Piyasadaki uygulamalara baktığımızda ikinci el binek otomobil ticareti genellikle iki şekilde yapılmaktadır. Bunlardan ilki komisyon karşılığı yapılmakta olup bu durumda araç, sahibi adına satılmaktadır. Bu hizmet karşılığında ise araç sahibinden veya aracı satın alanlardan bir komisyon alınmaktadır.
Diğer bir uygulama ise araç firma tarafından satın alınıp kendi adına kayıt ve tescil ettirildikten sonra satılmaktadır. Böyle bir durumda ise satıştan doğan kar veya zarar satıcı firmaya ait bulunmaktadır.
Bilindiği üzere 3065 sayılı KDV Kanunu’nun 1/1. maddesinde; Türkiye’de yapılan ticari, sınai, zirai faaliyet ve serbest meslek faaliyeti çerçevesindeki mal teslimleri ve hizmet ifalarının KDV’ye tabi olduğu hükme bağlanmıştır.
Dolayısıyla;
- İkinci el binek otomobil alım satımı ile uğraşan firmaların başkaları adına ve hesabına yaptıkları satışlar nedeniyle elde ettikleri komisyonlar, ticari nitelikteki aracılık hizmetinin karşılığı olacağından , KDV mevzuatı uyarınca genel oranda (% 18) KDV’ye tabi bulunmaktadır.
- İkinci el binek otomobil alım satımı ile uğraşan firmaların araçları kendi adlarına tescil ettirdikten sonra satmaları halinde , bu satışları KDV Kanunu’nun 1/1. maddesine göre KDV’ye tabi olup, satış bedeli verginin matrahını oluşturmaktadır. KDV’nin bu matrah üzerinden hesaplanması ve beyan edilmesi gerekmektedir.
KDV Kanunu'na ekli I sayılı listede Türk Gümrük Tarife Cetvelinin 87.03 pozisyonunda yer alan kullanılmış binek otomobillerde KDV oranı %1'dir. 2007/13033 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile KDV Kanunu'nun 30/b maddesine göre binek otomobillerinin alımında yüklenilen katma değer vergisini indirim hakkı bulunan mükelleflerin, bu araçların tesliminde %18 KDV oranı uygulanacağı hüküm altına alınmıştır. Ancak 2008/13426 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile KDV Kanunu'nun 30/b maddesine göre binek otomobillerin alımında yüklenilen KDV'yi indirim hakkı bulunan mükelleflerin kiralamak veya çeşitli şekillerde işletmek üzere iktisap ettikleri ve 31/12/2007 tarihi itibarıyla aktiflerinde veya envanterlerinde bulunan binek otomobillerini iktisap tarihinden itibaren 2 yıl geçtikten sonra teslime konu etmeleri halinde % 1 KDV uygulayacağı belirtilmiştir.
Diğer taraftan KDV Kanunu'nun 30/b maddesinde;
“Faaliyetleri kısmen veya tamamen binek otomobillerinin kiralanması veya çeşitli şekillerde işletilmesi olanların bu amaçla kullandıkları hariç olmak üzere işletmelere ait binek otomobillerinin alış vesikalarında gösterilen KDV'nin indirim konusu yapılmayacağı”
hükme bağlanmıştır.
Ayrıca 57 Seri No.lu KDV Sirküleri’nde de belirtildiği üzere;
“KDV uygulaması bakımından binek otomobili kapsamına giren araçlar, 54 No.lu KDV Sirkülerinde yapılan açıklamalara göre belirlenecektir.
Bu çerçevede, taksi işletmecisi, sürücü kursu ve otomobil kiralama şirketi gibi işletmelerin faaliyetleri ile ilgili satın aldıkları binek otomobilleri nedeniyle ödenen KDV indirim konusu yapılabilecektir. Bu mükelleflerin binek otomobilinin alış belgesinde gösterilen KDV, ait olduğu takvim yılı aşılmamak kaydıyla, ilgili belgelerin kanuni defterlere kaydedildiği vergilendirme döneminde, bu araçların fiilen faaliyette kullanılmaya başlanılıp başlanılmadığına bakılmaksızın indirilebilecektir. Binek otomobili işletmeciliği ile uğraşan mükelleflerin işletme amacı dışında satın aldıkları binek otomobillerinin alış belgelerinde gösterilen KDV’nin indirim konusu yapılması mümkün bulunmamaktadır.”
İlgili açıklamalar ve mevzuat hükümleri dikkate alındığında, aldıkları binek otomobillerin KDV'sini indirme hakkı bulunmayan mükelleflerin (oto galerileri) yapacakları ikinci el binek otomobil teslimleri % 1 (2007/13033 SAYILI KDV ORANLARINA İLİŞKİN GENEL KARARNAME İLE BU KARARNAMEDE 2008/13234, 2008/13426, 2008/13902, 2008/14092, 2009/14802, 2009/14812 SAYILI KARARNAMELER İLE YAPILAN EK VE DEĞİŞİKLİKLER DAHİL) oranında KDV'ye tabidir.
Yapılan açıklamalar doğrultusunda otomobil galerilerinin;
Satışlara aracılık nedeniyle komisyon vb. adı altında elde ettikleri gelirleri % 18 oranında KDV’ye tabi olacaktır.
Ancak ikinci el binek otomobillerinin satın alınıp işletme adına kayıt ve tescil ettirildikten sonra satışa konu edilmesi halinde ise bu satışların %1 oranında KDV’ye tabi olması gerekmektedir. Bu durumda otomobil galerisi tarafından alışta KDV ödenmiş ise indirim konusu yapılmayacak gider veya maliyet unsuru olarak dikkate alınacaktır.
12.08.2011
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.