YAZARLARIMIZ
Serkan Güneş
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
smmmserkangunes@gmail.com



Dijitalleşme Sürecinde Muhasebe Ofislerinin Dönüşümü

Yapay Zekâ, makineleri “akıllı” kılan teknolojileri ifade etmek için kullanılan geniş kapsamlı bir terimdir. Kurumlar, insan zekâsını – insanın analitik zekâsını ve/veya karar alma kabiliyetini – otomatize etmek, arttırmak ve kopyalamak amacıyla, yapay zekâ araştırmalarına ve uygulamalarına yatırım yapmaktadır.

Yapay zekâ, teknoloji bakımından bir dizi önemli ilerlemeyi temsil etmekle birlikte, ne bir ilktir ne de muhtemelen son olacaktır. Geriye dönüp son birkaç on yıla bakıldığında, bilgisayarların, kişisel bilgisayarların (PC), elektronik çizelgelerin, ilişkisel veri tabanlarının ve karmaşık ve gelişmiş bağlantısallığın ortaya çıkışı gibi tüm gelişmeler ve benzeri teknolojik ilerlemeler kurumların çalışma ve hedeflerine ulaşma biçimlerini etkilemiştir. Yapay zekâ, kendisinden önceki pek çok teknolojik ilerleme kadar veya onlardan daha yıkıcı olan potansiyeliyle aynı şeyi yapmaya hazır durumdadır.(1)

Bizim mesleğimizi yakından ilgilendiren yapay zekayla ilgili gelişmeler yakın bir zamanda yaptığımız rutin işler diye tanımladığımız verileri kaydetme, sınıflandırma ve analiz aşamalarını hataya yer vermeden ve insan faktörü olmadan da yapılabileceği gerçeğiyle bizi karşı karşıya bırakmaktadır

Denetim dediğimiz alan yapay zekanın birebir etkileyeceği sektörlerin başında gelmektedir.

  Büyük denetim şirketlerinde gerekli altyapı çalışmaları için teknik donanıma sahip uzmanlarla projeler geliştirildiğini ve hazırlıkların tamamlanma aşamasına geldiğini yakın zamanda gerçekleşen ana konusu ‘’Dijitalleşme sürecinde Değişen İş Hayatı ve Muhasebe Mesleğinin Yeniden Yapılanması’’ olan TÜRMOB tarafından düzenlenen  XX.Türkiye Muhasebe Kongresi’nde ki bildiri ve sunumlardan anlayabiliyoruz.

  Muhasebe ve Denetimin genelini oluşturan ve bahsettiğimiz şirketlerin dışında kalan meslek mensupları ve bunların başında olduğu büro veya ofisler gelen tehlikenin henüz farkında değiller.

  Bahsi geçen meslek mensupları fatura ve belgeleri toplayıp kendi ofislerinde kayda almakta ve beyannamelerini oluşturmaktadır. Bir çok ofis insan emeği ve mesaisi üzerine kurulmuş ve bu şekilde faaliyetlerini sürdürmektedir. Teknolojik gelişmeleri sosyal medya ve yazışma programlarından ibaret sayan meslek mensuplarımızın sayısı azımsanamayacak derecede fazla olduğunu üzelerek gözlemliyoruz.

 Günümüzde teknolojinin hızla ilerlemesiyle ortaya çıkan ve tartışılan konulardan biri de insan ve insani değerlerin yeni dönemde nerede ve ne şekilde konumlanacağı meselesidir.

 Hız kesmeden ilerleyen teknoloji ve onun ortaya çıkardığı yapay zeka aynı zamanda insani değer ve yargılarını daha önemli hale getirmeye başlayacaktır. İnsan ilişkilerinde dikkat edeceğimiz ahlaki değerler, dürüstlük, vefa, yardımlaşma ve etik değerler bizi teknolojinin soğuk yapay zekasından her zaman önde tutmaya devam edecektir. Yeterki biz bu değerleri kaybetmeyelim.

 Muhasebe ve Denetimin genelini oluşturan ve bahsettiğimiz şirketlerin dışında kalan meslek mensupları ve bunların başında olduğu büro veya ofis diye tanımlanan çalışma mekanları gelen tehlikeyi bir fırsata çevirebilmek için azami gayret göstermek zorundadır.

SONUÇ OLARAK;

 Bu şekilde işleyen bir sistemin dönüşmesinin kolay olmayacağı açıktır. Öncelikle meslek mensuplarımızın yakın dönemde meslek hayatımızda daha etkin bir yere sahip olması kesin gözüyle bakılan yapay zeka ve buna bağlı olarak çalışacak donanım ve teknolojik altyapıya hazırlıklı olmaları en azından ileriye dönük teknoloji okur-yazarlığa sahip olmak için gerekli gayreti göstermeleri kendileri ve mesleğimiz açısından öncelikli olmalıdır.

KAYNAKLAR

1- KÜRESEL BAKIŞ AÇILARI VE ANLAYIŞLAR Yapay Zekâ – İç Denetim Mesleğine İlişkin Dikkate Alınması Gerekenler, The Institute of Internal Auditors

05.12.2018

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM