22.01.2022 tarih ve 31727 sayılı Resmi Gazete’te yayımlanan 535 Nolu VUK tebliği ile 509 Nolu VUK tebliğinde değişiklikler yapılmıştır. Bu tebliğle özünde yapılan değişiklikler, ana başlık ve maddeler halinde daha kolay ve anlaşılır bir şekilde aşağıda özetlemeye çalışılmıştır.
1) e-Fatura uygulamasına zorunlu geçişte, yıllık ciro limitleri kademeli olarak düşürülmüştür.
Buna göre 2018, 2019 ve 2020 Yılları için brüt satış tutarı 5 Milyon TL;
a) 2021 hesap dönemi için 4 Milyon TL,
2022 ve müteakip hesap dönemleri için 3 Milyon TL,
b) Gayrimenkul ve/veya motorlu taşıt, inşa, imal, alım, satım veya kiralama işlemlerini yapanlar ile bu işlemlere aracılık faaliyetinde bulunan mükelleflerden brüt satış hasılatı (veya satışları ile gayrisafi iş hasılatı)
ile
Gerek kendi siteleri gerekse de internet satış platformları üzerinden veya her türlü elektronik ortamda mal veya hizmet satışı gerçekleştiren mükelleflerden,
2020 ve 2021 hesap dönemleri için 1 Milyon TL,
2022 veya müteakip hesap dönemleri için 500 Bin TL
brüt satış hasılatı (veya satışları ile gayrisafi iş hasılatı) veya aşması hallerinde 01.07.2022 tarihinden itibaren, 2022 ve sonraki dönemlerde bu hasılatlara ulaşanlar ise takip yılın 01.07 tarihinden itibaren,
c) Kültür ve Turizm Bakanlığı ile belediyelerden yatırım ve/veya işletme belgesi almak suretiyle konaklama hizmeti veren otel işletmelerinden;
22.01.2022 tarihinde mevcut olanlar 01.07.2022 tarihinden itibaren, 22.01.2022 tarihinden sonra (22.01.2022 tarihi hariç) faaliyete başlayanlar, başladıkları ayı izleyen 4’ncü ayın başından itibaren
e-Faturaya geçmek zorundadırlar.
01.01.2020 tarihinden itibaren uygulanan ve e-Arşiv Fatura uygulamasına dahil olmayan mükelleflerce; e-arşiv fatura düzenleme zorunluluğu getirilen limitler 01.03.2022 tarihinden itibaren;
*vergi mükellefi olmayan nihai tüketicilere yapılan satışlarda vergiler dahil toplam 30.000 TL’lık tutar 5.000 TL’ye,
*vergi mükelleflerine yapılan satışlarda vergiler dahil toplam 5.000 TL’lık tutar fatura düzenleme mecburiyetindeki limite (2022 yılı için bu tutar 2.000 TL’dir) indirgenmiştir.
Yani bu limiti aşan tutarlar için kağıt fatura yerine, GİB’in e-Belge Portali üzerinden veya GİB bilgi sistemleri ile entegrasyonu sağlayabilmiş olan özel entegratör kuruluşların bilgi sistemleri aracılığıyla elektronik ortamda e-Arşiv Fatura olarak düzenlemek zorunludur.
e-İrsaliye uygulamasına zorunlu olarak dahil olmanın kapsamı genişletilmiştir. Buna göre;
*Demir ve çelik (GTİP 72) ile demir veya çelikten eşyaların (GTİP 73) imali, ithali veya ihracı faaliyetinde bulunan mükelleflerin (basit usul hariç), e-Fatura uygulamasına dahil olma şartı aranmaksızın söz konusu işlemlerinin gerçekleştirildiği ayı izleyen dördüncü ayın başından e-İrsaliye uygulamasına geçmek zorundadırlar.
* e-Fatura uygulamasına kayıtlı kullanıcılar için e-İrsaliye uygulamasına zorunlu olarak geçişte dikkate alınan 25 Milyon TL’lık brüt satış haddi, 2021 hesap döneminden itibaren geçerli olmak üzere, 10 Milyon TL’ye düşürülmüştür. Yani e-Fatura uygulamasına kayıtlı olan ve 2021 ve müteakip yıllar brüt satış hasılatı 10 Milyon TL ve üzeri olan mükelleflerin izleyen yılın yedinci ayı başından itibaren e-İrsaliye uygulamasına geçmeleri zorunlu hale getirilmiştir.
e-Döviz Alım-Satım Belgesi Uygulaması kapsamında, döviz yanısıra kıymetli maden alım/satım yapma yetkisi de bulunanlara, “Döviz ve Kıymetli Maden Alım Belgesi” ile “Döviz ve Kıymetli Maden Satım Belgesi”nin, elektronik belge olarak (e-Döviz ve Kıymetli Maden Alım/Satım Belgesi şeklinde) şeklinde tek bir belge olarak düzenlenebilmesi imkanı getirilmiştir.
Daha önceki düzenlemede e-gider pusulası uygulamasında ayrıca düzenleyenin kağıt çıktı üzerinde imza atma zorunluluğu bulunmakta idi. Yeni düzenleme ile bu şart kaldırılmış ve imzalı bir örneğin muhatabına elden verilmesi de yeterli görülmüştür. Yani kağıt çıktının muhatabı tarafından ıslak imza ile imzalanması ve ıslak imzalı bir örneğinin düzenleyen tarafından muhafazası yeterli hale getirilmiştir.
Bilgilerinize sunulur. Saygılarımla,
24.01.2022
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> YIL SONU KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL yerine 999 TL + KDV
Ayrıntılar için tıklayın.
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.