Bilindiği üzere, tüm serbest meslek mensubu meslektaşlarımız tüm cari yıl boyunca kazançları münasebeti ile birçok mükellef grubu gibi beyan vermek sureti ile serbest meslek kazançlarını vergilendirmek ile meşgul olurlar.
Öyle ki, devlet vergi sisteminin en zahmetsiz ve karlı gelir unsurlarından olan damga vergisi, özellikle beyan usulünün çok sık yani yaygın ve sürekli olması bakımından, kendi segmentinde büyük bir paya sahip olduğu ortadadır.
Bir takım verileri reçete misali öngörerek, proje üretip, üzerinde türlü sonuçlar alabiliriz.
Tıpkı personel çalıştırdığımız vakit, bildirge vermek ve bunun üzerinden de damga vergisi ödemek veya mükellefler ile olan Sözleşmelerimiz gereği, DAMGA Vergisini beyan ederek ödemek zorunda olduğumuz gibi…
Peki! Ödemek zorunda isek, bu damga vergisi ticari veya mesleki kazanç için bir gider mahiyetinde değil midir? Neden indiremiyoruz?
Sorgulayarak devam edecek olursak, kaçımız bu Damga Vergilerinin, kendimize olan maliyetini yaptık?
Her ay verilen, vergi beyannamaleri ve SGK bildirgelerini düşünün…
Bir yandan da, bunlara ödenen damga vergisini..!
193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu ‘nun Mesleki Giderler başlıklı (68.Madde) bölümüne bir göz atalım…
“- Mükellefiyete ilişkin yıllık gelir vergisi, katma değer vergisi, muhtasar, geçici vergi beyannameleri ile S.G.K. prim bildirgelerine ait damga vergilerinin Gelir Vergisi Kanununun 68 inci maddesinde sayılan indirilecek giderler arasında yer almaması nedeniyle indirim konusu yapılması mümkün bulunmamaktadır. “
Ödenen damga vergilerinin giderleştirilemeyeceği gerçeğinde, hatırı sayılır bir meblağ olduğunu görmemek mümkün değil.
Ve bu meblağ indirim konusu yapılamadığından, Deli Dumrul (!) vergisi benzerliğindeki bu salınan vergi, serbest meslek mükellefine bir haksız uygulama olarak karanlığa boyutlanmaktadır.
“ Ben devletim alırım.. Lakin sizler benim mükellefim olarak bunu indiremezsiniz. “
Tartışılmaya açılarak birçok özelgeye konu olan bu haksızlığın giderilerek değiştirilmesi gerektiği gün gibi açıktır.
En yeni diye kabul edebileceğimiz, 2013 senesinde yayınlanan özelge yazı altına bilgi mahiyetli olarak alınmıştır.
Özelgenin son paragrafında “Öte yandan, gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinin, verdikleri beyannameler ile S.G.K. prim bildirgelerinde yer alan damga vergilerinin defterlere gider olarak kaydedip kaydedemeyecekleri hususunda mükelleflerin kendileri tarafından özelge talebinde bulunulması gerekmektedir. “
ibaresi ise tam bir belirsizliğe meydan vererek, gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerini de kapsama alanına alanına alıyor(muş) gibi huzursuz bırakmaktadır.
Sonuç olarak, 01/2015-12/2015 dönemi Gelir Vergisi Beyannamesi öncesi meslek mensuplarının konuyu gözden geçirerek dikkatli olmaları kendilerine fayda sağlayacaktır.
