Dünyada ve ülkemizde pandeminin de etkisi ile enerji kaynakları ve kaynaklara olan erişimin dışa bağımlılığını azaltmak için temiz enerji olarak tabir edilen GES (Güneş Enerjisi) , RES (Rüzgar Enerjisi), HES (Hidroelektrik Enerjisi) ve JES (Jeotermal Enerjisi) yatırımlarının devlet tarafından yatırım teşvik belgesi kapsamında bu güne kadar yurtiçinde bulunan yatırımcı firmaların korunması kapsamında özellikle Güneş Enerji Santralleri için gerekli olan ithalatları yatırım teşvik belgesi kapsamında yurtdışından getirilmesi yerli üretimin teşvik edilmesi kapsamında mümkün değildi.
Güneş Enerji panelleri ve Enerjiyi elektriğe dönüştüren İnvertörler yurtiçinden Genel Teşvik kapsamında temin edilmekte ve santrallerin kurulması aşamasında fiyatlar USD bazında belirlenmekte ve yatırımın dönüşüm süresi, fayda maliyet analizinde 7 ile 8 yılı bulan süreleri bulmaktaydı. Enerji sektöründe ki genel teşvik de ise KDV ve Gümrük İstisnası uygulanmakta, Bölgesel teşvik bu yatırımlar için müsaade edilmediği için İndirimli Kurumlar vergisi, İşveren SGK Prim Desteği ve Faiz desteğinden mahrum olarak bu yatırımlar yapılmakta, yatırım harcamasının USD olmasından kaynaklı kur oynaklığı sebebi ile projenin yürütülmesi ile iştigal eden firmalar yalnızca KDV istisnası kapsamında teslim ve hizmetleri sunmaktan imtina ediyorlardı. Faturanın düzenlendiği tarihteki USD kuru üzerinden teslim yapan firmalar, KDV iadelerinde yaşanan iade sürelerinden kaynaklı ve kurdaki yükselişlerden, aradaki kurun iade tarihinde ki kur karşısında erimesi firmalara bu projelerde yatırım teşvik belgesi haricinde yatırım teşvik belgesi olmadan yatırım harcaması yapmaya zorluyordu. Organize sanayilerde ve özellikle bu yıl içerisindeki ciddi enerji maliyet artışları firmaları Çatılara Güneş Enerji Panelleri sistemi kurmaya zorluyordu. Firmaların bu projelerde devlet yardımları kapsamında 24 Şubat 2022 tarihli 31760 sayılı Resmi Gazetede Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar ve Uygulama Genel Tebliği Uygulaması yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Buna göre Lisanssız faaliyet kapsamında ve bağlantı anlaşmasındaki sözleşme gücü ile sınırlı olmak kaydıyla, Güneş Enerjisine dayalı elektrik üretim tesisi yatırımları ile Rüzgar Enerjisine dayalı elektrik üretim tesisi yatırımları hariç şeklinde değiştirilerek, bu iki enerji alanında yatırımlar bölgesel teşvik belgesi kapsamına alınmıştır. Güneş ve Rüzgar enerji yatırımlarında faiz/kar payı desteği sağlanmayacak ve Yatırımın 1 inci, 2 inci, 3 üncü bölgelerde yapılması halinde 4 üncü bölge destek oranları; 4 üncü, 5 inci ve 6 ıncı bölgelerde yapılması halinde ise bulunduğu bölge desteklerinden faydalanılabilecektir.
28.02.2022
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> YIL SONU KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL yerine 999 TL + KDV
Ayrıntılar için tıklayın.
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.