YAZARLARIMIZ
Serbülent Bayrak
Yeminli Mali Müşavir
E. Gelirler Başkontrolörü
serbulent@bayrakymm.com



Gelirler Başkontrolörü Serbülent BAYRAK - Şirketlerin İftar Organizasyonları

Müslümanlarca mübarek sayılan bir ayın, Ramazan Ayı’nın içerisindeyiz.

İnsanlar, bu ay içerisinde genellikle “hayır işleme” konusunda birbirleriyle yarışırlar.

Ben aslında bu “hayır işlerinin” göstere göstere yapılmasına şiddetle karşıyım.

Ama insanoğlu işte. Kimisi var ki, bir pundunu bulup, yaptığı şeylerin herkesçe bilinmesini, görünmesini sağlayabiliyor.

Yine de olsun, yapılsın da…

Genellikle bu aylarda şirketler de boş durmazlar. Kimi şirketler bu ay içinde ve bu aya mahsus bazı faaliyet ve organizasyonlara da girişirler.

Örnek verelim.

1- Şirketteki ihtiyaç sahibi personele iftar paketleri dağıtabilirler.
2- Personel dışı ihtiyaç sahiplerine iftar paketleri verebilirler.
3- Şirketin bayii ya da müşterilerine bir otel ya da restoranda iftar daveti verebilirler.
4- İhtiyaç sahiplerine iftar yemeği verebilirler.

Şimdi bu faaliyet ve organizasyonların şirketler açısından vergisel değerlendirmesini yapalım.

Şirketin, personeline dağıtacağı iftar paketleri kurum kazancından KDV dahil bedeli üzerinden düşülebilir. Ancak bunun bir şartı var: Bu bedel üzerinden ücret stopajı yapılması gerekir. Çünkü vergi kanunları, personele yapılacak ayni ya da nakdi yardımları ücret olarak değerlendirmiştir. Hesaplanacak stopaj da, indirilecek giderler arasına dâhil edilir.

Personel dışı ihtiyaç sahiplerine verilecek iftar paketlerinin kurum kazancından indirilebilmesine vergi kanunları müsaade etmiyor

Şirketin bayii ya da müşterilerine iftar yemeği vermesi konusu ise biraz yorumluk bir konu. Yani olay, konu hakkında karar verecek olan kişinin bakış açısına bağlı kalacaktır.

Bana göre, bu giderin “temsil ve ağırlama gideri” kapsamında, indirilebilecek bir gider olarak dikkate alınması mümkün. Ancak, yapılacak masrafın ve ağırlama şeklinin şirketin iş hacmine, büyüklüğüne uygun olması hususuna dikkat edilmesinde de fayda var.

Ama dediğim gibi, temsil ve ağırlama kapsamında yapılmakta olan diğer giderler de olduğu gibi bu giderin indirimi konusunda da iş yorum yapmaya kalacaktır ve olası bir inceleme esnasında konu tenkit riskini her zaman taşıyacaktır.

Belediyeler aracılık edebiliyor

İhtiyaç sahiplerine iftar yemeği verilmesi konusuna gelince.

Aslına bakarsanız, Ramazan ayının mana ve önemine en uygun olacak faaliyetlerden birisidir bu.

Ama doğrusunu isterseniz, bu organizasyon konusunda vergisel bir destek yok ve şirketler bu tür organizasyon giderlerinin tamamını kendileri karşılamak zorundalar.

Bu noktada bir hatırlatma yapalım.

Vergi kanunlarında şöyle bir hüküm bulunuyor:

“Genel ve özel bütçeli kamu idarelerine, il özel idarelerine, belediyelere ve köylere, Bakanlar Kurulunca vergi muafiyeti tanınan vakıflara ve kamu yararına çalışan derneklere makbuz karşılığında yapılan bağış ve yardımlar toplamının o yıla ait kurum kazancının % 5'ine kadar olan kısmı”

……. kurum kazancından indirilebilir.”

Bu durumda, örneğin, belediyelere makbuz karşılığı bağış yapılması ve iftar yemeğinin verilmesinde belediyenin aracı kılınması halinde olay, kanunun kabul ettiği bağış-yardım kapsamına girecektir ve kazanç bulunması şartıyla, masrafların bir kısmının indirimi söz konusu olabilecektir.

Örneğin, 1.050.000 YTL kazanç beyan edebilecek bir şirketin, vergi matrahından düşülebilecek 50.000 YTL’lik bir iftar yemeği verme hakkı doğmaktadır ki, bu da kişi başı ortalama 20 YTL’den, 2.500 kişiye iftar verilebilmesi anlamına gelecektir.

Vergiden tasarruf

Gördüğünüz gibi, gerçek kişiler gibi, şirketlerin de bu ay içerisinde gerçekleştirebileceği hayırlı, prestijli, bütünleştirici faaliyetler, organizasyonlar var. Bunların bazıları için vergisel kolaylıklar da var. Yani vergiden tasarruf edilmesi de mümkün.

Bence işin doğru olanı, vergiyi hiç dert etmemek.

Böylesi daha güzel, daha makbul…

02.09.2007

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM