YAZARLARIMIZ
Sibel Zaloğlu
İnsan Kaynakları Danışmanı
sibelzaloglu@gmail.com



Bedelli Askerlik İşlemlerinde Kıdem Tazminatı Verilecek mi?

Soru:

Bedelli Askerlik için başvuru dilekçemi işyerime verdim. Kıdem tazminatı alacak mıyım? Yoksa Ücretsiz İzinli mi sayılacağım, tekrar döndüğümde işime sorunsuz kaldığım yerden başlayabilecek miyim?

7146 sayılı Kanun’la bedelli askerlikle ilgili düzenleme, 3 Ağustos 2018 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Henüz fiili askerlik hizmetine başlamamış ve 1 Ocak 1994 tarihinden (bu tarih dahil) önce doğan 1076 sayılı Kanun ile bu kanuna tabi yükümlülerin istekleri halinde, üç ay içinde askerlik şubelerine veya yurt dışı temsilciliklerine başvurmaları, 15 bin Türk Lirası veya yabancı ülke parasını defaten ödemeleri ve 21 gün temel askerlik eğitimini yerine getirmeleri şartıyla askerlik hizmetini yerine getirmiş sayılacaklar.

Sağlık sebebiyle askerliğe elverişli olmadıklarına dair resmi rapor ve kararlardan dolayı askerlik hizmetinden muaf tutulanlar ise istekleri halinde yaş şartı aranmaksızın ve temel askerlik eğitimine tabi olmaksızın bu hükümlerden yararlanabilecekler. Yurt dışında yaşayan gurbetçiler ise en az 3 yıl süreyle yabancı ülkelerde bulunmak şartıyla, 2 Bin Euro ödemeleri ve uzaktan eğitimi almaları halinde askerlik hizmetini yerine getirmiş sayılacaklar.

Buraya kadar her şey yasada net açıklanmış durumda. Yasanın en can alıcı düzenlemelerinden birisi de; “Bu madde hükümlerinden yararlananlar temel askerlik eğitimi süresince çalıştıkları iş yeri, kurum ve kuruluşlar tarafından aylıksız veya ücretsiz izinli sayılırlar.” Denilmek suretiyle iş sözleşmesinin bedelli askerlik süresince askıda kalmasını öngörüyor.

3 Ağustos 2018 den önce1475 sayılı Yasa'nın 14. maddesinin üçüncü fıkrasına göre; İşçi, muvazzaf askerlik hizmeti sebebiyle iş sözleşmesini feshetmesi halinde kıdem tazminatına hak kazanılmaktadır.

Ancak 7146 sayılı Kanun'la getirilen bedelli askerlikteki önemli düzenlemelerden birisinin de bedelli askerlik yapanların temel askerlik eğitimi süresince çalıştıkları iş yeri, kurum ve kuruluşlar tarafından aylıksız veya ücretsiz izinli olarak sayılmaları olduğu görülüyor.

Bedelli Askerlik için kişinin işyerine ayrılmadan önce verdiği beyan da çok önem taşımaktadır. Ki iş kanunları işçinin tazminat azalmasından çok, işini koruma yolunda insiyatif kullanmaya yönelik kararlar alınmasını sağlar.

Yani yasalarla belirlenmiş iki ayrı zıt sonuç doğmaktadır. Ve kesin şu olacak sonucuna ulaşılması mümkün değildir. Zira yine de önlem olarak,

1-Kişi askere gidip işe dönmeyecekse yazılı olarak işverenine bedelli askerlik için işten ayrılmak ve kıdem hakkını istediğini yazılı dilekçe ile bildirmesi gereklidir.

2-Eğer şayet kişi askerlik görevinden sonra işe devam etmek istiyorsa, işyerine bedelli askerlik yapmak için ilgili tarihleri yazarak bu süreler içinde kanunun kendisine tanıdığı ücretsiz izinden yararlanmak istediğini belirtir, yazılı dilekçe vermesi gereklidir. Aynı şekilde işverende kendi özlük evrakları için yazılı bu beyanı istemeli ve yazılı olarak çalışandan bu dilekçeyi mutlaka almalıdır.

İşveren de Birinci durumda kıdem tazminatını ödeyip ödememekte kendi insiyatifini kullanacaktır. İkinci durumda ise kişiden bedelli askerlik için kendi isteği ile ücretsiz izinli olduğunu gösteren yazılı dilekçe alarak, süreci usulüne uygun olarak bu şekilde izlemelidir.

Bu süreçte birde şunu belirtmek isterim. Bedelli askerlik için kıdemimi almak istiyorum diye dilekçe yazıp, haklarını alan çalışan, sonrasında işe dönmek isterse nasıl yol izlenmelidir?

Bu tamamen işverenin iyi niyetine bağlıdır. İsterse işe başlatabilir. İstemez ise çalışanın bu hakkı olmadığını düşünüyorum. Ki burada çalışanın işe iade isteme hakkı olmadığını düşünerek, iki taraf içinde İş mahkemeleri için önce ara buluculuk merkezlerine, sonra iş mahkemesine başvurarak ve sonrasında dava açmak ve süreci beklemek zorunda olduklarını belirtmek isterim.

25.12.2018

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM