KDV Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik yapan 41 Nolu Tebliği ile; 01.05.2022 tarihinden itibaren Demir-Çelik Ürünlerinin Teslimi ile ilgili başlayan kısmı tevkifat (dileyenler tam tevkifat uygulayabilirler) uygulaması hakkında aşağıda özet halinde açıklamalar yapılmaya çalışılacaktır.
1- Tevkifat kapsamına sadece demir, çelik ve alaşımlarından mamul ürünler; yani her türlü uzun çubuk, inşaat demiri, profil, kangal demir, filmaşin, tel, halat, hasır, boru, lama vb. ile yassı levha, sıcak haddelenmiş yassı ürünler, soğuk haddelenmiş yassı ürünler ve kaplanmış yassı ürünler girmektedir.
2- Yukarıdaki madde ve malzemelerden üretilen mamul eşya; yani kapı, kapı kolu, köşebent, vida, somun, vida soketi, dübel, kilit, çivi, flanş, maşon, dirsek, kanca, menteşe, yay, bilya, rulman, zincir vb. gibi ürünler tevkifat kapsamına dahil değildir.
3- 1. maddede belirtilen ürünlerin ithalatçıları tarafından ilk tesliminde tevkifat uygulanmayacak ancak bundan sonraki her aşamada tevkifat uygulanacaktır.
4- Yine 1. maddede belirtilen ürünlerin imalatçıları tarafından cevherden üretilmesi halinde, ilk tesliminde tevkifat uygulanmayacak ancak bundan sonraki her aşamada tevkifat uygulanacaktır. Bu maddelerin imalatının tamamen hurda veya cevherden üretilmekle birlikte içine hurda veya başka bir katkı maddesi kullanılarak imalat yapıldığı takdirde, bu durumda imalat aşamasında da tevkifat uygulanacaktır.
5- KDV dahil toplam değeri 2.000 TL’yi aşmayan teslimler için tevkifat uygulanmayacaktır. Ancak gün içerisinde aynı işlemle ilgili daha sonra ayrı işlem/işlemler yapıldığı takdirde, tebliğe göre bu durumda tamamı üzerinden tevkifat yapılması gerektiği anlaşılmaktadır.
Ancak bizce daha öncekine/öncekilerine fatura düzenlenmiş ise ve yeni tutarla birlikte, toplam tutar 2.000 TL’yi aşıyorsa, bu durumda aşan kısmın tamamı üzerinden tevkifatın yapılması gerekir. Ancak bu hususun Bakanlıkça açıklığa kavuşturulmasında yarar görüyoruz. Çünkü aksi halde önceki faturanın/faturaların iptali gerekecektir.
6- Gün içerisinde tevkifattan kaçınmak amacıyla aynı işlemle ilgili parçalara ayrılma yapıldığı takdirde, tamamı üzerinden tevkifat yapılması sorumluluğu bulunmaktadır.
7- Tevkifat kapsamına alım nedeni ne olursa olsun, gerçek usulde KDV’ye tabi olan mükellefler ile belirlenmiş alıcılar tabi olup, vergiden muaf esnaf ile basit usulde vergiye tabi mükellefler ve nihai tüketiciler tevkifat kapsamında değillerdir.
8- Kısmi tevkifat oranı 4/10’dur.
Bilgilerinize sunulur. Saygılarımla,
18.05.2022
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.