Meclis Genel Kurulu’nda halihazırda görüşülmekte olan Türk Ticaret Kanunu, vergi ve muhasebede 50 yıllık birlikteliğe son vermeye hazırlanmaktadır. Yeni Ticaret Kanunu ayrıntılı ve teknik nitelikteki muhasebe ilkelerinin belirlenmesi görevi Türkiye Muhasebe Standartları Kurulu’na vermektedir. Vergi uygulamaları yönünden Ticaret Kanunu tasarısı vergiyi dışlayan ve etkilerini önemsemeyen bir mahiyet taşımaktadır.
Türk Ticaret Kanunu’nun değerlemeye ilişkin düzenlemeler konusunda Türkiye Muhasebe Standartları Kurulu’nu otorite olarak tanımlamış olması nedeniyle Türkiye Muhasebe Standartları ile Vergi Usul Kanunu değerleme hükümlerinin ne ölçüde uyumlaşabileceği, farlılıkların nasıl giderilebileceği hususlarının bilinmesine ihtiyaç vardır.
Ülkemizde finansal raporlamada çok başlılık söz konusudur . Öteden beri TDHP, SPK, BDDK, TTK her biri kendi perspektifinden finansal raporlamalar oluşturma çabası içerisinde olmuşlardır. Bu durum özellikle ihtiyatların ayrılması, kar dağıtımı gibi konularda belirsizliklere yol açmaktadır.
TTK’nın değerlemeye ilişkin hükümleri ayrıntılı olarak düzenlememesi ve vergi kanunlarındaki ciddi cezai müeyyideler nedeniyle günümüze kadar şirketler genellikle mali tablolarını VUK değerleme hükümleri çerçevesinde düzenlemişlerdir. Uluslar arası muhasebe standartlarına yakın ilke ve ölçüleri uygulayan SPK formatında raporlama ise ancak belli ölçekte şirketler tarafından tatbik edildiğinden sınırlı bir uygulama alanı bulabilmektedir.
Türk Ticaret Kanunu Tasarısı’nın 64’üncü maddesinin gerekçesinde açıklandığı üzere, muhasebe VUK’a ve vergi mevzuatı göre tutulmayacaktır. Defterlerin Uluslararası Finansal Raporlama Standartlarını yansıtır şekilde hazırlanan Türkiye Muhasebe Standartlarına, bu standartlarda hüküm bulunmayan hallerde doğrudan Uluslararası Finansal Raporlama Standartlarına göre tutulması şarttır. Muhasebenin tutuluşunda TMS/TFRS ve bu bağlamda IAS ve IFRS emredici niteliktedir. Bu sonuç TTK Tasarısı’nın 88’inci maddesinden doğmaktadır.
Vergi ise verilerini ve sonuçlarını TMS/TFRS uygun suretle tutulan muhasebeye dayandıracak ve kendine ait ilave düzenlemeler yapabilecektir. Zira söz konusu düzenleme vergi menfaatini gözetmeye ve korumaya yönelik vergi ilkelerini kesin olarak kapsam dışında bırakmaktadır.
25.02.2009
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> YIL SONU KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL yerine 999 TL + KDV
Ayrıntılar için tıklayın.
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.