Bilindiği üzere 4857 sayılı iş kanunu 74. Maddesinde Analık Halinde Çalışma ve Süt izni düzenlenmiştir. Buna göre “Kadın işçilerin doğumdan önce sekiz ve doğumdan sonra sekiz hafta olmak üzere toplam onaltı haftalık süre için çalıştırılmamaları esastır. Çoğul gebelik halinde doğumdan önce çalıştırılmayacak sekiz haftalık süreye iki hafta süre eklenir. Ancak sağlık durumu uygun olduğu takdirde doktorun onayı ile kadın işçi isterse doğumdan önceki üç haftaya kadar işyerinde çalışabilir. Bu durumda kadın işçinin çalıştığı süreler doğum sonrası sürelere eklenir.”
Yine bu kanunda “Kadın işçilere bir yaşından küçük çocuklarını emzirmeleri için günde toplam birbuçuk saat süt izni verilir. Bu sürenin hangi saatler arasında ve kaça bölünerek kullanılacağını işçi kendisi belirler. Bu süre günlük çalışma süresinden sayılır.”
Denilmektedir. Özetlemek gerekirse Doğumdan önce 8 hafta ve doğumdan sonra 8 hafta olmak üzere 16 haftalık doğum izni ( Çoğul gebelikte 2 şer hafta eklenir) ile doğumdan sonra çocuk 1 yaşına gelene kadar günlük 1,5 saat süt izninin işveren tarafından işçiye verilmesi gerekmektedir.
Hamile kadınların ise ; 16.08.2013 tarihli 28737 sayılı resmi gazetede yayınlanan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ‘ nın Gebe veya Emziren Kadınların Çalıştırılma Şartlarıyla Emzirme Odaları ve Çocuk Bakım Yurtlarına Dair Yönetmeliğin 9. Maddesinde “Gebe veya Emziren çalışan günde 7,5 saatten fazla çalıştırılamaz” denilmektedir. Burada haftalık standart çalışma süresi olan 45 saatin ve buna bağlı olarak günlük çalışma saati süresi olan 9 saatlik süre dikkate alınması gerekmektedir. Bu 9 saatlik sürenin hesabında ara dinlenme süreleri de dikkate alınmalıdır.
Ara dinlenme 4857 sayılı iş Kanununun 68/1 fıkrasında günlük “4,5 saat ile 7,5 saat dahil süreli işlerde en az yarım saat “ - “ 7,5 saatten fazla süreli işlerde en az 1 saat “ işçiye ara dinlenme verilmesi gerekmektedir.
Ara dinlenme için verilen süreler günlük çalışma süresi hesabında dikkate alınmaz. Dolayısı ile süt izninde verilen 1,5 saatlik izin ile hamile iken günlük 7,5 saat ten fazla çalıştırılamaz denilmesi farklı anlamlar taşımamaktadır. Örneğin ;
1 - Hamile olup Günlük 9 saat çalışan ve 1 saat ara dinlenme ile toplam da 10 saat zaman geçiren işçi ( Sabah 08,30 ile akşam 18,30 arası ) 16.08.2013 tarihli 28737 sayılı resmi gazetede yayınlanan yukarıdaki yönetmeliğe göre 7,5 saat + yarım saat ara dinlenme ile toplam 8 saat olarak günlük çalışma süresini düzenleyecektir.
2 – Doğum yapmış kadın çalışanların çocuklarını emzirme durumunda 4857 sayılı kanun gereği günlük 1,5 saat izin verilmesi gerektiğinden günlük 9 saat çalışıp 1 saat ara dinlenme ile toplamda 10 saat çalışma hayatında zaman geçiren anneye kanunla verilen 1,5 saat izin ile artık günlük 7,5 saat çalışacağından en az yarım saat ara dinlenme verilebilecektir. Dolayısı ile emziren kadın 7,5 saat + yarım saat ara dinlenme ile toplam 8 saat olarak günlük çalışma süresini düzenleyecektir.
Sonuç ; Gerek Hamilelikte gerekse doğumdan sonra verilen izinler de yukarıda da bahsedildiği üzere herhangi bir farklılık bulunmamaktadır. Kadın çalışanlarımız Sabah 08.30 da başladıkları mesaisine 16,30 da son verebilmeyi ya da gün içerisindeki toplamda 8 saatlik çalışma ile farklı mesai varyasyonlarını kullanma haklarının bulunduğunu önemle hatırlatırım.
17.10.2016
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.