Kamu hizmetlerinin önemli bir finansman aracı vergilerdir. Ülkemizde son zamanlarda vergilendirmede yeni alanlar bulunarak vergilerin GSMH içerisindeki payı artırılmaya çalışılmaktadır. Bu yazımızda 7194 Sayılı Kanun ile mevzuatımıza giren Dijital Hizmet Vergisinin(DHV) hakkında bilgi verilerek kamuoyunun bilgilendirilmesi amaçlanmaktadır.
İnternetin ve teknolojinin gelişmesiyle birlikte dijital ortamda sunulan faaliyetlerden çok ciddi kazançlar elde edilmeye başlanıldı. Burada genel olarak 3 farklı grup yer almaktadır. Bunlar, para ödeyen reklam verenler(Firmalar-Satıcılar-e-satış siteleri), kazanç elde eden dijital hizmet sağlayıcıları(Youtube-Google-İnstagram-Netflix) ve son olarak bu hizmeti kullananlar (Gençler, Çocuklar, Tüketiciler)
Yeni nesil vergi olarak tanımladığımız DHV’nin konusunu ülkemizde aşağıda belirtilen hizmetlerden elde edilen hasılat oluşturmaktadır.
Burada vergi mükellefleri dijital hizmet sağlayıcılarıdır. Söz konusu şirketlerin Türkiye’de bir mükellefiyetinin veya iş yerinin olmaması halinde ise verginin sorumlu sıfatıyla bu şirketlere ödeme yapanlar tarafından beyan edilerek ödenecektir. Bu yönüyle Türkiye’deki mükelleflerin sırtında kalma riski taşımaktadır.
Dijital hizmet vergisinin oranı %7,5 olup vergilendirme dönemi, takvim yılının birer aylık dönemleridir. Türkiye’de elde edilen hasılatı 20 milyon Türk lirasından veya dünya genelinde elde edilen hasılatı 750 milyon avrodan lirasından az olanlar dijital hizmet vergisinden muaf tutulmuştur.
Muafiyet için belirlenen limitin yüksek olması DHV mükelleflerinin daha çok merkezi ülkemizde olmayıp ülkemizde kazanç elde eden global dijital hizmet sağlayıcıları olduğunu göstermektedir.
Vergi güvenliğinin sağlanması adına oldukça dikkat çekici bir önlem alma yetkisi GİB’e verilmiştir. Burada hizmet sağlayıcılarının internet sayfalarındaki iletişim araçları kullanılarak ihtarda bulunulabilir ve bu durum Gelir İdaresi Başkanlığının internet sitesinde ilan edilebilecektir.İlandan itibaren otuz gün içinde bu yükümlülüklerin yerine getirilmemesi hâlinde, dijital hizmet sağlayıcılarının sunmuş oldukları hizmetlere erişimin, bu yükümlülükler yerine getirilinceye kadar engellenmesine GİB tarafından karar verilecek olup ve bu karar erişim sağlayıcılarına bildirilmek üzere Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumuna gönderilecektir. Engelleme kararlarının gereği bildirimden itibaren yirmi dört saat içinde erişim sağlayıcıları tarafından yerine getirilecektir.
Sonuç olarak bilgi ve iletişim teknolojilerinde yaşanan gelişmelerin bir sonucu olarak ortaya çıkan Dijital Hizmet Vergisi mevzuatımızda yerini almıştır. Böylece vergi sisteminin dışında kalan global şirketlerin ülkemizde dijital hizmetlerden elde edilen hasılat vergilendirilmiş olacaktır. Ancak henüz bu hizmetin vergilendirilmesi konusunda dünya çapında oturmuş bir vergi sistemi mevcut olmadığından uygulamada güçlüklerle karşılanacaktır.
06.01.2020
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.