YAZARLARIMIZ
Soner Ülgen
Yeminli Mali Müşavir
Eski Baş Hesap Uzmanı
sonerankara@yahoo.com



İlerki Vadeli Çekler İçin Şüpheli Alacak Karşılığı Ayrılabilir Mi?

213 sayılı Vergi Usul Kanunu'nun 323’üncü maddesinin birinci fıkrasında, ticari ve zirai kazancın elde edilmesi ve idame ettirilmesiyle ilgili olmak şartıyla dava veya icra safhasında bulunan alacakların şüpheli alacak sayılacağı ve ikinci fıkrasında şüpheli alacaklar için değerleme gününün tasarruf değerine göre pasifte karşılık ayrılabileceği öngörülmüştür.

Görüleceği üzere, Kanunda yer alan düzenlemede alacağın şüpheli hale geldiği tarihte karşılık ayrılmasını zorunlu kılan bir hükme yer verilmemiştir. Önemli olan alacağın maddede gösterilen niteliklere sahip olup olmadığı hususudur. Dönemin değişmesiyle alacağın şüpheli olma niteliğini kaybettiğinin kabulü kanunda öngörülmeyen, bu nedenle de kanunla tanınan bir hakkın bertaraf edilmesi anlamına gelecektir.

Her ne kadar vergi idaresinin şüpheli alacak karşılığı uygulamasına bakışı, alacağın şüpheli hale geldiği vergilendirme döneminde karşılık ayrılması yönündeyse de vergi yargısı alacağın şüphelilik durumu devam ettiği sürece karşılık ayrılacağı yönündedir.

İleri tarihli verilen birkaç çekten vadesi gelen ilk çekin vadesinde ödenmemesi nedeniyle dava veya icra takibine başlanılması durumunda bu çek için karşılık ayrılmasında şüphe yoktur. Ancak ilk çekin karşılık kalması nedeniyle müteakip vadeli çeklerin de ödenmeme ihtimali olduğu için ilk çeke istinaden yapılan dava veya icra takibinin izleyen vadeli çekler açısından da VUK 323. Madde hükümleri dahilinde hüküm doğurup doğurmayacağı hususundaki tereddütlü yaklaşıma vergi idaresinin verdiği cevap aşağıdaki gibidir;

Gelir İdaresi Başkanlığı Ankara Vergi Dairesi Başkanlığı tarafından verilen 30.10.2018 tarih ve 420356 sayılı mukteza ‘da “ ileri tarihli düzenlenen çeklerin üzerinde yazılı düzenleme tarihinden önce dava açılması veya icra takibi yapılması mümkün olmadığından, söz konusu düzenleme tarihinden önce bu çeklerden kaynaklanan alacakların şüpheli alacak kapsamında değerlendirilmesi de mümkün bulunmamaktadır.”

Bilgiyi paylaşarak, insanların başarıya bizden daha kolay ulaşmalarını sağladığımız için mutluluk duyabilmeliyiz. “

Saygılarımızla

16.09.2021

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> YIL SONU KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL yerine 999 TL + KDV
     Ayrıntılar için tıklayın.

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM