YAZARLARIMIZ
Sefer Göktaş
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
goktas.sefer@gmail.com



24/11/2023 Tarihli Yeni Kanun Tasarısının Demir-Çelik Sektörüne İlişkin KDV İadesine Etkisi Nasıl Olacaktır?

24/11/2023 tarihinde TBMM’ye sunulan “Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı” ile Sorumlu sıfatıyla beyan edilen KDV’de önemli değişiklikler öngörülmektedir. Tasarı ile önerilen Sorumlu sıfatıyla beyan edilen KDV düzenlemeleri aşağıda ki gibidir.

  • Sorumlu sıfatıyla beyan edilen KDV’nin indirimine KDV'nin ödenmiş olması şartına KDV Kanununda yer verilmektedir.
  • Sorumlu sıfatıyla verilen KDV beyannamelerinin verilme tarihi vergilendirme dönemini takip eden ayın 21 inci gününe, ödeme tarihi ise 23 üncü gününe çekilmektedir.

Yukarıda yer verilen düzenlemeler ışığında Demir Çelik Ürünlerinin Teslimine ilişkin gerçekleştirilen KDV tevkifatında KDV iade işlemlerinin nasıl yapılacağı konusunda bazı tereddütler hasıl olmuştur.

KDVGUT-1/C-2.1.3.3.8 Demir Çelik Ürünlerinin Teslimine ilişkin 41 Seri No.lu Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ ile; 01.05.2022 tarihinden itibaren uygulanmak üzere “Demir-Çelik Külçelerinin ve Ürünlerinin” tesliminde 4/10 KDV tevkifatı zorunluluğu getirilmiştir. 25.10.2022 tarih ve 31994 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 43 Seri No.lu KATMA DEĞER VERGİSİ GENEL UYGULAMA TEBLİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ ile Demir-Çelik Külçelerinin ve Ürünlerinin” tesliminde 4/10 olan KDV tevkifatı oranı 5/10 olarak uygulanmaya başlanmıştır.

  • Demir-çelik ve alaşımlarından mamul ürünlerin, ithalatçılar tarafından yapılan teslimleri ile münhasıran cevherden üretilenlerinin üreticiler tarafından ilk tesliminde tevkifat uygulanmaz, bu safhalardan sonraki el değiştirmelerde ise tevkifat uygulanır.
  • Demir-çelik ve alaşımlarından mamul ürünlerin hurdadan, diğer hammaddelerden veya hurda, cevher ve diğer hammaddeler birlikte kullanılarak üretilmesi halinde bu ürünlerin ilk üreticilerinin teslimi dâhil her safhasındaki teslimlerinde tevkifat uygulanır.
  • İthalatçılar tarafından yapılan teslimlere ilişkin düzenlenen faturada “Teslim edilen mal doğrudan ithalat yoluyla temin edildiğinden tevkifat uygulanmamıştır .” açıklamasına ve ithalata ilişkin fatura ve gümrük beyannamesi bilgilerine yer verilir.
  • Cevherden üretim yapanlar ise düzenlenen faturada “Teslim edilen mal firmamızca münhasıran cevherden üretildiğinden tevkifat uygulanmamıştır.” açıklamasına yer vermek suretiyle tevkifat uygulanmaksızın işlem yapar.

Yukarıda yer alan istisnai durumlar dışında yer alan safhalardan sonraki el değiştirmelerde ve demir-çelik ve alaşımlarından mamul ürünlerin payları Borsa İstanbul A.Ş.’de işlem gören şirketler tarafından tesliminde de tevkifat uygulanır. Demir-çelik ve alaşımlarının teslimlerinde vergi mükelleflerinin büyük bir kısmı alım ve satımlarında KDV tevkifatı uygulamakta ve KDV tevkifat ödemelerini mahsuben yerine getirmektedir. Tasarı ile sorumlu sıfatıyla verilen KDV beyannamelerinin verilme tarihi vergilendirme dönemini takip eden ayın 21 inci gününe, ödeme tarihi ise 23 üncü gününe çekilmekte ve ödenmiş olması koşulu ile indirim konusu yapılabileceği düzenlenmektedir. KDV beyannamesinin ise verilme tarihi ve ödeme tarihi vergilendirme dönemini takip eden ayın 28 inci gününe kadar gerçekleştirilmektedir.

Demir-Çelik ürünlerinde gerçekleştirilen KDV tevfikatı tutarları çok yüksek olmakla beraber borçlar mahsuplaşma yolu ile yerine getirilmektedir. Mahsuplaşmaya ilişkin hali hazırda oturmuş bir sistem varken torba yasa ile getirilen değişikliklerin bu sistemi nasıl etkileyeceği merak konusudur. Sorumlu sıfatıyla beyan edilen KDV’nin indirimine KDV'nin ödenmiş olması şartı getirilmektedir. KDV beyannamesi, Sorumlu sıfatıyla verilen KDV beyannamelerinin verilme süresi olan vergilendirme dönemini takip eden ayın 21 inci gününe kadar verilirse ve mahsup talep edilirse ödenmiş sayılarak indirim konusu yapılabilecek midir? Yada Sorumlu sıfatıyla verilen KDV beyannamesinin ödenme süresi olan 23 üncü gününe kadar KDV beyannamesi verilerek mahsup talep edilirse indirim konusu yapılabilecek midir? Burada ki en temel sorun mahsup talep edebilmek için KDV beyannamesinin onaylanması gerektiğidir. Sorumlu sıfatıyla verilen KDV beyannamesinde oluşan borcun mahsup talep edilebilecek olması KDV beyannamesinde indirim konusu yapmak için yeterli olup olmadığı tartışma konusudur. Ayrıca KDV iadesi işlemleri gerçekleştirilirken ortaya çıkacak olan tenzilin yada blokenin sonucunda indirim konusu yapılan KDV’nin indirimden çıkarılıp çıkarılmayacağı da merak konusudur. Görüşümüz,  kanun tasarısı yasalaşırsa Sorumlu sıfatıyla verilen KDV beyannamesi borcunun ilk etapta ödenmesi, sonraki aylarda mahsup yoluna gidilmesi yönündedir.

21.12.2023

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> YIL SONU KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL yerine 999 TL + KDV
     Ayrıntılar için tıklayın.

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM