İşyerindeki çalışma sürelerinin durdurulması veya geçici olarak azaltılması halinde; üç ayı aşmamak üzere sigortalılara çalışamadıkları dönem için gelir desteği sağlayan bir uygulamadır.
Covid-19 gibi zorlayıcı nedenler ile işyerindeki haftalık çalışma sürelerine ait faaliyetlerinin geçici olarak en az üçte bir oranında azaltan (İşyerinde çalışma süresinin 1/3 oranında azaltılmasından bahsedebilmek için işyerinde çalışma süresinin haftalık 30 saat veya aşağısında olması gerekmektedir.) veya devamlılık koşulu aranmaksızın işyerinde faaliyetini tamamen veya kısmen en az dört hafta süre ile durduran her bir işveren kısa çalışma ödeneğine başvurabilir. Kısa çalışma uygulamasından yararlanmak için asgari çalışan sayısı şartı bulunmamaktadır. İşverenin hatalı bilgi belge vermesi nedeniyle yapılan ödemeler, yasal faizi ile birlikte işverenden tahsil edilmektedir.
İşveren olarak kısa çalışma ödeneğine uygunluk alınması durumunda kısa çalışmaya tabi tutulan işçilerden kısa çalışma başlama tarihinden önceki 60 gün hizmet akdine tabi ve son 3 yılda 450 gün prim ödenmiş işçiler kısa çalışma ödeneğinden yararlanabilir. Yabancı işçiler de 60 gün ve son 3 yılda 450 gün prim ödeme şartlarını taşıdıkları taktirde kısa çalışma ödeneklerinden faydalanabilmektedirler.
Kısa Çalışma Ödeneği alan işçiler için çalışılmayan günler adına Sgk Aylık Prim ve Hizmet Belgesi/Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesinde eksik gün nedeni ''18-Kısa Çalışma Ödeneği'' olarak; Kısa Çalışma'yla birlikte birden fazla neden olması durumunda ''27- Kısa Çalışma Ödeneği ve Diğer Nedenler'' olarak bildirilmesi gerekmektedir.
İşveren olarak E-devlet üzerinden ( https://esube.iskur.gov.tr/ ) 31.12.2020 tarihine kadar yapılabilecektir. E-posta yoluyla veya fiziki ortamdan yapılacak başvurular kabul edilmemektedir.
İşveren tarafından E-Devler üzerinden yapılacak başvurularda gerekli alanların doldurulması gerekmektedir. Ayrıca; İşyerinde Çalışma sürelerinin azaltıldığına veya faaliyetlerin kısmen ya da tamamen durdurulduğuna dair belgeler, resmi makamlar tarafından faaliyeti durdurulan işyerleri kapsamında olduğuna dair belgeler eklenmelidir.
Sigortalının son 12 aylık prime esas kazançları dikkate alınıp günlük ortalama brüt kazançlarının %60'ı baz alınmaktadır. Bu tutar aylık asgari ücretin brüt tutarının %150'sini geçemez. Kısa çalışma ödenekleri, çalışamadıkları süreler için işçinin kendisine ödenir.
01.12.2020/31321 Resmi Gazete ve 3238 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile;
Kaynak: 01.12.2020/31321 Resmi Gazete 3238 Sayılı Karar, https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2020/12/20201201-8.pdf, İSMMMO, İŞKUR
11.12.2020
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> YIL SONU KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL yerine 999 TL + KDV
Ayrıntılar için tıklayın.
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.