YAZARLARIMIZ
Prof. Dr. Süleyman Uyar
Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi
İşletme Fakültesi
suleyman.uyar@alanya.edu.tr



Türkiye Muhasebe Standartları XI Sempozyumunun Ardından

İzmir Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (İZSMMO) tarafından her yıl organize edilen Türkiye Muhasebe Standartları XI, bu yıl 26–30 Ekim 2007 tarihleri arasında Antalya’da yapılmıştır. Bu yıl sempozyum başlığı “KOBİ Muhasebe Standartlarına İlişkin Gelişmeler: Muhasebe Standartlarını Uygulama Sürecinin Meslek Mensubuna Beklenen Etkileri Güçlü-Zayıf Yanlar, Fırsatlar-Tehditler” olarak belirlenmiştir. Sempozyumun hedef kitlesi; meslek mensupları, aday meslek mensupları, akademisyenler, öğrenciler, finansal ve mali sektör çalışanları ve şirket yöneticileri olarak saptanmıştır. Sempozyuma değişik illerden 350 civarında katılımcı olmuştur.

            Sempozyumun 1. ve 2. oturumunda KOBİ muhasebe standartları seçilmiş bileşenlerinden Stoklar, Hasılat ve Maddi Duran Varlıklar, Finansal Duran Varlıklar ve Finansal Borçlar, Karşılıklar, Koşullu Borçlar ve Koşullu Varlıklar, Gelir Vergileri gibi başlıca standartlar açıklanmıştır. 3. ve 4. oturumda KOBİ muhasebe standartlarına ilişkin bir uygulama örneği çözülmüştür. Benim de konuşmacı olduğum IFAC Kapsamında Muhasebe Standartlarını Uygulama Sürecinin Meslek Mensubuna Beklenen Etkileri adlı 5. oturumunda muhasebe eğitimi, bilgi teknolojilerindeki gelişmelerin muhasebe ve denetim mesleğine olası etkileri, meslek etiği ve müşteri meslek mensubu ilişkisi açıklanmıştır. Daha sonra aynı başlıklar altında tüm katılımcıların görüşlerinin alındığı tarama toplantısı yapılmış ve elde edilen sonuçlar Çalışma Grupları Sonuç Raporları ile ortaya konmuştur.

            Sempozyum kapanış sonuç raporundan elde edilen sonuçlar şu şekilde özetlenebilir:

  • Muhasebe mesleğinde eğitim süreci önemlidir. Bu bağlamda gerek stajyer eğitimi gerekse sürekli mesleki eğitime gereken önem verilmelidir.
  • Staj sürecinin kalitesi arttırılmalı, ileriki süreçlerde staj süresi 3 yıla çıkartılmalıdır.
  • Bilgi teknolojilerindeki gelişmeler muhasebe mesleğini kayıt işlevinden denetim ve danışmanlık işlevine doğru kaydırmıştır.
  • Muhasebeciler bilgi teknolojilerinin getirdiği fırsat ve tehditleri algılamalıdır.
  • Gerek mesleki yeterlilik öncesi gerekse mesleki yeterlilik sonrası bilgi teknolojilerinin standartlarda açıklanan genel becerileri muhasebeciler tarafından öğrenilmelidir.
  • Etik, özünde muhasebe mesleğinin en önemli noktasını oluşturmaktadır.
  • Muhasebeciler kurumsallaşma yolunda adımlar atmalıdırlar.

Ülkemizde halka açık şirketler için Uluslararası Finansal Raporlama Standartları (UFRS) geçerlidir. KOBİ niteliğindeki küçük işletmeler için ise UFRS yerine KOBİ muhasebe standartlarının uygulanması önerilmektedir. Bu konuda gerek uluslararası gerekse ulusal düzeyde çalışmalar devam etmektedir. Türkiye Muhasebe Standartları Kurulu (TMSK) bu konuda taslak metinler hazırlamıştır. Yakında yasalaşması beklenen Türk Ticaret kanunu taslağı gerekleri, KOBİ muhasebe standartları çalışmaları ile örtüşmektedir.

            Bu bağlamda önümüzdeki yıllarda KOBİ muhasebe standartlarının muhasebe mesleğimizde önemli bir yer tutacağını ve meslek mensuplarının bu standartları öğrenmek adına şimdiden hazırlıklar yapmaları gerektiğini düşünmekteyim.

15.12.2007

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM