YAZARLARIMIZ
Selçuk Turgay Azak
Vergi Müfettişi
Ekonomist
selcukturgayazak@hotmail.com



İnternet Sitesi İçin Yapılan Ödemelerin Amortismanı


213 sayılı Vergi Usul Kanununun[1] 313’üncü maddesinde; işletmede bir yıldan fazla kullanılan ve yıpranmaya, aşınmaya veya kıymetten düşmeye maruz bulunan gayrimenkullerle 269’uncu madde gereğince gayrimenkul gibi değerlenen iktisadi kıymetlerin, alet, edavat, mefruşat, demirbaş ve sinema filmlerinin birinci kısımdaki esaslara göre tespit edilen değerinin bu Kanun hükümlerine göre yok edilmesinin amortisman mevzuunu teşkil edeceği hükme bağlanmıştır.

Ayrıca, aynı Kanunun 315’inci maddesinde yer alan "Mükellefler amortismana tabi iktisadi kıymetlerini Maliye Bakanlığının tespit ve ilan edeceği oranlar üzerinden itfa ederler. İlan edilecek oranların tespitinde iktisadi kıymetlerin faydalı ömürleri dikkate alınır." hükmü uyarınca yayımlanan 333 Seri No’lu VUK Genel Tebliğinde[2], amortismana tabi iktisadi kıymetlerin faydalı ömür ve amortisman oranları açıklanmıştır.

Buna göre, internet sitesinin tasarımına ilişkin harcamaların, eğer web sitesi işletme bakımından gelir yaratıcı bir işleve sahipse (internet üzerinden satış, sipariş, ödeme yapılması vb. özellikler varsa) VUK’un 313’üncü maddesinde belirlenen limiti aşması halinde (460 Sıra No.lu VUK Genel Tebliği[3] ile 1.1.2016'den itibaren 900-TL) aktifleştirilerek 333 Seri No’lu VUK Genel Tebliği eki listenin 4.3.Bilgisayar Yazılımları sınıflandırması uyarınca 3 yılda ve %33,33 amortisman oranı ile itfa edilmesi gerekmektedir.

Ancak internet sitesinin sadece işletmenin tanıtımına yönelik olarak kullanılması ve herhangi bir gelir yaratıcı işleve sahip olmaması halinde söz konusu harcamaların tutarı ne olursa olsun aktifleştirilmeyip doğrudan gider yazılması mümkün bulunmaktadır.    

Sonuç olarak ilgili internet sitesi gelir yaratıcı bir işleve sahipse bu site için yapılan harcamalar aktifleştirilerek söz konusu harcamalar 3 yılda itfa edilecektir.  Ancak söz konusu internet sitesi herhangi bir ticari organizasyona ev sahipliği yapmıyorsa yapılan harcamalar tek seferde gider olarak dikkate alınabilecektir.


[1] 10/01/1961 tarih ve 10703 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmıştır.

[2] 28/04/2004 tarih ve 25446 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmıştır.

[3] 25/12/2015 tarih ve 29573 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmıştır.

01.06.2016

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM