Gıda bankacılığı, ihtiyaç sahibi insanlarla, ellerinde çeşitli nedenlerle piyasaya sürülemeyen veya ekonomik olarak yeterli derecede etkin olarak kullanılamayacak ihtiyaç fazlası gıdayı elinde bulunduran gerçek ve tüzel kişi işletmeleri arasında köprü oluşturmayı amaçlayan ve israfı önleme yanında sosyal adaleti sağlamayı da amaç edinen bir sistemdir.
Ülkemizde İhtiyaç sahipleri ile onlara yardım etmek isteyen gerçek ve tüzel kişi işletmelerini bir araya getirmeyi amaçlayan sistem kanun koyucu tarafından teşvik sistemleri aracılığıyla hukuki altyapısına kavuşturulmuştur.
Türkiye’de üretilen ve ihtiyaç fazlası gıdaların israf edilmeden ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmasını hedefleyen gıda bankacılığı ilk kez, “Türkiye İsrafı Önleme Vakfı”nın girişimleriyle Diyarbakır da başlatılmıştır. İlk gıda bankasının çalışmaları ile Diyarbakır ilinde 1300 aileye gıda yardımı ulaştırılmıştır.
Bağışa Konu Olacak Mallar ve Bağışın Niteliği ;
Bağışa konu olan ürünlerin gıda, temizlik, giyecek ve yakacak maddesi niteliğinde olması ve yapılacak bağışların bedelsiz olarak ihtiyaç sahiplerine dağıtılması şartı ile yapılması gerekmektedir.
Bu iki şarta uygun olarak yapılmayan bağışlar bu kapsamda değerlendirilmeyecektir.
Belgelerin düzenlenmesi;
Bağışa konu olan mal bedeli Vergi Usul Kanunu 232. Maddesinde belirtilen fatura düzenleme sınırının altında kalsa dahi mutlaka fatura ile belgelendirilecek ve ayrıca taşıma için sevk irsaliyesi düzenlenecektir.
Bağış yapılan gıda, temizlik, giyecek ve yakacak maddelerine ait bilgiler faturaya eksiksiz olarak yazılacak ve bağış yapılan dernek veya vakıf adına düzenlenecektir.
Faturaya “İhtiyaç sahiplerine yardım şartıyla bağışlandığından KDV hesaplanmamıştır” yazılması zorunludur.
Gıda bankacılığı kapsamında yapılan teslimler Kurumlar Vergisi açısından değerlendirildiğinde diğer bağışlara göre önemli bir avantaja sahiptir.
Konuyu bir örnek yardımıyla açıklarsak;
ABC işletmesinin 2017 hesap dönem bilgileri ;
Kar ve ilaveler Toplamı |
75.000,00 |
Kamu Yararına Çalışan Derneklere Bağış (GVK 89/4.maddesi gereği beyan edilen kazancın %5’ ini geçmemek üzere indirilebilecek bağışlar) (üst sınır 75.000x % 5=3.750,00) |
-3.750,00 |
Gıda Bankacılığı Kapsamında yapılan bağış tutarı (18.500,00) |
-18.500,00 |
|
|
Dönem Safi kazancı |
52.750,00 |
Örnekten anlaşılacağı gibi diğer bağışlarda farklı olarak gıda bankacılığı kapsamında yapılan bağışların tamamını indirim olarak gösterebiliyoruz.
KDV yönünden sağlanan avantajlar;
Katma Değer Vergisi Kanunu fakirlere yardım amacıyla gıda bankacılığı faaliyetinde bulunan dernek ve vakıflara bağışlanan gıda maddelerinin tesliminin Katma Değer Vergisinden istisna edileceği hükmüne yer vermiştir.
Uygulama yapılırken gerçek usulde Katma Değer Vergisi mükellefi olan mükelleflerin bağış amacıyla satın almış olduğu gıda maddelerinin K.D.V tutarını ödeyecek, ancak K.D.V 30/a ve 33. maddeleri uyarınca kısmi istisna mahiyetindeki bu teslimin (gıda maddesi bağışlarının) bünyesine giren katma değer vergisi tutarını ise indirim konusu yapamayacaklardır.
Sonuç Olarak;
Devletin bu konuda sağlamış olduğu teşvikler ile işletmelerin sosyal projelerde daha aktif rol alması önemsenmiş ve desteklenmiştir.
Sivil Toplum kuruluşları aracılığıyla yürütülen bu sistemin daha yaygın olarak kullanılması sosyal dengesizlikleri ortadan kaldırmasa da bazı yaralara ilaç olacağı ve sosyal yapımızı daha da kuvvetlendireceği açıktır.
KAYNAKLAR;
--Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, Cilt: 24, Sayı: 3, 2010 257 GIDA BANKACILIĞI VE MUHASEBESİ (Nuraydın TOPCU Yrd.Doç.Dr., Atatürk Üniversitesi İİBF İşletme Bölümü) ( Abdulkadir KAYA Atatürk Üniversitesi SBE Muhasebe ve Finansman Doktora öğrencisi)
--Mali Çözüm Dergisi,112 (2012) : 229-251 FAKİRLERE YARDIM ETMEK MAKSADIYLA KURULAN GIDA BANKACILIĞININ VERGİSEL BOYUTU VE MUHASEBELEŞTİRİLMESİ Metin EREN Vergi müfettişi -
25.12.2018
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.