Bir önceki yazımda pişmanlık ile beyanın ödeme şartına değinmiştim. Bu yazımda ise her hangi bir muhbirin her hangi resmi bir makama ihbarının pişmanlığı engellemesinden bahsedeceğim.
VUK 371. maddesinde pişmanlık konusu işlenmiş, pişmanlık beyanının kabul olabilmesi içinde şartlardan biri olarak "Mükellefin keyfiyeti haber verdiği tarihten önce bir muhbir tarafından her hangi resmi bir makama dilekçe ile veya şifahi beyanı tutanakla tevsik edilmek suretiyle haber verilen husus hakkında ihbarda bulunulmamış olması (Dilekçe veya tutanağın resmi kayıtlara geçirilmiş olması şarttır) " denilerek pişmanlık talebinin geçerliliği daha önce ihbarda bulunulmamış olması şartına bağlanmıştır.
Madde hükmünde "her hangi resmi bir makam" denilerek resmi makam tanımı oldukça geniş tutulmuştur. Resmi makamdan bu durumda sadece vergi dairesini değil, tapu, emniyet, savcılık gibi diğer resmi makamları da anlamak gerekir. Çünkü kanun koyucu isteseydi sadece vergi idaresinden burada kastedebilir veya ilgili resmi makamları tek tek sayabilirdi. Ama bunun yerine "her hangi bir resmi makam" ibaresine yer verildiği için resmi makamı geniş düşünmekteyiz.
İhbarı bir muhbirin mükellefi şikâyet etmesi olarak ta algılamamak gerekir. Burada ihbardan kastedilen bir şekilde bunun resmi makamlarca öğrenilmesidir. Bu sebeple vergi incelemesine yetkili olanlar tarafından düzenlenip vergi dairesine verilen inceleme yapılan mükellef ile bağlantılı diğer mükellefler ile ilgili bilgi içeren vergi tekniği raporları da ihbar sayılır. Örneğin sahte veya muhteviyatı itibari ile yanıltıcı belge (SMİYB) kullanan bir mükellefte yapılan inceleme sonucunda SMİYB düzenleyen mükelleften başka mükelleflerinde belge temin ettiğini gösteren raporun vergi idaresine verilmesi, nezdinde inceleme yapılmayan SMİYB kullanıcıları açısından bir ihbar sayılır ve bu mükellefler bu konuda pişmanlık hükümlerinden yararlanamazlar.
Aynı şekilde YMM tarafından düzenlenen tam tasdik veya KDV iadesi gibi raporlarda yer alan ve matrah arttırıcı olarak tespit edilen hususların vergi dairesine verilmesi durumu da bir ihbar sayılır. Bu raporların vergi dairesine verildiği tarih itibari ile mükellefin rapordaki tespit edilen hususlardaki pişmanlığını engelleyecektir. YMM tarafından ilgili raporun vergi dairesine intikalinden önce mükellefin pişmanlıkta bulunması mümkündür.
Muhbirler gerçek veya tüzel kişi olabilirler. Ancak muhbirler, toplumsal olaylara baktığımızda çoğunlukla boşanma aşamasına gelmiş olan çiftler veya bozulan akrabalık ilişkilerinin akabinde akrabalar arasından çıkmaktadır.
Bir sonraki yazımda pişmanlığın diğer şartlarından biri olan pişmanlık dilekçesinin verilmesinden önce mükellef nezdinde vergi incelemesine başlanılmamasına değineceğim.
21.12.2018
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.
>> YILIN KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL + KDV Ayrıntılar için tıklayın.