YAZARLARIMIZ
Salih Boşdurmaz
İş ve Sosyal Güvenlik Uzmanı
sabotoprak@gmail.com



İşten Ayrıldım Ancak Sigorta Çıkışım Yapılmadı Ne Yapmalıyım?

 Bu sorunla karşılaşan binlerce çalışan bulunduğunu düşünürsek konu hakkında ne yapmamınız gerektiği bu yazımızda sizlerin bilgisine sunulmuştur.

 Bilindiği gibi 5510 sayılı kanunun 4 /a maddesine göre sigortalı olması gereken kişiler işe girmeden önceki gün işe giriş bildirgesi ile SGK Kurumuna bildirilmesi gerekmektedir. Bunu yapmayanların iki asgari ücret olmak üzere 5510 sayılı kanunu n 102/ a bendi 2. Fıkrası uyarınca cezalandırılır. Buraya kadar herhangi bir sıkıntı yoktur. Ancak kişinin işten ayrıldığı veya işten çıkarıldığı zaman sigorta bildirimleri devam ediyor ve kişi gerek işsizlik maaşı gerekse başka işlere başvuru yaparken sıkıntı yaşıyorsa peki ne yapmalıdır. Bu konuda 5510 sayılı kanunda102 /j maddesi kişilerin işten ayrıldıktan sonra 10 gün içinde işten ayrılış bildirgeleri verilmelidir diyor ve asgari ücretin 1/10 turacında işlemi yapmayanlar hakkında idari yaptırım uygulanır hükmü bulunmaktadır.

 Bunun haricinde 5510 sayılı kanun ve 4857 sayılı iş kanununda işçinin yapabileceği bir hüküm yoktur. Bu konuda denebilecek genel söz iş mahkemesine git olmaktadır. Peki, kişi işten çıktığını veya işten çıkarıldığı konusunu nasıl kanıtlayacak? İşte bu aşamada ihtar kurumu ortaya çıkmaktadır. Örneğin işten çıkarıldınız zaman işveren sizin sigorta bildiriminizi yapmaya devam ediyor bu durumda ne yapmalıyız tabi ki ihtar çekerek beni işiten çıkarttın hala neden sigorta bildirimlerimi yapıyorsun deme sansınız olması için ihtar çekmeniz gerekmektedir. İhtarın genel mahiyeti, belgelendirmedir.  Bu aşamada ihtar iki kurum aracılığıyla yapılmaktadır.

 1. si noter kanalıdır. Ama bu masraflı ve daha kesin kanıt niteliği taşıyan yöntemdir. Çünkü belge içeriği 2 nüsha düzenlenip bir nüshasının noterde kaldığı için ve içeriği belli olan yazıdır.

 2. si ise PTT kanalı olarak karşımıza çıkmaktadır bu ise külfeti az olup ancak kanıt niteliği yönünden işveren tarafından bana boş zarf gönderdi şeklinde veya içinde başka bir şey vardı diyerek sizin göndermiş olduğunuz ihtarın içeriğini yalanlayabileceği bir belge olarak karsımıza çıkmaktadır.

Açıklanan bu olaylar sıralamaya koyulunca öncelikle kişilerin işten ayrılması veya işten çıkarılması durumunda sigorta bildirimleri yapılmaya devam ediyorsa yapılacak ilk işlem, noter veya PTT kanalıyla ihtar çekmek olması gerekmektedir. Çünkü mahkemeye başvurulması veya kıdem ihbar tazminatı konusunda mutlaka kanıtlayıcı belgeye ihtiyaç duyulacaktır. Ancak bu ihtarın hangi kanalla yapılacağı siz değerli okurlarımıza kalmıştır.                         

30.01.2019

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> YIL SONU KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL yerine 999 TL + KDV
     Ayrıntılar için tıklayın.

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM