Bazı Meslektaşlarımız Enflasyon Muhasebesinin ne zaman bitebileceğini merek ediyorlar. Bu sebeple bu kısa açıklamaya ihtiyaç duyulmuştur. Bilindiği üzere; 213 sayılı VUK’nun Mük. 298. Maddesinin A Bendinin 1. Fıkrasına göre;
Kazançları Bilanço Usulüne Tabi Mükelleflerin içinde bulunulan dönem dahil, Yİ-ÜFE fiyat Endeksinin son üç hesap döneminde %100’den ve içinde bulunulan hesap döneminde % 10’dan fazla olması halinde, Enflasyon Düzeltmesi şartları doğmuş olur. Tersi olursa da çıkılmış olur.
Geçici Vergi açısından ise son üç hesap dönemi yerine, üçer aylık dönemlerin son ayı dahil önceki 36 ay ve içinde bulunulan hesap dönemi yerine son 12 ay dikkate alınarak hesaplama yapılır. Yılın başlarında değil de yılın ortalarında, örneğin 2. Geçici vergi döneminde enflasyon şartları oluşursa, artık o tarihten sonra yılın tamamında enflasyon düzeltme yapılması zorunlu hale gelir. Aynı şekilde herhangi bir geçici vergi döneminde enflasyondan çıkış şartları oluşursa, yine o yılın tamamında enflasyon düzeltme yapılması zorunludur. Örneğin herhangi bir yılın 1. Geçici vergi döneminde Enflasyon Düzeltme şartları oluşmuş ise yapılması zorunlu olduğundan, ondan sonraki dönemlerde enflasyon Düzeltmesi şartlarının oluşup oluşmadığına bakılmaksızın, kalan sürede yani yılın tamamında enflasyon düzeltmesi zorunlu hale gelmiş olur.
Bu açıklamalar çerçevesinde, 31.12.2024 tarihinde son 3 yılın (2022,2023,2024) Yİ-ÜFE artış oranı % 266,50 olarak gerçekleştiğinden, 2025 yılında enflasyon düzeltme yapılması zorunlu olarak devam edecektir. 2026 yılı ve sonrası için, ancak tahminlere göre yapılabilir. Merkez Bankasının 2025 için genel enflasyon tahmini % 21* ve 2026 için ise % 12’dir. Bu verilerde önemli bir sapma olmadığı takdirde, 2025 yılı sonu, son 3 yıllık artış oranı % 125’ler civarında oluşacaktır ki buda 2026 yılında da enflasyon muhasebesinin yapılacağı anlamına gelir.
Yine aynı şekilde Merkez bankasının 2026 yılı enflasyon tahmininde önemli bir sapma olmadığı takdirde, 2026 yılı sonu son 3 yıllık artış oranı % 80’ler civarında oluşacaktır ki buda 2027 yılının başlangıcında enflasyon muhasebesinin yapılmayacağı anlamına gelir. Yıl içinde yeniden oluşsa dahi, artık bu enflasyon çıkış ve yeniden giriş anlamına gelecektir. Yani bu yılın sonuna kadar olan Enflasyon farkları mali kar hesabında dikkate alınmayacaktır.
Buna göre; Hani bir söz vardır, görünen köy kılavuz istemez. Yani bu durumda 2026 yılında da Enflasyon Muhasebesinin yapılacağını şimdiden öngörebiliriz. Ancak Merkez Bankası tahminlerinde ortalama % 10 ila % 15 aralığından fazla bir sapma olmadığı takdirde, 2027 yılının girişinde Enflasyon Muhasebesi şartları kalkmış olacaktır.
Ancak münhasıran sürekli olarak işlenmiş; altın, gümüş alım-satımı ve imali ile iştigal eden ve Bilanço Usulüne Tabi mükelleflerin enflasyon şartlarının oluşup oluşmadığına bakılmaksızın enflasyon düzeltmesi yapmaları gerektiğini de unutmayalım.
*Fiyatlar düştüğünde ÜFE ile Yİ-ÜFE arasındaki makas aralığı yaklaştığı tahmini ile.
Bilgilerinize sunulur.
Saygılarımla,
13.01.2025
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.
>> YILIN KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL + KDV Ayrıntılar için tıklayın.