YAZARLARIMIZ
Tolga Berikten
Yeminli Mali Müşavir
Bağımsız Denetçi
Patent & Marka Vekili
berikten@yahoo.com



Geç Gelen Faturalardaki KDV Ne Olacak?

7104 sayılı kanun ile 3065 sayılı KDV kanunun 29. maddesinin 3. bendine yürürlük tarihi 01.01.2019 olmak üzere "takvim yılını takip eden" ibaresi eklenmiş ve ilgili bent "İndirim hakkı vergiyi doğuran olayın vuku bulduğu takvim yılını takip eden takvim yılı aşılmamak şartıyla, ilgili vesikaların kanuni defterlere kaydedildiği vergilendirme döneminde kullanılabilir. " olarak son halini almıştır.

Bu tüm meslektaşlarımızın KDV'nin indirim konusu yapılabilmesi için KDV'yi doğuran olayın gerçekleştiği takvim yılının aşılmaması konusunda dikkat ettiği bir husustur. Artık buna "takvim yılını takip eden" ibaresi eklenerek geç gelen faturalardaki KDV'nin indirimini yapabilme konusunda zamanımız genişletilmiştir. Bu yazıyı hazırlarken, idare ise 23 nolu KDV tebliğ taslağında "2018 takvim yılına ilişkin mal ve hizmet alımlarına (vergiyi doğuran olayı 2018 yılında gerçekleşen) ait belgelerin 2019 yılında ilgili defterlere kaydedilmek suretiyle indirim konusu yapılması mümkün değildir" ifadesini değiştirmediğinden, geçmiş yıllardaki benzer uygulamalarımıza, alternatif yollardan en uygununu seçmeye çalışarak bu yılda da aynen devam edeceğiz.

Fatura Geç Geldi Ne Yapmalıyım?

Başta her olay kendi özelinde değerlendirilmelidir diyerek geç gelen vesika konusunda çeşitli alternatif yollar olmakla beraber ben bunlardan KDV beyannamesinin düzeltilmesine girmeden cari yıla yapılan kayıt çözümünden bahsedeceğim. Bu çözüm yolunda ise ilk olarak geç gelen faturanın niteliğine bakmalıyız. Temelde 2 tür fatura var, gider faturaları ve stok/maliyet faturaları. Yapacağımız işlemler bu faturaların türüne göre değişmektedir.

Geç Gelen Bir Gider Faturası İse

Aralık KDV beyannamesini verdikten sonra geçmiş döneme ait bir gider faturamız Kurumlar vergisi beyannamesini vermeden önce gelirse, örneğin 2018 yılına ait bir gider faturamız biz 2018 yılına ait KDV beyannamelerimizi verdikten fakat 2018 yılına ait Kurumlar beyannamemizi vermeden önce geldiğinde, bu tür faturalarımızı geldiği zamana ait olan 2019 hesap dönemine KDV'si ile beraber önceki dönem gider ve zararları hesabına kaydedip ve döneme ait olmayan bir gider olduğu için hepsini kanunen kabul edilmeyen gider (KKEG) yapıp, buna mukabil ait olduğu hesap dönemine ait; örneğimizde 2018; kurumlar vergisi beyannamesinde diğer indirimler satırında KDV'si ile beraber vergi matrahından indirimini yapabiliriz.

İndirim Konusu Yapılamayan KDV Hangi Gerekçe İle Gider Yazılıyor?      

Bu konuya özellikle ayrı bir paragraf açmak istedim. Sebebi ise uygulamalarda indirim konusu yapılamayan KDV'nin cari yıla KKEG olarak yazılmasına rağmen, geçen yılın kurumlar beyannamesinde diğer indirimler satırına hiçbir şeyin yazılmayarak mükelleflerin hak kayıplarına uğramasıdır.

KDV 'nin kurum kazancının tespitinde matrahtan indirimini KDVK 58. maddesi olan " mükellefçe indirilebilecek Katma Değer Vergisi, Gelir ve Kurumlar Vergisi matrahlarının tespitinde gider olarak kabul edilmez " cümlesinden anlaşılanın zıddı (mefhum-u muhalifi) yorumundan hareketle yapıyoruz. Açmak gerekirse, takvim yılı geçtiği için KDV'yi indirim hakkının kaybedilmesi sonucunda mükellefçe indirilemeyecek KDV'ye dönüşen KDV'yi, Gelir ve Kurumlar Vergisi matrahlarının tespitinde gider olarak kabul ediyoruz.

Bu konuda idarenin de vermiş olduğu 31.01.2012 tarih B.07.1.GİB.4.34.17.01-KDV.29-391 özelgede de bulunmaktadır. İlgili özelgede " indirim konusu yapılamayan KDV tutarlarının maliyet veya gider unsuru olarak dikkate alınması mümkün olup, bu tutarların gider olarak dikkate alınması halinde, fatura tarihinin içinde bulunduğu vergilendirme döneminin kurum kazancının tespitinde dikkate alınması gerekmektedir " denilmiştir.

Geç Gelen Bir Stok/Maliyet Faturası İse

İlk olarak fatura kalemlerinin faturanın düzenlendiği tarihi içeren hesap dönemi sonunda giderleştirilmeyip hala stok olarak bulunduğundan emin olmamız gerekmekte.Bu konuda emin olduktan sonra cari hesap dönemine kaydımızı atarken,ilgili fatura tutarını KDV'si ile birlikte kayıtlara stok/maliyet olarak yazmamızda bir sakınca olmayacak. Bu tutar kayıtlara aldığımız dönemde ve/veya takip eden dönemlerde gidere dönüşeceğinden KKEG yapmamızı gerektiren bir durumda söz konusu olmamakta.

KDV'yi İndirim Konusu Yapmaksızın Gider Veya Maliyet Olarak Dikkate Almanın Sonucu

Tekrar hatırlatmak gerekir ki KDVK 58. maddesi hükmü gereği mükelleflerin indirilebilecekleri KDV'yi maliyet/gider yazma hakları bulunmamakta. Ancak takvim yılı aşılması sebebiyle indirim haklarının kaybolması sonucunda mükellefler KDV'yi maliyet/gider yazabilmekteler yani indirim hakkınız varken KDV'yi gider yazabilme gibi bir seçimlik hak söz konusu değil.

KDV'yi indirim konusu yapmayıp gider veya maliyet olarak dikkate aldığımızda mükellef sadece kurumlar vergisi oranı kadar bundan istifade edebilmektedir. Örneğin indirim konusu yapabilecek iken takvim yılı aşılması sebebiyle indirim konusu yapamadığımız 100 TL KDV miz olsun. Bu indirim hakkımız olmadığı için bunu gider olarak dikkate aldığımızda bunun bize etkisi günümüzde %22 kurumlar vergisi olduğu için sadece 22 TL daha az vergi ödemek olarak yansımakta. Tabi burada birde eğer Aralık KDV beyannamemizde ödeme çıkıyorsa fonlama maliyetini de dahil etmek zorundayız.

Sonuç

Bu yazımda geç gelen vesikanın cari yıla kayıt atılarak çözülmesi yolundan bahsettim. Yazımın başlarında vurguladığım gibi, geç gelen vesikalara yönelik farklı çözümlerde uygulanabilir. Bu sebeple geç gelen bir vesika ile karşılaştığınızda her olayın kendi özelinde çözülmesi gerekli olduğundan meslektaşlarımıza danışmanız yararınıza olacaktır.               

24.01.2019

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> YIL SONU KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL yerine 999 TL + KDV
     Ayrıntılar için tıklayın.

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM