İkincil İşlem görmüş ürün asıl ürününün elde edilmesi esnasında meydana gelen ve üretim sonucu fiziken ortaya çıkan, ekonomik değeri olan asli ürün dışında ortaya çıkan üründür. Örneğin buğday alınarak buğdayın işlemden geçirilmesi sonucu un, irmik ve kepek elde edilmesidir. Burada un ve irmik asli ürün olurken kepek ikincil işlem görmüş ürün olarak ortaya çıkmaktadır. Aynı şekilde tekstil sektöründe kumaşın ceket, pantolon, elbise gibi ürünlerin yapımı sırasında artan kumaş parçalarının minder, yastık, kumaş oyuncak gibi farklı ürünler için hammadde olarak kullanılmaktadır. Yine ipliğin halı üretiminde kullanılması sonucu asli ürün olarak halı üretilirken, kırpıntı, geçiş, saçak ve kenar gibi üretim sonucu elde edilen ve geri dönüşümde özellikle trikoda kullanılan ve ekonomik bedeli olan ikincil işleme tabi tutulmuş ürünler meydana gelmektedir.
Dahilde İşleme Rejimi kapsamında üretimin bünyesine giren imalat süreci sonunda meydana gelen bu ürünler fire olarak kabul edilmemekte ve firmalar tarafından değerlendirilerek farklı bir sektör için üretilecek bir ürününün hammaddesi olabilmektedir.
Genellikle fire dökülme, kaybolma, bozulma, yok olma ya da üretim sonucu buharlaşma şeklinde ve ekonomik bir değer taşımayan, başka bir ürün için hammadde ve yardımcı madde niteliği taşımayan üretim artığı şeklinde ortaya çıkmaktadır.
Dahilde işleme rejimi kapsamında ithal edilen ürünler rejim kapsamında üretilerek serbest dolaşımdaki malın tekrar yurtdışına çıkarılmasında ürünün bünyesine dahil olan ve ithalat aşamasında ertelenen vergi terkin edilmekte, üretim sonucu oluşan ikincil işlem görmüş ürün yurtiçinde değerlendirilerek millileştirilmekte ve vergi dışı bırakılarak rejim dışına çıkılmaktadır. Bu işlem sonucu tecil edilen verginin bir kısmı terkin edilememektedir.
Özellikle tekstil, konfeksiyon, deri ve deri ürünlerine ilişkin olarak Ekonomi Bakanlığı tarafından 13.05.2015 tarihinde 2015/2 sayılı dahilde işleme rejimi ihracat genelgesi ile belge talep edilirken ikincil işlem görmüş ürünler için bu kayıpların önüne geçilmiştir.
Dahilde işleme rejimi kapsamında verilen belgelerin kapamaları esnasında ikincil işlem görmüş ürünler ile ilgili yapılacak işlemlerde yukarıda bahsedilen genelge kapsamında hesaplanan vergilerin ödemeleri yapıldıktan sonra belgeler kapatılmakta böylece tecil edilen vergilerin tamamı terkin edilmektedir.
18.12.2018
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> YIL SONU KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL yerine 999 TL + KDV
Ayrıntılar için tıklayın.
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.