Sayı:
76071283-120(68-2013-1)-16
Tarih:
25/10/2013
T.C. ÇORUM VALİLİĞİ Defterdarlık Gelir Müdürlüğü
|
||||
|
|
|||
Sayı |
: |
76071283-120(68-2013-1)-16 |
25/10/2013 |
|
Konu |
: |
Beyannamelerin damga vergisi ile S.G.K. Destekleme Priminin indirimi |
|
|
İlgide kayıtlı özelge talep formunda, ... Malmüdürlüğünde ... vergi kimlik numarasında ... Adi Ortaklığı olarak serbest muhasebeci mali müşavirlik faaliyetinden dolayı kayıtlı bulunduğunuzu, müşterileriniz ile yapmış olduğunuz hizmet sözleşmelerine ait damga vergilerinin, yıllık gelir vergisi, katma değer vergisi, muhtasar ve geçici vergi beyannamelerine ait damga vergilerinin, Sosyal Güvenlik Kurumuna ödediğiniz sosyal güvenlik destek priminin, aylık S.G.K. prim bildirgelerine ait damga vergisi ile müşterilerinizden kredi kartı ile muhasebe ücreti tahsilatı için kullanılan pos cihazı ile ilgili bankalar tarafından hesabınızdan kesilen komisyon ve B.S.M.V'nin, pos üye işyeri aylık ücretlerinin ve hat bedelinin serbest meslek kazancınızın tespitinde gider olarak indirim konusu yapılıp yapılamayacağı ile diğer gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinin benzer giderleri hususunda Defterdarlığımız görüşü talep edilmektedir.
193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 67 nci maddesinde, "Serbest meslek kazancı bir hesap dönemi içinde serbest meslek faaliyeti karşılığı olarak tahsil edilen para ve ayınlar ve diğer suretlerle sağlanan ve para ile temsil edilebilen menfaatlerden bu faaliyet dolayısıyla yapılan giderler indirildikten sonra kalan farktır...." hükmü yer almıştır.
Aynı Kanunun "Mesleki Giderler" başlıklı 68 inci maddesinde, serbest meslek kazancının tespitinde hasılattan indirilecek giderler bentler halinde sayılmış olup, söz konusu maddenin birinci fıkrasının (1) numaralı bendinde, mesleki kazancın elde edilmesi ve idame ettirilmesi için ödenen genel giderlerin, (9) numaralı bendinde ise mesleki kazancın elde edilmesi ve idame ettirilmesi için ödenen meslek, ilan ve reklam vergileri ile iş yerleriyle ilgili ayni vergi, resim ve harçların serbest meslek kazancının tespitinde hasılattan indirileceği hükme bağlanmıştır.
Bu hükme göre, serbest meslek kazancının elde edilmesi ve idame ettirilmesi için yapılan genel giderlerin kazancın elde edilmesi ve idamesi arasında bir illiyet bağının bulunması, giderlerin kazancın elde edilmesine yönelik olması ve söz konusu giderlerin 213 sayılı Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre belgelendirilmesi gerekmektedir.
Diğer taraftan, 488 sayılı Damga Vergisi Kanununa ekli (1) sayılı Tabloda damga vergisine tabi kağıtların neler olduğu sayılmış olup, söz konusu beyannameler ile sözleşme kapsamında düzenlenen kağıtların damga vergisine tabi tutulacağı belirtilmiştir.
Bu hüküm ve açıklamalara göre;
- Mesleki faaliyetiniz dolayısıyla müşterileriniz ile yapılan sözleşmeler veya benzeri nitelikteki damga vergileri ile Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından ilgili mevzuatına göre emekli maaşınızdan kesilen sosyal güvenlik destek primlerinin,
- Pos cihazı ile ilgili bankalar tarafından alınan komisyon ve B.S.M.V, pos üye işyeri aylık ücretleri ve hat bedelinden mesleki faaliyetinizle sınırlı kısmının,serbest meslek kazancının tespitinde gider olarak indirilmesi mümkün bulunmaktadır.
- Mükellefiyete ilişkin yıllık gelir vergisi, katma değer vergisi, muhtasar, geçici vergi beyannameleri ile S.G.K. prim bildirgelerine ait damga vergilerinin Gelir Vergisi Kanununun 68 inci maddesinde sayılan indirilecek giderler arasında yer almaması nedeniyle indirim konusu yapılması mümkün bulunmamaktadır.
Öte yandan, gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinin, verdikleri beyannameler ile S.G.K. prim bildirgelerinde yer alan damga vergilerinin defterlere gider olarak kaydedip kaydedemeyecekleri hususunda mükelleflerin kendileri tarafından özelge talebinde bulunulması gerekmektedir.
Bilgi edinilmesini rica ederim.
(*) Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.
(**) İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.
(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.
10.03.2016
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.
>> YILIN KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL + KDV Ayrıntılar için tıklayın.