YAZARLARIMIZ
Tolga Berikten
Yeminli Mali Müşavir
Bağımsız Denetçi
Patent & Marka Vekili
berikten@yahoo.com



KDV İndirim Hakkı Genişletildi

MuhasebeTR sitesinde yayınlanan " KDV Tebliğ Taslağında KDV İndirim Hakkı Kısıtlanıyor" başlıklı yazımda daha önce taslak metinde geçen " 2018 takvim yılına ilişkin mal ve hizmet alımlarına (vergiyi doğuran olayı 2018 yılında gerçekleşen) ait belgelerin 2019 yılında ilgili defterlere kaydedilmek suretiyle indirim konusu yapılması mümkün değildir" ibaresine atıf yaparak söz konusu indirim hakkını kısıtlayıcı bu ibarenin kaldırılması yönünde Maliye Bakanlığına açık bir çağrı yaparak bu ibarenin neden ilgili kanun maddesinin gerekçesini aşan bir ifade olduğunu belirtmeye çalışmıştım. Bknz: https://www.muhasebetr.com/yazarlarimiz/tolgaberikten/003/

15/02/2019 tarihli resmi gazete de yayımlanan KDV 23 seri nolu tebliğ ile bu ibare değiştirilmiş ve indirim hakkı ile tebliğde şu ifadelere yer verilmiştir.

7104 sayılı Kanunun 8 inci maddesiyle, 3065 sayılı Kanunun 29 uncu maddesinin üçüncü fıkrasında yapılan değişiklikle 1/1/2019 tarihinden itibaren indirim hakkı, vergiyi doğuran olayın vuku bulduğu takvim yılını takip eden takvim yılı aşılmamak şartıyla, ilgili vesikaların kanuni defterlere kaydedildiği vergilendirme döneminde kullanılabilecektir. Buna göre, vergiyi doğuran olayın vuku bulduğu takvim yılını takip eden takvim yılı içinde defterlere kaydedilen belgelerde yer alan tutarların gelir veya kurumlar vergisi açısından dönemsellik ilkesi gereği vergiyi doğuran olayın gerçekleştiği hesap dönemine ilişkin kazancın tespitinde dikkate alınması mümkün olup bu belgelerde gösterilen KDV, vergiyi doğuran olayın vuku bulduğu takvim yılını takip eden takvim yılı içinde defterlere kaydedilmesi halinde indirim konusu yapılabilir.

Bu hükme göre, 2018 takvim yılına ilişkin mal ve hizmet alımlarına (vergiyi doğuran olayı 2018 yılında gerçekleşen) ait belgelerin 2019 takvim yılı aşılmamak şartıyla ilgili defterlere kaydedilmesi halinde, bu belgelerde gösterilen KDV tutarları indirim konusu yapılabilecektir.

Kısacası idare görüşünü bu konuda değiştirerek haklı bir şekilde, indirim hakkının kullanılmasını kısıtlama yoluna gitmeyerek oluşturmuştur.

Artık 2018 yılına ait olan belgelerdeki KDV, 2019 takvim yılı aşılmamak kaydı ile indirim konusu yapılabilir hale gelmiştir.

Burada yine dönemsellik ilkesine atıf yapılarak 2018 yılına ait olan belgelerin her ne kadar 2019 yılına kayıt ediliyor olsa da ilgili belgelerde yer alan KDV 'nin indirim konusu yapılmasında bir sakınca olmadığı da ifade edilmiştir, ki bu konuda yazdığım "Geç Gelen Gider Faturalarındaki KDV İndirim Konusu Yapılacak Mı Yapılmayacak Mı? KDVK 29/3 ' e KARŞI KDVK 30/d " başlıklı yazımda da hangi maddenin öncelikli uygulanması gerektiğine yönelik bir açıklama yapmaya çalışmıştım. Bknz: https://www.muhasebetr.com/yazarlarimiz/tolgaberikten/006/

GEÇ GELEN FATURAM VAR NE OLACAK?

Yine bu konuda "Geç Gelen Faturalardaki KDV Ne Olacak?" isimli bir yazı kaleme almıştım. Tabi bu yazı KDV tebliğ taslağında metinin değiştirilmesi yönünde çağrı yaptıktan sonra taslak metindeki değişmemiş olan ifadelere göre hazırlamıştım. Bu metin artık değiştiği için burada da bu konuda yazdığım yazımı yeni duruma göre uyarlamak istiyorum.

Fatura geç geldiğinde ilk olarak faturanın niteliğine bakıyoruz. Stok mu faturası mı gider faturası mı?

Geç gelen bir stok/maliyet faturası ise

İlk olarak fatura kalemlerinin faturanın düzenlendiği tarihi içeren hesap dönemi sonunda giderleştirilmeyip hala stok olarak bulunduğundan emin olmamız gerekmekte. Bu konuda emin olduktan sonra cari hesap dönemine kaydımızı atarken, 2018 yılına ait ilgili fatura tutarının KDV'sini indirim konusu yaparken matrahını stok/maliyet olarak yazmamızda bir sakınca olmayacak. Bu tutar kayıtlara aldığımız dönemde ve/veya takip eden dönemlerde gidere dönüşeceğinden KKEG yapmamızı gerektiren bir durumda söz konusu olmamakta.

Geç gelen bir gider faturası ise

Aralık KDV beyannamesini verdikten sonra geçmiş döneme ait bir gider faturamız Kurumlar vergisi beyannamesini vermeden önce gelirse, örneğin 2018 yılına ait bir gider faturamız biz 2018 yılına ait KDV beyannamelerimizi verdikten fakat 2018 yılına ait Kurumlar beyannamemizi vermeden önce geldiğinde, bu tür faturalarımızı geldiği zamana ait olan 2019 hesap dönemine KDV'sini indirim konusu yapıp ile matrahını önceki dönem gider ve zararları hesabına kaydedip ve döneme ait olmayan bir gider olduğu için matrahını kanunen kabul edilmeyen gider (KKEG) yapıp, buna mukabil ait olduğu hesap dönemine ait ;örneğimizde 2018; kurumlar vergisi beyannamesinde diğer indirimler satırında sadece matrahını vergi matrahından indirimini yapabiliriz.Eskiden bu indirim satırına matrah ve KDV toplamını yazıyorduk artık,2018 yılına ait bir fatura ise ve 2019 yılında artık KDV'sini indirim konusu yaptığımız için bu satıra sadece matrahını yazacağız.

SONUÇ

15/02/2019 tarihi ile resmi gazete de yayımlanan KDV 23 seri nolu tebliğ ile mükelleflerin KDV indirim hakkını kısıtlayan ibarelere yer verilmemiş, 2018 yılına ait belgelerde yer alan KDV'nin 2019 yılında indirim konusu yapılması açıklığa kavuşturulmuş, tabirimce hak yerini bulmuştur.

Saygılarımla,

15.02.2019

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> YIL SONU KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL yerine 999 TL + KDV
     Ayrıntılar için tıklayın.

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM