YAZARLARIMIZ
Selçuk Turgay Azak
Vergi Müfettişi
Ekonomist
selcukturgayazak@hotmail.com



Post Keynesyen Akıma Güncel Bir Bakış

ABD Hazine Bakanı Yellen tarafından geçen günlerde yapılan açıklamada, ücret ve fiyat davranışlarının ABD ekonomisinin "aşırı ısınıp ısınmadığını" tespit etmek için izlenmesi gereken kilit göstergeler olacağı ve enflasyonun kronikleştiği bir ücret-fiyat sarmalının gelişmesini istemediği yönünde ifadeler kullanılmıştır.

Söz konusu ifadelere şu şekilde açıklama getirebiliriz. Yellen, enflasyonun yapışkan ve kalıcı olmaması için fiyat artışlarının ücret artışlarını, ücret artışlarının da fiyat artışlarını tetiklememesi gerektiğini ifade etmeye çalışmıştır. Çünkü piyasa mekanizması içerisinde fiyatların yukarı yönlü hareketi, ücret geliri elde edenlerin satın alma güçlerini düşüreceğinden çalışanların ücret artış taleplerinin oluşacağı aşikardır. Ücret artışları da işverenin maliyetlerini artıracağından, maliyeti artan işverende söz konusu maliyet artışlarını ürettiği mal ve hizmetlerin fiyatlarını yansıtmak suretiyle telafi etmeye çalışacaktır. Bu süreç, bir döngüye dönüşecek ve fiyat artışları kalıcı hale gelecek ve kronikleşecektir. ABD Hazine Bakanı Yellen ABD ekonomisi için tam da bu noktayı vurgulamaktadır.

Diğer taraftan ABD Hazine Bakanı Yellen tarafından ifade edilen bu durum iktisat tarihi içerisinde Post Keynesyen Akım’ı anımsatmaktadır.

Post Keynesyen Akım, makro ekonomik analizler geliştirirken belirsizliğin var olduğu varsayımı altında gerçekçi ekonomik problemlerle ilgilenmiştir. Gelirin artması ve  dağılımı, özellikle de enflasyon sorunu, Post Keynesyen Akım’ın temel ilgi alanlarından biridir. Ekonomide farklı kesimler ve kurumlar arası gelir dağılımı mücadelesi enflasyona sebep olan temel figür olarak kabul edilmektedir. Fiili ekonomik durumu dikkate alan ve gerçekçiliği ile öne çıkan Post Keynesyen Akım’da metodolojik süreç ergodik[1] değildir. Bu akımda, ücret geliri elde eden bireyler ile kar elde eden bireyler arasında gelir mücadelesi, taraflardan birinin attığı adıma göre yeniden şekillenmektedir. Buna göre, oligopolcü yani güçlü firmaların ve güçlü sendikaların bulunduğu bir ekonomide tarafların gelir dağılımı mücadelesi kalıcı enflasyona sebep olacaktır. Özetle, fiyatların yükselmesi, ücretlerin artması yönünde baskı oluşturacak ve ücretler artacak, ücret artışları firma karlarını azaltacağı ihtimalini doğuracağından  oligopolcü firmalar ürettikleri malların fiyatlarını arttıracaktır.

Son olarak ABD Hazine Bakanı Yellen yukarıdaki durumu düşünmüş olacak ki, ilgili  açıklamasında ABD’ de ki enflasyon sürecinde ‘geçici’ kelimesini kullanımdan kaldırmaya hazırım ifadesinde bulunmuştur. Çünkü kendisi, ifade ettiğimiz sürecin ABD’de kalıcı enflasyona sebep olacağını düşünmektedir.


[1] Geçmişteki bilgi ve istatistiklerden yararlanılarak geleceğe dair bilgi üretme yaklaşımıdır.

06.12.2021

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM