YAZARLARIMIZ
Sedat Öngel
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
sedat.ongel@hotmail.com



Şirket Birleşme ve Satın Alma Da Dikkat Edilmesi Gerekenler

Şirket Birleşme/Satın alma hamlesi, bünyesine katan ana firmaya pozitif etkiler katabileceği gibi operasyonel safha öncesi ve sonrasında çeşitli riskleri de barındırır. Bu işlemlerde size yol gösterecek ve karşınıza çıkabilecek engelleri aşmanıza yardımcı olacak donanım ve tecrübeye sahip olmanız gerekir. Eğer böyle bir tecrübeye sahip değilseniz, edineceğiniz destek, işlem öncesi hazırlık, işlem esnasında ve sonrasındaki entegrasyon süreçlerinizde yanı başınızda olarak size yol göstermelidir. Yerel veya küresel ölçekte yaşanan kriz dönemlerin de daha çok duyulan şirket birleşme ve satın almaları aslında iş dünyası dinamikleri içinde olan ve sürekli işleyen bir mekanizmadır.

2001 yılında Amerika Birleşik Devletlerin de yaşanan Enron olayı, sonrasında yine 2008 yılında patlak veren Mortgage (Konut Kredisi) ve türev araçları ile şişirilen (Bubble Effect) piyasalara olumsuz etkisi sonucu sistem ağır bir krizle çökmeye başlamıştı. Bunda Standart & Poor’s ve Moodys gibi kredi derecelendirme firmalarının ilgili firmalara AAA vermeleri ve Audit olarak otorite kabul edilen Big 4 dediğimiz denetim firmalarının, finansal tablo ve bilançolar da yaptıkları karmaşık kayıtlarla şirket karlılığını yüksek, borçlarını ise düşük gösterilmesi gerçek olmayan verilerin üretilmesine neden oldu. Amerika Birleşik Devletlerin de başlayan bu kıvılcım ile tüm dünyaya yayılan bu yangın global bir krize dönüşerek firmaların milyarlarca dolar zarar etti ve beraberinde milyonlarca insan işsiz kaldı. Çadır kentlerde ellerinden evleri alınan milyonlarca insan vardı. Krizle başlayan bu yangın devam ederek küresel ekonomide durgunluğu başlattı. Büyük bir dünya da yaşıyor olmamız ülkelerin ekonomilerinin birbirine bağlı olduğu gerçeğini piyasaya tekrar hatırlattı. Tabi ki senaryoyu kurgulayan şirketlerin ortak, müdür ve CEO’ları ortaya çıkan krizden tek bir kuruş zarar etmediği gibi milyonlarca hatta milyarlarca dolar kar elde ettiler. İşte şirket birleşme ve satın almaları 2001 ve 2008 yılların da yaşanan Global kriz öncesi ve sonrasında sıkça görülmeye başladı ve ülkemizde de bilinirliği arttı.

Şirket Birleşme ve Satın Alma Kararı Öncesi Dikkat Edilecek Hususlar

  • Satın alan firma ihtiyacının/talebinin net olarak ortaya konulması,
  • Satın alınacak firmanın ihtiyaçları karşılayıp karşılayamayacağı,
  • Satın alınacak firmanın Sektörel incelemesi ve Sektördeki konumu,
  • Birleşme/Satın alma maliyetleri ile faydaları arasında tercihe uygun anlamlı pozitif fark,
  • Birleşme/Satın alma ile satın alan firmaya sağlayacağı özel avantajlar,
  • Uluslararası piyasalara nüfuz edebilme ve beraberinde getirebileceği rantabilite,
  • Piyasa algı düzeyi,
  • Vergisel avantaj veya getirebilecek ek yükümlülüklerin analizi,
  • Mali tabloların konsolidasyonu sonucu oluşan yeni durum, satın alma öncesi planla olan uyumu/uyumsuzluğu,
  • Birleşme/Satın almanın Öz sermaye ile mi yoksa Finansal türev araçları ile mi yapılacağı,
  • Kredi kullanımı sonucu oluşan faiz yükü ile tahmini kaldıraç oranı arasındaki pozitif yönelim,
  • Birleşme/Satın alma ile hedef, nüfuz edilecek yeni bir sektör ise, sektörün büyüme beklentileri,
  • Satın alınacak firmanın finans piyasalarına olan borcu, varsa icra takibi hakkında veri akışı,
  • Nakit/fon akışı,
  • Alacak/Borç devir hızları,
  • Mali tablolar da görülen Borç/alacak tablosunun gerçeği yansıtıp yansıtmadığı,
  • Kanuni ve gider karşılık oranları,

Gibi konuların incelenmesi ve Birleşme/Satın alma öncesi raporlar da yer alması, işlemi gerçekleştirecek Tüzel Kişi yetkililerine mümkün olan en doğru sonuca ulaşmak adına gerekli veri tabanını oluşturacaktır. Görüldüğü üzere şirket Birleşme/Satın alma, firmaya kısa, orta ve uzun vade de çok önemli avantajlar sağlayabileceği gibi,  yeterince analiz edilmemiş perdelenmiş mali tablolar ve karmaşık muhasebesel işlemlerle karar sürecin de sizi yanıltabilecek etkenlerin riskini minimum seviye de tutabilmek açısından konusun da uzman bir iş ortağı ile çalışmak son derece önemlidir. Uzman danışılan ile birlikte verilen karar sizlere stratejik fırsatlar sunabilir. Entegre görüşler doğrultusun da hazırlanan raporlar, zaman ve maliyet açısından sizlere önemli avantajlar kazandırır.

06.09.2018

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM