgili bilgiler ve Müdürlük veya işletici tarafından istenecek herhangi bir husus açıkça belirtilir. İşletmede hizmetlere ait hükümler mevcut durum dikkate alınarak düzenlenir.
KKTC Serbest Liman bölgesinde faaliyet gösteren şirketler faaliyetlerini bu bölgede bir işyeri/ofis veya posta kutusu yolu ile yürütürler.
Serbest Liman şirketleri, faaliyetlerini tamamı ile KKTC sınırları dışındaki müşteriler için gerçekleştirirlerse, bu faaliyetlerden sağlanacak gelir üzerinden kurumlar ve Gelir vergisinden muaf olacaktır. Ayrıca gerçekleştirilen bu faaliyetlerden dolayı KDV yoktur Serbest Liman bölgesi şirketleri, çalıştıracakları personellerin KKTC Gelir vergisi ve Sosyal Güvenlik Yasaları kapsamındaki sosyal sigorta, ihtiyat sandığı ve diğer primlerle ilgili yatırımlarını gerçekleştirmesi gerekmektedir.
Dijitalleşmeyle birlikte bilginin akışı kolaylaşmıştır.Yapay zeka ve Dijital teknolojilerin gelişmesiyle birlikte yerinde bulunma ya da bulundurma kavramları değişmiş olmakla birlikte ülkelerin mevzuatlarıda o hızla değişmemektedir.Vergi mevzuatları hala 1980 yıllarda yazılmış günümüze cevap verilmeye çalışırken sorunların çözümünde başvurulan özelge yöntemi ihtiyaca hızlı cevap verememektedir.Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile Çifte Vergilendirme Önleme Anlaşması 22/12/1987 tarihinde imzalanarak 01/01/1989 uygulamaya girmiştir.
Mekana ihtiyaç olamadan posta ofisi yöntemiyle ya da faaliyetlerini Vergi ödemek istemeyen ya da imkanı olan Firmalar Kuzey Kıbrıs Türk Cumhurihiyeti’nde şirket kurma eğilimi artmıştır.Sorunların çözümünde ortak Dil Türkçe ve ortak para Türk Lirası olması nedeniyle Yavru Vatan’da şirket kurma eğilimi hızla artmaktadır.
1- Adım (3 iş günü)
Şirket isim yoklaması için 2-3 tane şirket ismi belirlenmesi ve isim onayı
2- Adım
Yukarıda talep edilen evrakların tarafımıza mail gönderilmesi
3- Adım (3 iş günü)
Tarafımızca hazırlanan şirket kuruluş belgelerinin imzalanıp Mali Müşavirlik Şirketine gönderilmesi
4- Adım
Şirket başvurusu için Serbest Liman Başvuru harcının ödemesi.
5- Adım (7 iş günü)
Şirket Başvurusu ve Serbest Liman Kurulunun onayı
6- Adım (10 - 15 iş günü)
Ekonomi Bakanlığı tarafından Bakanlar Kuruluna sevk edilmesi ve onayı ve sermayenin Bloke edilmesi.
7- Adım (2 iş günü)
Serbest Liman Şirketi Harcının ödenmesi
Yazımızın İkinci Konusu Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinde Kurulu şirketlerin Vergisel ve Sosyal Güvenlik Yükümlülükleri
Yazımızın Üçüncü Konusu Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinde Kurulu şirketlerin Ticaret Kanunu açısından değerlendirilmesi Ortakların sorumlulukları
Yazımızın Dördüncü Konusu Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinde Kurulu şirket faaliyetlerinden Türkiye’de mukim gerçek ya da Tüzel Kişilerin Faydalanması yönünden KDV ve Stopaj Yönünden değerlendirilmesi
Yazımızın Beşinci Konusu Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinde Kurulu şirket faaliyetlerinde Türkiye haricindeki gerçek ya da Tüzel Kişilerin Faydalanması yönünden KDV ve Stopaj Yönünden değerlendirilmesi
Araştırmalarımıza göre yazılarımız devam edecektir.
Kaynaklar
23.03.2021
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.