YAZARLARIMIZ
Serkan Güneş
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
smmmserkangunes@gmail.com



Muhasebe Verilerinin Büyük Veri (BİG DATA)’Ye Dönüşmesi

Geleneksel veri işleme araçları ile analizi yapılamayan ve yönetilemeyecek kadar büyük miktardaki veri setleri” olarak tarif edilen “Büyük Veri” özellikle muhasebe, denetim, finans ve hukuk alanında bilginin sınıflanması, analizi ve yorumlanması anlamında büyük yenilikler getirmiş kavramların başında gelmektedir.

Büyük Veri” ile yapılan analizler sonucunda elde edilen bilgilerin yatırımlar, hızlı ve etkili karar destek sistemleri, süreç iyileştirmeleri, rekabet politikaları ve genel işletme stratejileri gibi hususlarda kullanılması hedeflenmektedir

 Günlük yaşama getireceği kolaylıklar yanında sektör bazlı bir çok yenilik ve farklılık getireceği açıktır.

Geleneksel muhasebenin asıl işi para ile ifade edilen mali nitelikteki işlem ve olayları kaydetip yorumlamak iken bu tanım yaşanan teknolojik ilerleme ile kayıtları fiziksel olmak yerine dijital bir formata değiştirmiş ve dönüştürmüştür.

 Örneğin 2000 yılında depolanan tüm bilginin %25 i dijital iken, günümüzde bu bilgilerin yüzde 98'inden fazlasının elektronik olduğu bilinmektedir. Yapılan araştırmalar neticesinde kurumların son iki yılda, geçmiş 2000 yılda toplanan verilerden çok daha fazla veri topladığı bilgisine ulaşılmıştır.

Muhasebe uygulamaları, geleneksel anlamda sadece geçmişe ilişkin olayların kaydeden sistemler değillerdir.

 Günümüzde artık, sahip olunan teknolojik imkânlar sayesinde faaliyetlerin planlanması, faaliyet sonuçlarının takibi ve bu sonuçların da anlamlı bir şekilde analize tabi tutulmasında muhasebe verileri önemli girdiler sunmaktadır. Bu açıdan olaya yaklaştığımızda, büyük veri sayesinde elde edilecek bilgilerin muhasebede kullanılması, işletme için çok önemli kazanımları beraberinde getirecektir.

 Özellikle risk yönetimi ve sürdürülebilirlik gibi kritik konularda, işletmenin analiz edilmesi, beklenmeyen kayıpların önlenmesi, hata ve hilelerin ortaya çıkarılması ve rekabet gücünün artırılması, işletmenin sürekliliği için en vazgeçilmez konular arasında yerini almış bulunmaktadır. Tüm bu süreçlerin hayata geçirilmesinde de büyük veriden elde edilecek kaliteli ve doğru bilgiler sayesinde gerek karar alma süreçleri hızlandırılacak gerek işletme stratejileri geliştirilecek gerekse de kontrol süreçlerinin iyileştirilmesi sayesinde işletmenin hedeflerine en kısa sürede ulaşması sağlanabilecek ve işletmenin performansı artırılabilecektir.

 Getirdiği biri de verilerin sensörler, RFID (Radyo Frekanslı tanıma) ve GPS veri akışları aracılığıyla otomatik olarak yakalanması, yönetim, muhasebe ve güvence süreci tanımlamasının yanı sıra çok sayıda denetim kanıtı kaynağının eklenmesine olanak tanımaktadır.

 Örneğin, stok maliyetlerinin belirlenmesinde LİFO ve FİFO gibi yöntemleri kullanmak yerine, Big Data kaynaklarından biri olan RFID veya barkod sistemlerinden elde edilen verilerin kullanılması, stok maliyetlerinin gerçek zamanlı olarak sistemden anlık olarak görülebilmesine imkân tanımaktadır.

  Devletlerin çıkardığı yasalarla birlikte elimizde bulunan verilerin depolama ve saklama koşulları dijital bir görünüme kavuşmuş olup bugün ülkemizde tüm muhasebe verilerinin dijital ortama kaydedilmesi yönünde çalışmalar hız kazanmıştır.

 Maliye idaresinin dijitaleşmede E-Beyan, E-Defter ,E-Fatura ile başlattığı süreç 2019’da işletmelerin Defter Beyan Sistemine girişiyle yeni bir boyut kazanacaktır. Bir anlamda vergi idaresi kendi Büyük Veri alanını oluşturmaktadır.

 Uluslararası alanda ise örneğin, ABD'de 2007-2010 arasındaki finansal krizin ardından yürürlüğe giren Dodd-Frank Yasası ile işletmelere verilerini en az beş yıl saklamayı zorunlu tutmuştur. Sarbanes-Oxley kanunu ile de denetim raporlarını en az yedi yıl süre ile saklama zorunluluğu getirilmiştir.

Sonuç olarak;

 Tüm yapıların bütünleşik olarak kullanılabilirliğini sağlayan bu sistemler geleneksel raporlamayı bambaşka bir boyuta taşımış ve anlamını değiştirmiştir. Yakın bir zamanda veri analizi alanında uzmanlaşmış analistler ile mali işler yöneticilerin işbirliği çok daha önemli hale gelecektir.

KAYNAKLAR

1- Kara Harp Okulu Bilim Dergisi Science Journal of Turkish Military Academy, BÜYÜK VERİNİN (BİG DATA) MUHASEBE ÜZERİNDEKİ ETKİSİ VE MUHASEBEYE SAĞLADIĞI KATKILARIN İNCELENMESİ Dr. Bülent YILMAZ1 Öğr. Gör. Samet BÜLBÜL2 Dr.Murat ATİK3

2- BIG DATA, MUHASEBE VE MUHASEBE MESLEĞİ* Doç. Dr. Ümmühan ASLAN** Prof. Dr. Yıldız ÖZERHAN***Muhasebe Bilim Dünyası Dergisi Aralık 2017; 19(4); 862-883

3- J. Donald Warren, Jr., Kevin C. Moffitt, and Paul Byrnes(2015). How Big Data WillChange Accounting, Accounting Horizons, American Accounting Association, Vol. 29, No. 2, pp. 397–407

17.12.2018

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM