YAZARLARIMIZ
Salih Boşdurmaz
İş ve Sosyal Güvenlik Uzmanı
sabotoprak@gmail.com



2000 Öncesi Sigortalılarda Kıdem Tazminatı

2000 öncesi sigortalı olanlar işten kendi isteğiyle ayrılsalar da kıdem tazminatını alabilirler. İş tüm detayları ile kıdem tazminatı bu yazımız içeriğinde anlatılacaktır.

1475 sayılı İş Kanunu (mülga) 4857 sayılı İş Kanununun, 10.06.2003 tarihinde yürürlüğe girmesiyle beraber 1475 sayılı İş Kanunu(mülga), kıdem tazminatını düzenleyen 14. maddesi dışındaki tüm maddeleri yürürlükten kaldırılmıştır.

1475 sayılı İş Kanununun  (mülga) 14. Maddesi ise yeni iş kanunu yani 4857 saylı iş kanununda belirtilen kıdem tazminatı fonunun kurulmasına kadar yürürlükte kalması öngörülmektedir. Bu ise 4857 sayılı İş Kanununun 120. Maddesinde belirtilmektedir.

Ancak 08.09.1999 tarihli 4447 sayılı Kanun ile halen yürürlükte olan 1475 sayılı İş Kanununun 14. maddesinin birinci fıkrasına beş Nolu bent eklenmiştir. Bu düzenleme ile yaşlılık aylığı için yaş dışında kalan şartları sağlayan, sigortalılık süresini ve prim ödeme gün sayısını tamamlayan işçilerin, kendi istekleri ile işten ayrılmaları durumunda kıdem tazminatı alabilmeleri için yapılan bir düzenlemedir.

İlgili kanun maddesinde 08.09.1999 tarihinden önce işe girenler, 15 yıl sigortalılık süresi ve 3600 prim ödeme gününü tamamlamaları halinde kişilerin kanun maddesinde belirtilen haklardan faydalanacaklarını belirtmektedir. Ancak  08.09.1999- ve sonrası tarihte  işe girenler için şartlar değişiklik arz etmektedir.

 Peki, bu haklardan nasıl faydalanacağız.  İşte tamda burada kıdem tazminatı alabilir yazısı devreye girmektedir. Bu kıdem tazminatına esas yazının verilebilmesi için sigortalının müracaat tarihinde işten ayrılma koşulu aranmayacaktır. Sosyal Güvenlik Kurumunun 2013/26 sayılı Genelgesinin Kıdem Tazminatına Esas Yazı Verilmesi” başlıklı 4. maddesinde sigortalıların Kanunda öngörülen yaş dışındaki diğer koşulları tamamlaması halinde kıdem tazminatı alabilir yazısı Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından verilmektedir. Bu yazı kişilerin dilekçe ile Sosyal Güvenlik Kurumuna başvurması sonucu kişilere verilen bir yazdır.

Bu yazı içeriğinde kişinin 15 yıllık sigorta süresi ile en az 3600 prim ödeme gün sayısının bulunduğunu gösteren bir yazı olup, 1475 sayılı İş Kanununun 14. maddesinin birinci fıkrasının beş Nolu bendi gereğince kıdem tazminatı işlemlerinde kullanılmak üzere verildiğine yönelik ifadelerin bulunduğu bir resmi yazıdır.

Yazıyı aldıktan sonra kişi çalıştığı iş yerine yazı verip işten ayrıldığı takdirde işveren kişiye çalışmış olduğu süreler için hak ettiği kıdem tazminatını vermek zorundadır. Vermediği takdirde kişilerin iş mahkemesine başvurmak koşuluyla yasal yolların denemesi gerekmektedir ki bu aşamada işverenler daha sıkıntılı bir süreç yaşamaktadır.

08.02.2019

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM