YAZARLARIMIZ
Tezcan Biçer
Sayıştay Uzman Denetçisi
sabit.sakin@hotmail.com



Kamudaki Muhasebe Hataları

Kamu kaynaklarını kullanan kurumların hesap vermesini ve mali saydamlığı sağlamak için çıkarılan 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu’nun  7 nci maddesinde, hazırlanan raporların kamuoyuna sunulması gerektiği ifade edilmiştir. Sayıştay denetimi sonucu hazırlanan denetim raporları her yıl Sayıştay sitesinde yayınlanmaktadır. Ancak bu raporlarda yer alan hususlar, ayrıntılı ve teknik konular olması nedeniyle, özetleyerek okuyucularımızın bilgisine sunuyoruz. 

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI 2014 YILI MUHASEBE HATALARI

 Denetleyen: Sayıştay Başkanlığı

Denetim Yılı: 2014

Rapor yayın tarihi: Ağ-2015

Raporun tam metni: (Link) http://www.sayistay.gov.tr/rapor/kid/2014/Genel_Bütçe_Kapsamındaki_%20Kamu_İdareleri/MİLLİ%20EĞİTİM%20BAKANLIĞI.pdf

Raporda Eleştirilen Hususlar:

A) Düzenlilik Denetimi:

1-Milli Eğitim Bakanlığı Şura Salonu’nu kullanan kamu idareleri, vakıf ve derneklerden kira bedeli alınmamış veya düşük bedeller alınmıştır.

2-Özel eğitime ihtiyaç duyan engelli öğrencilerden ücretsiz olarak okutulanlara, bireysel ve grup eğitimleri eksik verilmiştir.

3-Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından verilen idari para cezaları, kurum bütçesinden (“03.04.2.9-Diğer yasal giderler” ekonomik kodundan) ödenmiş, ancak 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 11 inci maddesi gereği, kusuru bulunan personele rücu edilmemiştir.

4-MEB Döner Sermaye İşletmesince;

a-Merkezi sistem sınavları ve protokollü sınavlarda görevli personel ile bu sınavların kapalı devre çalışmalarında görevli olanlara,

b-Elektronik ortamda gerçekleştirilen motorlu taşıt sürücü adayları sınavlarında görevlendirilenlere,

c-Döner sermayede yıl içerisinde fazla mesai yapan personele,

d-Taslak ders kitaplarının incelenmesinde görev alanlara,yapılan ödemelerde; kişilerin genel bütçeden almış oldukları ücretler göz ardı edilerek, ödenen ücretler 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununa göre eksik vergilendirilmiştir.

5-MEB Döner Sermaye İşletmesinin sermaye miktarı, faaliyet alanları, gelir kaynakları, mali ve idari işlemlerinin yürütülmesi için yönetmelik ile düzenleme yapılması gerekirken, Bakanlıkça sadece çalışma esasları hazırlanmıştır.

6- Öğretmenevleri ile Öğretmenevleri ve Akşam Sanat Okulu Müdürlükleri SGK'ya özel sektör işyeri olarak beyan vererek 5510 sayılı Kanunun 81'inci maddesindeki prim teşviklerinden yararlanmıştır.

(Beş puanlık Hazine teşviklerinden sadece 4/1-a kapsamında sigortalı işçi çalıştıran özel sektör işverenleri yararlanmakta olup, 5510 sayılı Kanunun 3'üncü maddesinin 21'inci bendinde belirtilen kamu idareleri ve bu idarelere bağlı işletme, müessese ve idareler bu indirimden yararlanamaz)

7-Öğretmenevleri ile Öğretmenevi ve Akşam Sanat Okullarında;

a) Yönetici  personele  ödenen  fazla  çalışma  ücretlerinin  yasal dayanağı bulunmamaktadır.

b) Resmi ve dini bayramlarda yönetici personel fazla çalışma yapmakta ve ücreti ödenmektedir.

B) Performans Denetimi:

1-Performans Programı dönemine ait kurumun insan kaynakları ihtiyacı ve bunun karşılanmasına yönelik izlenecek istihdam politikalarına yer verilmemiştir.

2-Ulusal ve Kurumsal Üst Politika Belgelerinde idare ile ilgili temel politika ve öncelikler bulunmasına rağmen, Performans Programında "Temel Politika ve Öncelikler" bölümüne yer verilmemiştir.

3-Hedef ve Göstergelerin ilgililik kriterini karşılamaması.

4-Bütçenin %94,53'lük kısmı, Performans Hedefleri ve Performans Programıyla ilişkilendirilmemiştir.

5-Birim Faaliyet Raporunda belirtilen Performans Göstergesi gerçekleşme düzeyi ile İdare Faaliyet Raporundaki gerçekleşme düzeyi farklıdır.

6-Performans Göstergelerinin takibi yapılmamıştır.

7-Performans Programında belirlenen göstergelerde hedeflenen değerler ile yılsonunda gerçekleşen değerler arasında meydana gelen sapmalar, Faaliyet Raporunda yeteri kadar ya da hiç açıklanmamıştır.

8-Faaliyetlere ilişkin bütçe gerçekleşmelerine yer verilmemiştir.


Etiket: Sayıştay, denetim, rapor, milli eğitim, bakanlığı, müdürlüğü, fazla çalışma ücreti, kira, idari para cezası, öğretmenevi, prim, döner sermaye işletmesi, gelir vergisi

14.10.2015

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM