YAZARLARIMIZ
Tuğba Ege
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
tugba.ege@tepav.org.tr



Ev Alan Daha Mı Az Vergi Ödüyor? (Ücret Geliri Örneği)

Muhasebeciler günü, vergi haftası derken mübarek vergi ayları geldi, mübarek diyorum vergi kutsal çünkü. 2015 yılı gelir vergisi beyannameleri verildi. ilk taksitler ödendi.

Tüm bunlar olurken dikkatimi çeken bir şeyi sizinle de paylaşmak istiyorum. İki mükellefimiz var ikisi de  ‘birden çok işverenden’ ücret geliri elde edip beyanname verme sınırını aştıkları için gelir vergisi beyannamesi vermek zorundalar.

A mükellefinin:

3 işverenden elde ettiği safi ücret toplamı (GV Matrahı):246.442 TL,

Kesinti yoluyla ödenen vergisi :59.589 TL

SONUÇ:15.555 TL ödenecek vergi çıkıyor,

B mükellefinin:

3 işverenden elde ettiği safi ücret toplamı (GV Matrahı):524.013 TL,

Kesinti yoluyla ödenen vergisi :153.598 TL

SONUÇ:18.696 TL ödenecek vergi çıkması gerekirken,  o da ne ? HAYIR…

Ödenecek vergi 13.566 TL çıkıyor.

Peki neden? Nedeni de çok ilginç.. Çünkü B mükellefinin oturduğu evin dışında bir evi var ve Baldızı oturuyor. Kendisinden kira da almıyor.  2 dereceden usul ve füruğu yani kendi akrabası olmadığı, eşinin akrabası olduğu için kanuna göre kira almasa bile evin emlak vergi değerinin %5 ini yıllık kira geliri almış gibi beyan etmek zorunda kalıyor. İlk bakışta bu B mükellefinin şanssızlığı ve vergisini arttırıcı bir unsur gibi dursa da beyannamede iş öyle olmuyor. Çünkü evin vergi değerinin %5’ i olan 9.843 TL’yi, yıllık kira geliri olarak gösterirken evin alış tutarı olan 350 bin TL’nin gerçek gider yöntemine göre

Konut kredisi faizi: 17.500 TL

50 yıl %2’i   7.000  TL amortisman bedeli olarak gider yazılıyor, kredi ile alınsa faiz, sigorta  vs diğer gider yazılabilecek kalemleri saymıyorum.  Toplamda ( 24.500 TL gider-9.843 TL alınmayan kira=)14.657 TL GMSİ’dan zarar doğuyor  ve bu durum B mükellefinin daha çok gelir elde etmesine rağmen daha az vergi ödemesine neden oluyor.

Hani çok kazanan daha çok vergi ödüyordu?

ANAFİKİR 1- Bu hikayemizde Maliye Bakanlığı alınmayan kira gelirini bile vergilemeye çalışırken, 5.130 TL kendi vergi gelirinden oldu..  Eee!.. her zaman boğa kaybetmiyor boğa güreşini .. Maliye Bakanlığı bütün boşluklardan kendine vergi çıkarmaya çalışırken, bütün boşlukların kapanamadığı anlaşılıyor.

ANAFİKİR 2- Yine bu hikayemizden çıkacak bir sonuç da, çok yüksek vergi ödediğini düşünen gelir vergisi mükellefleri  (sadece ücret geliri mükellefleri değil diğerleri de) ne yapacakmış? Gayrimenkul alacakmış, alırken bedelini doğru gösterip, bir de kredi çekerlerse daha da cilalı oluyor. Tabiki kendileri oturmayacaklar ya kiraya verecekler ya da bir tanıdıklarına (uzak akraba olabilir, 2. Dereceden daha uzak akraba) bedelsiz olarak tahsis edecekler, tabiki durduk yere 5 bin TL vergiden düşeceğim diye gayrimenkul almayın ama  gayrimenkul almaya niyetiniz varsa bu örnek sizin gayrimenkul alma motivasyonunuzu artırabilir. Bu örnekten yola çıkarak, Maliye Bakanlığı konut fiyatlarında gizli indirim yapıp, konut satışını gizli gizli destekliyor olabilir mi acaba? Ne dersiniz?

Not :GMSİ beyanında gerçek gider yönteminde indirilecek giderleri detaylı görmek isteyenler aşağıdaki linkten faydalanabilirler.

http://www.hurriyetemlak.com/sukru-kizilot/emlak-yasam-yazar-detay/XirgGMXlqsU=

 

15.04.2016

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> YIL SONU KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL yerine 999 TL + KDV
     Ayrıntılar için tıklayın.

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM