Değerli okurlar,
7 Aralık 2019 tarih ve 30971 sayılı Resmi Gazetede “Dijital Hizmet Vergisi ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” yayımlandı. Bu kanun ile beraber binek otomobil giderlerine ilişkin birtakım kısıtlamalar getirildi. Bu yeni düzenlemeden bahsetmeden önce hali hazırda mevzuatımızda yer alan binek otomobillere ilişkin kısıtlamalardan hatırlatma yapmak isterim.
İşletme için alınan yeni binek aracın KDVsi (faaliyetleri kısmen veya tamamen binek otomobillerinin kiralanması veya çeşitli şekillerde işletilmesi olanların bu amaçla kullandıkları hariç) KDV beyannamesinde indirim konusu yapılamaz fakat aracın KDV dahil toplam bedelini Gelir veya Kurumlar vergisi matrahından indirerek giderleşirebilirsiniz. Kurumlar Vergisi mükellefiyseniz alınan binek aracın KDV sini 100 birim kabul edecek olursak 22 birimlik kurumlar vergisi az ödenir, geri kalan 78 birim KDV şirkete yük olarak kalır. Gelir Vergisi mükellefiyseniz, üst vergi tavanı 40 birime kadar gider yazılabilirken 60 birim yük kalır. Bunlara ek olarak, binek aracın MTV sini gelir ve kurumlar vergisinde indirim konusu yapamazsınız
Hali hazırdaki bu kısıtlamalar nedeniyle birçok mükellef binek araç kiralamasına yönelmişti. Kiralama şirketi tarafından aylık düzenlenen faturanın tamamı giderleştirilebilirken, hesaplanan KDV nin tamamı da KDV beyannamesinde gider konusu yapılabiliyordu.
7 Aralık 2019 tarih ve 30971 sayılı Resmi Gazetede “Dijital Hizmet Vergisi ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunun 13 ve 14. maddelerinde yapılan düzenlemeler ile ticari kazanç ile serbest meslek faaliyetleri dolayısıyla vergi mükellefi olanların bu faaliyetlerinde kullandıkları binek otomobillerin;
İşletmeler binek otonun aylık kira bedellerini muhasebeye kaydederken limit yokken bu kanun ile 01/01/2020 tarihinden itibaren en fazla aylık 5 bin 500 liralık kısmını gider yazabilir.
İşletmeye kayıtlı ya da kiralanmış binek araç masraflarının tamamı herhangi bir sınır olmaksızın gider yazılabiliyorken akaryakıt giderleri, servis bakım-onarım giderleri, trafik ve kasko sigorta giderleri vb. giderlerin yeni kanun ile birlikte en fazla yüzde 70’i gider olarak kaydedilebilecek. Faaliyetleri kısmen veya tamamen binek otomobillerinin kiralanması veya çeşitli şekillerde işletilmesi olanlar için bu kısıt geçerli olmayacak
Bu tutarların üzerindeki tutarlar gider olarak dikkate alınmayacak ve ayrıca bu aşan tutarlara ilişkin KDV’ler de KDV beyannamesinde indirim konusu yapılmayacak.
Binek araç faturasında yer alan özel tüketim vergisi (ÖTV) ve katma değer vergisini (KDV) gider yazabiliyorken,ticari araç KDV’si , işletmenin ödeyeceği KDV’den düşülebiliyorken yeni kanunla birlikte binek araç alımında ödenen ÖTV ve KDV toplamının en fazla 115 bin liraya kadar olan kısmı gider olarak dikkate alınabilir.
Eskiden otomobilin ÖTV ve KDV siz bedeli üzerinden beş yıla yayılarak amortisman gideri olarak kaydedilebiliyorken, yeni kanuna göre ÖTV+KDV hariç ilk alım bedelinin 135 bin liraya kadar olan kısmı amortisman gideri yazılabilir. Bu tutarın üstü KKEG olarak kaydedilebilir.
Araç faturasında görünen ÖTV+KDV gider yazılmak yerine, maliyete eklendiği durumda ise bu kez amortisman gideri olarak dikkate alınabilecek tutar 250 bin lira olarak kabul ediliyor. Araca ödenen bedel 250 bin lirayı geçtiğinde, 250 bin lirası amortisman gideri yazılabilecek.
İkinci el araç alımlarında da 250 bin liraya kadar olan tutar üzerinden amortisman ayrılabilecek. Araç için 350 bin lira da ödense, yeni durumda amortismana tabi tutulabilecek tutar en fazla 250 bin lira olacaktır.
Ek olarak, GVK 40/7. Madde hükmünde yapılan değişikliğin uygulanmasında bentte yer alan söz konusu tutarlar her yıl yeniden değerleme oranında artırılacağından gider olarak dikkate alınabilecek amortisman tutarının tespitinde binek otomobilin iktisap edildiği tarihte yürürlükte olan tutarların dikkate alınacağı düzenlenmiştir.
03.02.2020
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.