Bilindiği üzere Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıkan oradan da tüm dünyaya yayılıp küresel çapta hayatı felç eden Covid-19 Salgınını ve olumsuz her türlü ekonomik ve sosyal etkisini azaltmak için ülkemizde birçok önlem ve acil eylem planı devreye alınmıştır. Bu sebeple;
Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığı Personel ve Prensipler Genel Müdürlüğünün "idari izin" konulu 13/03/2020 tarih ve E.12362 sayılı genel yazısı ile hamilelerin, yasal süt izni kullananların, engelli çalışanların, yönetici pozisyonlarındakiler hariç 60 yaş ve üzeri olanların, Sağlık Bakanlığının belirlediği dezavantajlı grupların (bağışıklık sorunu olanlar, kanser hastaları, kronik solunum yolu hastaları, obezite ve diabet, kalp damar hastalıkları, organ nakili olanlar, kronik hastalar) 16 Mart 2020 tarihinden itibaren on iki gün idari izinli sayılmalarının Cumhurbaşkanınca uygun görüldüğünün bildirildiği ve 22/03/2020 tarihli ve 31076 sayılı (Mükerrer) Resmi Gazetede yayımlanan "COVID-19 Kapsamında Kamu Çalışanlarına Yönelik İlave Tedbirler" konulu 2020/4 sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelgesinde ise; "COVID-19 salgınının ülkemizde yayılımının en aza indirilmesi amacıyla, bu salgınla mücadeleyi ve salgının etkilerinin azaltılmasına yönelik faaliyetleri zafiyete uğratmayacak ve kamu hizmetlerini aksatmayacak şekilde, ihtiyacı karşılayacak kadar asgari sayıda personelin bulundurulması şartıyla; Çalıştırılma biçimine bakılmaksızın kamu kurum ve kuruluşlarında çalışanlara uzaktan çalışma, dönüşümlü çalışma gibi esnek çalışma yöntemleri uygulanabilir. Buna dair usul ve esaslar Cumhurbaşkanlığı, bağlı, ilgili ve ilişkili kurum ve kuruluşları için üst yönetici; bakanlıklar, bağlı, ilgili ve ilişkili kurum ve kuruluşları için bakan; taşra teşkilatları (bakanlıklarca belirlenmemiş ise) ile mahalli idareler, bağlı kuruluşları ile mahalli idare birlikleri için ilgisine göre vali veya belediye başkanı; diğer kamu kurum ve kuruluşları için üst yönetici tarafından belirlenir. Bu belirleme yetkisi devredilebilir. Bu kapsamda dönüşümlü çalışanlar fiilen göreve gelmedikleri süre zarfında idari izinli sayılır..." düzenlemesine yer verildiği görülmüştür.
İlgili genel yazı ve Cumhurbaşkanlığı Genelgesi ile kamu görevlileri dışında sürekli işçi statüsünde bulunan personellerden 60 yaş üstü veya kronik rahatsızlığı bulunanlar ve uzaktan çalışma, dönüşümlü çalışma gibi esnek çalışma yöntemlerinden faydalananlardan idari izin verilmiş olanlara sözleşmeleri gereği ödenen yol, yemek ücreti gibi mali hak ve sosyal yardımlarının idari izinde oldukları sürede de ödenip ödenmeyeceği hususunda uygulamada tereddüt hasıl olduğu görülmüştür.
2020/4 sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelgesi ile de çalıştırılma biçimine bakılmaksızın kamu kurum ve kuruluşlarında çalışanlara uzaktan çalışma, dönüşümlü çalışma gibi esnek çalışma yöntemlerinin uygulanabileceği düzenlenmiştir. Bununla birlikte; mezkûr Genelge kapsamında esnek çalışma yöntemlerinden faydalanan çalışanlar ile idari izinli sayılanların bu sürede istihdamlarına esas görevlerini fiilen yerine getirmiş sayılacağı, uzaktan veya dönüşümlü çalışanlar ile görev yerinde çalışanların hizmetin yürütülmesi sorumluluğu açısından eşit olduğu ve uzaktan veya dönüşümlü çalışanlar ile idari izinli sayılanların mali ve sosyal hak ve yardımları ile diğer özlük haklarının saklı olduğu ve ayrıca COVID-19 kapsamında idari izinli sayılanların yeni bir karar verilinceye kadar idari izinli sayılmaya devam edecekleri söz konusu Genelge ile düzenlenmiştir.
Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığı Personel ve Prensipler Genel Müdürlüğünün söz konusu genel yazısına istinaden sürekli işçi kadrosunda çalışan personelden 60 yaş üstü veya kronik rahatsızlığı bulunanlara idari izin verilmiş olup burada COVID-19 salgınının ülkemizde yayılımının en aza indirilmesi amacıyla İdarelerin takdiri ile söz konusu personelin iradesi dışında gerçekleşmiş bir tasarruf söz konusudur. Bir diğer şekilde 2020/4 sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelgesi gereğince ise, Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığı Personel ve Prensipler Genel Müdürlüğünün genel yazısı uyarınca “idari izinli sayılanlar yeni bir karar alınıncaya kadar izinli sayılmaya devam edecek olup bu personel söz konusu süre boyunca istihdamlarına esas görevlerini fiilen yerine getirmiş sayılacak ve ayrıca mali ve sosyal hak ve yardımları ile diğer özlük hakları saklı olacaktır” denmiştir.
Kamu idarelerinin takdiri ve söz konusu personelin iradesi dışında kendilerinin idari izinli sayıldığı hususu dikkate alındığında; mali ve sosyal hak ve yardımların zamanında ödenmemesi halinde Cumhurbaşkanlığının söz konusu Genelgesi ve genel hukuk prensiplerine aykırı bir uygulama gerçekleştirilmiş olacaktır.
Buna göre, söz konusu sürekli işçi kadrosundaki bu personellere uygulanan Toplu İş Sözleşmesi hükümleri kapsamında yapılan mali ve sosyal hak ve yardımlara ilişkin ödemelere devam edilmesi gerektiği kanaatindeyim.
Diğer bir görüş ise, kronik rahatsızlığı olması sebebiyle işyerine gelemeyen idari izinli sürekli işçilerin ücretlerinin yol ve yemek kesintisi yapılarak ödenmesi, esnek çalışma modeli kapsamında çalışan sürekli işçilerin ise sadece işyerine geldikleri günler için yol ve yemek ödemesi yapılması gerektiğidir. Ancak tarafımızca bu görüş katı bir yorum olarak değerlendirilmektedir. Çünkü; böyle bir uygulama Covid-19 Salgınını ve ortaya çıkarmış olduğu olumsuzlukları gidermek için ülkemizde alınan önlemlere ve çalışanlara verilen desteklere ters bir uygulama olacaktır.
Sonuç olarak tarafımca önerilen ve desteklenen uygulama; ekonomik ve sosyal önlemleri tamamlayıcı nitelikte olan “sürekli işçi kadrosundaki personellere uygulanan Toplu İş Sözleşmesi hükümleri kapsamında yapılan mali ve sosyal hak ve yardımlara ilişkin ödemelere Covid-19 Salgını kapsamındaki tedbirler sürdürüldüğü süre zarfında da devam edilmesi” uygulaması olacaktır.
09.04.2020
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> YIL SONU KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL yerine 999 TL + KDV
Ayrıntılar için tıklayın.
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.