Küresel bir sağlık krizi olarak ortaya çıkan Covid-19 “Koronavirüs” salgını olumsuz etkilerini ekonomik ve sosyal alanda da göstermiştir. Üretim sektörü ve ticari hayat durma noktasına gelmiş ve devletler, uluslararası kurum ve kuruluşlar, şirketler bu olumsuzlukları gidermek adına alternatif çalışma ve üretim yöntemlerini uygulamaya başlamışlardır. Çalışmamızda bu dönemde uygulanan ve salgın sonrası da dünyada bir değişime yol açacağını öngördüğümüz alternatif çalışma yöntemlerine değineceğiz.
İçerisinde bulunduğumuz yüzyılda bilgisayar ve iletişim teknolojilerinin hayatın her alanında yoğun olarak kullanılması ile beraber devletler, uluslararası kuruluşlar ve şirketler gibi organizasyonlarda klasik yönetim tarzından dijital yönetim tarzına geçiş hız kazanmıştır. İletişim teknolojilerinin hayatın her noktasında işlevsel olarak kullanılabilmesi bireylerin her an her şeye ulaşabilmesine imkan tanımıştır. Milenyum çağı olarak adlandırılan 2000’li yılların başından itibaren iyiden iyiye kendini gösteren teknolojik devrim; yönetim, bilişim, eğitim, sanayi ve ticaret gibi alanlara damga vurmuştur.
Küreselleşme ve çok uluslu şirketlerin sayısının artması, ticarette sınır kapılarının kalkmasıyla birlikte dijital devrim birleşince iş ve ticaret hayatında yeni çalışma yöntemleri gelişerek uygulanmaya başlanmıştır. Covid-19 salgını ile çok daha fazla görünen ve dijital altyapı sayesinde de evden veya bulunduğunuz ortamdan çalışmanıza imkan sağlayan bu sistem salgın sonrası dünyayı çok daha fazla etkisi altına alacak ve bu tarz uygulamaların sayısını arttıracaktır.
Covid-19 salgını süresince uygulaması artan evden çalışma-uzaktan çalışma sistemi işlerin akmamasını sağlamaya çalışmaktadır. Toplantılar, iş seyahatleri, eğitimler ve bunlara benzer birçok faaliyet internet altyapılı uygulamalar sayesinde uzaktan yapılabilmektedir. Bu salgın sürecinde okullar, müzeler, alışveriş merkezleri, tiyatrolar, sinemalar kapalı hale gelmiş ancak birazdan detaylandıracağımız üzere yeni düzen uygulamalar sayesinde herkesin evinde açık hale gelmiştir.
İnsanoğlu sosyal bir varlıktır ve sistemler insanların sosyalleşmesi üzerine kurulmuştur. İnsanlar sosyalleşmesini işyerinde, okulda, alışveriş merkezlerinde, tiyatro, sinema, müzelerde vs. benzer ortamlarda arttırmaktadırlar. Çoğu insan salgın dönemi uygulamalarını geçici olarak görsede yukarıda bahsettiğimiz alanlarda kullanılan uygulamaların salgın sonrası da yavaş yavaş kalıcı hale geleceği kanaatindeyim. İşverenler-sermaye sahipleri bu uygulamaların kendilerini yüksek maliyet kalemlerinden kurtaracağını göreceklerdir. Bu alanları ayrı ayrı değerlendirmek çalışmamızı zenginleştirmemiz açısından faydalı olacaktır.
