Bilindiği üzere yapım işlerinde işlemin tevkifata tabi olup olmadığı, ana işin yapım işi kapsamında tevkifata tabi olup olmadığına göre belirlenmektedir. Yapım işinin tevkifata tabi olup olmadığı hususu ise iki kritere göre belirlenmektedir. Bunlardan birinci kriter yapım işlerinin KDV Genel Tebliği’nde sayılmış belirlenmiş alıcılara karşı ifa edilmesi durumu tevkifat için tek başına yeterlidir. Burada yapım işinin bedeli konusunda herhangi bir sınırlama yoktur. İkinci kriter gerçek usulde KDV mükelleflerine karşı ifa edilen ve KDV dahil bedeli 5 milyon TL üzerinde olan yapım işlerinin katma değer vergisi tevkifatı kapsamında değerlendirilmesidir.
Öte yandan, belirlenmiş sayılanlara karşı ifa edilen yapım işleri ile gerçek usulde KDV mükelleflerine karşı ifa edilen ve KDV dahil bedeli 5 milyon TL üzerinde olan yapım işlerinin tamamen veya kısmen alt yüklenicilere (taşeronlara) veya daha alt yüklenicilere devredilmesi halinde, işi devreden her yüklenici tarafından kendisine ifa edilen hizmete ait KDV üzerinden (4/10) oranında tevkifat yapılması gerekmektedir.
Gerçek usulde KDV mükelleflerine karşı ifa edilen ve KDV dahil bedeli 5 milyon TL üzerinde olan yapım işlerinin tamamen veya kısmen alt yüklenicilere (taşeronlara) veya daha alt yüklenicilere devredilmesi halinde, ilgili aşamada bedelin 5 milyon TL'lik sınırı aşıp aşmadığına bakılmaksızın tevkifat yapılacaktır.
Buna göre; KDV mükelleflerine karşı ifa edilen ve KDV dahil bedeli 5 milyon TL üzerinde olan işlerinin iş bazında değerlendirilmesi ve KDV dahil 5 milyonun üzerinde olan işin tamamı KDV mükellefine karşı üstlenilen şirketin bu işin bir bölümünü alt taşeronlara devretmesi halinde devredilen kısımla ilgili herhangi bir tutar sınırlaması olmaksızın KDV tevkifatı yapılacaktır. Ancak aynı işin KDV mükellefine karşı birden fazla şirket tarafından üstlenilmesi durumunda aynı projeye dahil işlerin KDV tevkifatına tabi olması için birbirinden bağımsız olarak her birinin KDV dahil bedelin 5 milyonun üzerinde olması gerekiyor.
Projenin genişlemesi, sözleşme bedelinin güncellenmesi ve benzeri nedenlerle iş bedelinin daha sonra 5 milyon TL’yi aşması halinde, bu durumun ortaya çıktığı tarihten itibaren tevkifat uygulanacağı gözden kaçırılmamalıdır.
Özetle; belirlenmiş alıcılara karşı ifa edilen yapım işlerinin tamamen veya kısmen alt yüklenicilere veya daha alt yüklenicilere devredilmesi halinde katma değer vergisi tevkifatı her aşamada yapılacaktır. Yine KDV dahil bedeli 5 milyon TL üzerinde olan yapım işlerinin tamamen veya kısmen alt yüklenicilere veya daha alt yüklenicilere devredilmesi halinde KDV tevkifatı tutar sınırı olmaksızın yapılacaktır.
Hazır betonun hazırlanması, nakli ve yerine konulması işinin belirli bir yapım işinin bölümlerini teşkil eden işlerden olması ve bu nedenle inşaat taahhüt işi olarak kabul edilmesi nedeniyle, şartların varlığı halinde hazır beton taahhüt ve temini hizmeti tevkifat uygulaması kapsamındadır. Hazır betonun nakli ve yerine konulması işinin imalatçı firma tarafından yapılmasının uygulamaya etkisi bulunmamaktadır.
Belirlenmiş alıcılara karşı ifa edilen hazır betonun hazırlanması, nakli ve yerine dökülmesi hizmeti ile gerçek usulde KDV mükelleflerine karşı ifa edilen ve KDV dahil bedeli 5 milyon TL üzerinde olan işlerde hazır betonun hazırlanması, nakli ve yerine dökülmesi hizmetine ilişkin olarak düzenlenecek faturalarda sorumlular tarafından (4/10) oranında KDV tevkifatı uygulanması gerekmektedir.
Ana işin yukarıda yer alan iki kriterden birisinden kaynaklı yapım işi kapsamında tevkifata tabi olması durumunda, hazır beton tesliminde herhangi bir tutar sınırlaması söz konusu olmaksızın KDV tevkifatı yapılacaktır.
Tek başına beş milyonun üzerinde hazır beton alımı yukarıda yer alan açıklamalar çerçevesinde tevkifat kapsamında değerlendirilecektir.
Öte yandan, yurt içinden serbest bölgelere hazır beton gönderilmesi 3065 sayılı KDV Kanununun 11/1-a kapsamında ihracat teslimi olarak değerlendirilerek KDV'den istisna tutulacaktır.
[1] Van Defterdarlığının 25.08.2020 tarih ve 13554 sayılı muktezaları
[2] Şanlıurfa Vergi Dairesi Başkanlığı’nın 25.02.2013 tarih ve 64958909-015-8 sayılı muktezaları
[3] Samsun Vergi Dairesi Başkanlığı’nın 03.06.2021 tarih ve 37017 sayılı muktezalar
09.01.2023
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> YIL SONU KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL yerine 999 TL + KDV
Ayrıntılar için tıklayın.
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.