ABD Merkez Bankası (FED) Rezerv Kurulu tarafından yılda 8 defa yayınlanan Bej Kitap, içerisinde ABD’de yer alan 12 ayrı federal merkez bankasının kapsadığı bölgelerin ekonomik aktiviteleri ile ilgili görüşlerinin, öngörülerinin, analizlerinin ve tahminlerinin yer aldığı bir yayındır. Söz konusu kitap her ne kadar ABD’nin ekonomik faaliyetleri ile ilgili görüşleri içerse de FED’in uygulayacağı para politikaları hakkında da bilgi ve sinyal verdiğinden, küresel piyasalarda doların etkilenmesi suretiyle global ekonomiyi etkileyebileceği tabiidir.
Rapor oluşturulurken, daha önce bahsi geçen 12 ayrı federal merkez bankası tarafından mevcut ekonomik durum hakkında bilgi toplanmaktadır. Söz konusu bilgi seti, banka ve şube müdürlerinden gelen raporların yanı sıra işletmeler, toplum kuruluşları, ekonomistler, piyasa uzmanları ve diğer kuruluşlar tarafından ortaya konulan görüşler ve çevrimiçi anketler yoluyla oluşturulmaktadır. Bej Kitap, anılan ve oluşturulan bilgi seti eşliğinde ekonomik faaliyetleri analiz eder, ekonomideki eğilimleri tespit etmeye çalışır ve olası ve mevcut sorunlara ilişkin çözüm yollarına ilişkin seçenekler sunar.
Bej kitap, en son 08.09.2021 tarihinde, Ağustos dönemine ilişkin yayımlanmıştır. Söz konusu yayında yer alan analizlerin özeti şu şekildedir:
Ekonomik büyümenin yavaşladığını, bunun sebeplerinden birinin delta varyantının yükselişi sebebiyle yeme, içme, seyahat ve turizm faaliyetlerinin zayıflamasından kaynaklandığı ifade edilmektedir. Diğer taraftan söz konusu yayında, üretim sürecinde tedarik zincirinin bozulmasından dolayı arz kesintilerinin oluştuğuna dair vurgulamalar yapılmaktadır. Ayrıca otomobil sektöründe üretim zincirinde meydana gelen aksamaların satışları da yavaşlattığı ifade edilmiştir. Ancak yine de ekonominin toparlanma sürecine ilişkin pozitif işaretlerin devam ettiğinin altı çizilmektedir.
Anılan yayında, son dönemlerde yükselen enflasyonun düşme eğiliminde olmadığı ve yüksek seviyede sabit olarak devam ettiği ifade edilmiştir. Üretim zincirinde meydana gelen tedarik zincirinin bozulması suretiyle, girdi fiyatlarının artmasına ve bu artışın yaygınlaşmasına sebep olduğu görüşü ortaya konmaktadır. Anılan sıkıntının kısa vadede çözülemeyeceği düşünüldüğünden önümüzdeki dönemde fiyat artışlarının devam edeceği yönünde görüş bildirilmektedir.[1]
Söz konusu raporda yer alan bilgilere ilişkin yazımızda yer alan özetten hareketle, küresel olarak ekonomik toparlanmanın yavaşlama olsa da devam edeceği, ancak özellikle salgın hastalık ve hammaddeye ulaşmadaki güçlükler sebebiyle tedarik zincirinin bozulması nedeniyle küresel olarak üretim faaliyetleri açısından belirsizliğin ve dalgalanmanın artırabileceği, anılan belirsizlik sebebiyle üretim maliyetlerinde yukarı yönlü hareketin devam edebileceği ve bu sebeple enflasyonun güçlü seyredebileceği ve bu sebeple enflasyonda histerisiz etkisinin[2] oluştuğu anlaşılmaktadır.
Bu küresel ekonomik konjonktür içerisinde tarafımızda henüz faiz artırımına yönelik bir karar için erken olduğu kanaati oluşmaktadır. FED’e önerimiz, hem bej kitapta yer aldığı, hem de küresel işaretlerin vurguladığı üzere, mevcut enflasyon görünümünün makro ekonomik düzen içerisinde toplam talep tarafından değil, toplam arz tarafından kaynaklandığı düşünüldüğünden dolayı, faiz artırımının başlamamasıdır. Çünkü FED tarafından faiz oranlarının artırılması durumunda, hem toplam talep zayıflayacak, hem de olası bir faiz artışı arz tarafında maliyetlerin artması yoluyla enflasyonun direnç kazanmasına sebep olacaktır.
[1] https://www.federalreserve.gov/monetarypolicy/files/BeigeBook_20210908.pdf
[2] Durumun eski denge seviyesine dönmemesi, yeni durumun yeni denge olmasıdır.
04.10.2021
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.