Eğitim sektörü dijital gelişimden ilk yararlanan sektörlerin başında gelmektedir. Uzaktan eğitim zaten hali hazırda mevcut uygulamada istisna bir yöntem olarak uygulanmaktadır. Ancak salgın döneminde milyonlarca öğrenci evlerinden öğretmenleri ve arkadaşlarıyla birlikte bilgisayar ortamında ders görmektedir. Bu süreç ileri ki zamanlarda hem okul yöneticileri ve sahipleri hem de veliler açısında uygulanabilir aşamaya gelebilir. Okul sahipleri açısından okul-bina kirası, elektrik, su, ısınma giderleri, güvenlik ve birçok maliyet kalemi ortadan kalkacaktır. Bu maliyet kaleminin ortadan kalkması da velilerin ödediği eğitim ücretini azaltacaktır. Bu sistemin kötü yanı ise maliyet azaltılması kısmında birçok çalışanın işsiz kalmış olması olacaktır. Bu değişim dönüşüm yeni alanlarda iş alanı yaratırken bazı alanlarda da işsizliğe yol açacak ve bazı mesleklerin yok olmasına neden olacaktır.
İster kamuda ister özel sektörde olsun iş seyahatleri ve toplantılar işlerin yürümesi için vazgeçilmez faaliyetlerdir. Salgın döneminde birçok toplantı, iş seyahati ulaşım kısıtlaması olduğu için dijital ortamda yapılmaktadır. Bu uygulama salgın sonrası dönemde de yaygın şekilde uygulanacak hatta artarak gelişmeye devam edecektir. Çünkü iş seyahatleri maliyetli ve zaman alan aktivitelerdir. İşverenler maliyet kalemlerini azaltacak ve dünyanın bir ucundaki paydaşları ile işlerini internet üzerinden halledebileceklerdir. Tabi ki bu uygulamada seyahatlerin azalması dolayısıyla çevreye katkısı olacak; karbon salınımını azaltacaktır. Ama insanlar açısından yine ulaşım ve turizm sektörü gibi alanlarda da iş ve işçi kaybına yol açacaktır.
Sosyal varlık olan insan eğlence ihtiyacını sinema, tiyatro ve müze yerlerinde gidermektedir. Günümüz dünyasında evimize giren bu alanlar salgınla birlikte iyiden iyiye kendini göstermiştir. Birçok uygulama söz konusu alanları adeta evimizin salonunda karşımıza koymuştur. Özellikle müze ve ören yerlerinin internet üzerinden gezilebilmesi kültür hayatımıza büyük katkı sağlamıştır.
E-ticaret zaten son 10 yıldır dünya genelinde müthiş bir hızla artmakta ve yaygınlaşmaktadır. Salgın dönemi bu uygulamalara uzak kalan veya çekinen insanların da e-ticarete yakınlaşmasına, tanışmasına yol açmıştır. İnternetten alışveriş oranları salgın döneminde evinden çıkmayanlara evlerinde oturdukları yerden istediği, dilediği ürüne ulaşabilme imkanı tanımıştır. İnsanlar hatta geliştirilen bazı uygulamalarla market reyonlarını bile gezebilmektedirler. Salgın döneminde e-ticaretle, e-alışverişle tanışan insanlar salgın sonrası dönemde de arttırarak bu sektöre katkı sağlayacaklardır. Diğer başlıklarda da değindiğimiz gibi bu alanda bazı kişilerin işsiz kalmasına yol açacakken bazı kişilere de bu alanda yeni iş imkanları tanıyacaktır.
Çalışmamızda Covid-19 salgınının ekonomik ve sosyal alanda getirdiği ve getireceği yenilik ve uygulamalara değinip; ele aldığımız sektörler bazında ortaya çıkan ve çıkabilecek durumları farklı yönleri ile ortaya koymaya çalıştık. Görünen odur ki zaten 2000’li yılların başından itibaren giderek artan internet altyapılı uygulamaların hayatın her alanına girmesi salgın döneminde daha da artacak; salgın sonrası dönemde de yavaş yavaş kalıcı olmaya başlayacaktır. Bu değişim bazı sektörlerde çalışanların işsiz kalmasına neden olacakken bazı sektörlerde de kişilere yeni iş kapıları açacaktır. Bu süreçte gerekli hassasiyet ve dayanışmanın gösterilmesi dileğiyle; iyilik ve güzellikler paylaşıldıkça çoğalır.
21.04.2020
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.