Bilindiği üzere, yıl içerisinde ödenen geçici vergiler kümülatif olarak toplanıp yıllık beyanname verme döneminde gelir veya kurumlar vergisinden mahsup edilmekte, bir geçici vergi döneminde tahakkuk edip ödenen geçici vergi ise bir sonraki dönem toplam matrah üzerinden hesaplanan geçici vergiden mahsup edilip kalan kısım ödenmektedir. Yıl içerisinde ödenen geçici vergiler için uygulama bu şekildedir.
Uygulamada Hazineye vadesinde ödenmesi gereken geçici vergiler için ödenmesi gereken tarihten ilgili dönem kurumlar vergisinden mahsup edilmesi gereken tarihe kadar mükellefin söz konusu geçici vergi tutarını kullandığı, kurumlar vergisinden mahsup tarihine kadar kendisine yarar sağladığının açıktır. Vergi idaresince eksik beyan edilen geçici vergiler için, normal vade tarihinden kurumlar vergisinden mahsup edildiği tarihe kadar 6183 sayılı Kanun'un 51'nci maddesinde belirtilen nispette gecikme zammı uygulanmasının kendince hukuka ve hakkaniyete uygun olduğu düşünülmekte ve uygulama da bu yönde cereyan etmektedir. Eksik beyan dolayısıyla hiç ödenmeyen geçici vergi için, pişmanlıkla verilen düzeltme beyannamesi nedeniyle normal vade tarihinden kurumlar vergisinden mahsup tarihine kadar pişmanlık zammı hesaplanmasının doğru bir yaklaşım olup olmadığına değerlendiren vergi yargısının aşağıda yer alan kararı çok güzel yerinde bir karar olarak hukuk raflarındaki yerini almıştır.
Danıştay 4. Dairesi 08.05.2014 gün ve E: 2011/5313 K: 2014/3205 sayılı kararıyla “ 2009/7-9 dönemi kurumlar geçici vergi beyannamesinin eksik beyan edilmesi sonucu eksik beyan edilen tutar kadar ödenmeyen geçici vergi için hesaplanacak pişmanlık zammının bir sonraki geçici vergiden mahsup edileceği tarihe kadar hesaplanması gerektiği, bu nedenle pişmanlık zammının, 2009/7-9 dönemi kurumlar geçici vergisinin normal vade tarihinden 2009/10-12. dönem geçici vergisinden mahsup edileceği tarihe kadar hesaplanması gerektiğini belirterek aksi yönde karar veren Ankara 3. Vergi Mahkemesinin 07.03.2011 günlü ve E:2010/1992, K:2011/370 sayılı kararını bozmuştur. ”
Yargıya güveni artıran güzel kararlardan biridir.
06.11.2020
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.