YAZARLARIMIZ
Prof. Dr. Süleyman Uyar
Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi
İşletme Fakültesi
suleyman.uyar@alanya.edu.tr



Meslek Yasası Değişiyor

Muhasebe mesleği 3568 sayılı Serbest Muhasebecilik, Serbest Muhasebeci, Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Yasası’nda düzenlenmiştir. İlgili yasa 13.6.1989 gün ve 20194 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Bilindiği gibi 3568 sayılı yasanın amacı; “işletmelerde faaliyetlerin ve işlemlerin sağlıklı ve güvenilir bir şekilde işleyişini sağlamak, faaliyet sonuçlarını ilgili mevzuat çerçevesinde denetlemeye, değerlendirmeye tabi tutarak gerçek durumu ilgililerin ve resmi mercilerin istifadesine tarafsız bir şekilde sunmak ve yüksek mesleki standartları gerçekleştirmek" olarak açıklanmıştır.
 

3568 sayılı yasada çeşitli değişiklikler yapılmaktadır. İlgili kanun tasarısı Türkiye Büyük Millet Meclisi Plan ve Bütçe komisyonunda kabul edilmiştir. Tasarıya göre kanun adı “Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu” olarak değiştirilmektedir. Tasarı ile getirilmesi düşünülen en önemli yenilik serbest muhasebecilik unvanının kaldırılmasıdır. Serbest muhasebecilik unvanı kaldırıldığına göre tasarıda yasa adının “Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu” yerine “Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu” olarak değiştirilmesi daha uygun olabilir.
 

Tasarı bu haliyle kanunlaşırsa serbest muhasebecilik tarihe karışacaktır. Halen serbest muhasebeci olanlar 3 yıllık bir süreçte kendilerine tanınacak sınav hakkı ile serbest muhasebeci mali müşavir olabileceklerdir.
 

Tasarı ile halen 2 yıl olan serbest muhasebeci mali müşavir olmak için öngörülen staj süresinin 3 yıla çıkartılması amaçlanmıştır. IFAC eğitim standartlarında da staj süresinin 3 yıl olması öngörülmüştür. Ancak Türkiye’de staj yapan meslek mensubu adaylarının staj sürecinde çektikleri sıkıntılar göz önüne alındığında, 3 yıllık staj süresinin mesleğe girişte caydırıcı bir etkisinin olacağı açıktır.  Staj, bağımsız çalışan serbest muhasebeci mali müşavir ve yeminli mali müşavir yanında veya şirketlerinde yapılabilecektir. Ayrıca tasarıda staj ve staj süresinden sayılan hizmetler yeniden düzenlenmiştir.
 

Kanunları uyarınca vergi inceleme yetkisini almış ve mesleki yeterlilik sınavını vermiş olanlar ile üniversitede profesör olanlar sınavsız yeminli mali müşavir olabilmekteydiler. Yeni düzenleme ile yeminli mali müşavirlik genel hükümlerine göre sınava katılmak gerekecektir.
 

İlgili kanun tasarısında yapılan bu düzenlemelerin TÜRMOB ve meslek odaları başta olmak üzere meslek örgütünde tedirginlik yarattığı bilinmektedir. TÜRMOB tarafından bu tedirginliğin temel nedenlerini aşağıdaki şekilde açıklanmıştır: (TÜRMOB tarafından açıklanan bu rapora meslek örgütünün internet erişim sayfasından ulaşılabilir.)
 

  • İlgili tasarının meslek odaları ve üst örgütleri TÜRMOB'un katkısı alınmadan hazırlandığı,
  • Mesleği sürdürenlerin katkısına başvurulmadan hazırlanması nedeniyle mesleğin gerektirdiği ruhtan yoksun olduğu,
  • Tasarının özellikle tahsilat ve haksız rekabet gibi sorunları çözme konusunda meslek mensuplarının beklentilerini karşılamaktan uzak olduğu düşünülmektedir.
  • Ayrıca yönetime seçilme hakkını kısıtlamakta, nispi temsil sistemi getirilmesi hedeflenmektedir.

 

02.05.2008

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.

>> YILIN KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL + KDV  Ayrıntılar için tıklayın.

GÜNDEM