Bildiğiniz üzere 555 Sıra No.lu VUK Genel Tebliği, 30 Aralık 2023 tarihinde yürürlüğe girdi ve yayınlanan tebliğ ile birlikte 2023 hesap dönemi sonunda ve sonraki dönemlerde yapılacak olan enflasyon düzeltmesi işlemleri hakkında detaylı açıklamalara yer verilerek hızlı bir şekilde uygulamada karşılık bulmak durumunda kaldı.
Günümüzde vergi uygulama esaslarına ek olarak gelişen yazılım faaliyetlerinin de işimize tam entegre olduğu bir ortamda, belirlenen esasları öğrenip, yazılımlarımızı enflasyon muhasebesine uygun hale getirip , testlerini ve kontrollerini tamamlayarak yevmiye defterlerimize kaydedip herkes için yeni olan bu süreci yaklaşık 4 aydır nefes almadan tamamladık.
2023 sonunda yapılan düzeltmeler sonunda oluşan farklar gelir giderle ilişkilendirilmediği için geçmiş yıllar kar veya zararlarıyla ilişkilendirilerek mali tablolarımızda gösterdik ve bu doğrultuda hazırladığımız mali kayıtlar ile yıl kapanışlarını da yaparak 2023 sonu enflasyon muhasebeli yıl kapanış işlemlerimizi tamamladık.
Artık rahat bir nefes alabilir miyiz, maalesef hayır!
2024 yılı I.dönem geçici vergi hazırlıkları ile birlikte, henüz tüm itirazlara rağmen aksi belirtilmediği için uygulanacak olan enflasyon muhasebesi çalışmalarının sonuçlarına ve 2023 sonunda gelir gidere etki etmeyen enflasyon muhasebesinin 2024 yılı etkilerine I.dönem geçici vergi beyannamesinde beyan edeceğimiz gelir tablosunda yer vermemiz gerekiyor.
Büyük resim üzerinden yorumlamak gerekirse, 2023 sonu yapılan ve gelir giderle ilişkilendirmeyen enflasyon düzeltmelerinin 2024 I.dönem mali sonuçlarına; duran varlıklardan gelecek amortisman gideri, gelecek aylara ait giderler hesaplarından gelecek olan gider rakamları ve stok kalemlerinin düzeltmesinden gelecek olan maliyet etkileri ile toplamda büyük bir gider/maliyet etkisi yaratacağı ortada. Bir de 2024 I.dönem için tekrar uygulanacak olan 3 aylık enflasyon düzeltmeleri sonucunda özkaynakları güçlü olan firmalarda gider etkisi olarak mali tablolara yansıyacağı göz önüne alındığında, 2023 yılı enflasyon muhasebesi sonucunda geçmiş yıl karları rakamı oluşan ve sermayesi stok & duran varlıklarına göre daha güçlü olan firmaların ödeyeceği vergiler I.dönem geçici vergi beyanlarında oldukça düşecek gibi gözüküyor.
Vergi planlamasında “özkaynakların güçlendirilmesi” ve “just in time (tam zamanında üretim)” kavramları önem kazanacak gibi duruyor.
29.04.2024
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> YIL SONU KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL yerine 999 TL + KDV
Ayrıntılar için tıklayın.
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.