YAZARLARIMIZ
Selahattin Özüak
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
selahattin_ozuak@hotmail.com



Türk Parasını Koruma Kanunundaki Değişiklikle Birlikte Grup İçi Firmalar ve Ortakları Dövizli Borçlanma Yapabilir Mi?

19 Nisan 2022 tarihli ve 31814 sayılı Resmi Gazete’de Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karara İlişkin Tebliğ (Tebliğ No: 2008-32/34)’de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (No: 2022-32/66) yayımlandı.

Bu tebliğ ile 8 inci maddesinin dokuzuncu fıkrasının sonuna “Ancak sözleşme konusu ödeme yükümlülüklerinin Türk parası cinsinden yerine getirilmesi ve kabul edilmesi zorunludur.” cümlesi eklenmiş, on beşinci fıkrasında yer alan “kararlaştırılması” ibaresi “kararlaştırılması, ödenmesi ve kabul edilmesi” şeklinde değiştirilmiştir.

Türkiye'de yerleşik kişilerin kendi aralarında akdedecekleri; taşıt satış sözleşmeleri dışında kalan menkul satış sözleşmelerinde sözleşme bedelini ve bu sözleşmelerden kaynaklanan diğer ödeme yükümlülüklerini döviz cinsinden veya dövize endeksli olarak kararlaştırmaları mümkündür; ancak sözleşme konusu ödeme yükümlülüklerinin Türk parası cinsinden yerine getirilmesi ve kabul edilmesi zorunlu hale gelmiştir. Menkul satışı tüm ticari satış olarak değerlendirmemiz gerekmektedir.

Bu değişiklikle birlikte diğer önemli konu grup içi firmalar ve ortakların dövizli borçlanma durumu:

Firmalar nakit akışını sağlamak için bir sözleşmeye bağlı olarak ya da sözleşmesiz olarak çoğu zaman ortaklara veya diğer grup firmalarına başvurarak borçlanma yoluna giderler. Bu işlemde finansman hizmeti olarak kabul edilmektedir. 85 No.lu Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile  döviz cinsinden ya da dövize endeksli edim yasağı kapsamında sayılan istisnalar dışındaki her türlü hizmet sözleşmelerinde sözleşme bedeli ve bu sözleşmelerden kaynaklanan diğer ödeme yükümlülükleri 13.10.2018 tarihinden itibaren döviz cinsinden olmayacağı hükmü altındadır. Buradan Finansman hizmeti kapsamındaki grup içi ve ortaklardan borçlanmalar Dövizli olarak değil Türk lirası cinsinden yapılacağı anlaşılmaktadır.

Makalenin Sözü: ‘’ Fırsat rüzgara benzer; marifet onu geçerken tutmaktır.’’

29.04.2022

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM