Reklamasyon genelde reklam kelimesi ile karıştırılmakta olup, uluslararası ticarette bir terim olan “reclamation” geri isteme anlamına gelmektedir. Reklamasyon, ithalatçı bünyesinde oluşan maddi kayıpları telafi etmek için, alıcı tarafından belirlenen maddi kaybın ihracatçı firmaya, fatura düzenlenerek yansıtılmasıdır. Reklamasyon iade, tazminat, ceza ve iskonto şeklinde karşımıza çıkabilmektedir.
İhracatçı Firmaların mal ihracı sonucu, yurtdışı alıcı firma tarafından ithal edilen malın miktarında eksiklik, alınan ürünün anlaşma çerçevesinde özelliğinde farklılık, bir kısım malın ayıplı olması, malın zamanında yüklenmemesi ve tesliminde yaşanan sorunlar sebebi ile ürün alıcı tarafından iade edilmeyerek satıcıdan malın fiyatında iskonto talep edilmesidir.
Böyle bir durumda fiziken bir mal iadesi sözkonusu olmamakta, alıcı tarafından bedel eksik ödenmektedir. Bu tür işlemler satış iskontosu mahiyetindedir. Vergi kanunlarımızda açıklanmayan reklamasyon uygulaması, uluslararası ticarette, özellikle tekstil ihracatında satıcı firmaların karşılaştığı bir konudur.
Yukarıda açıklamalar çerçevesinde ticareti yapılan mallarda reklamasyona tabi bir işlem meydana gelmiş ise fatura veya fatura yerine geçen benzeri belgeler ile yurt dışındaki alıcılar ile yapılan yazışmalar, kalite eksikliğini tevsik eden tarafsız raporlar, sözleşmeler, banka hareket ve dökümleri ve ihracat bedeli tamamen tahsil edilmişse bir kısım bedelin geri ödendiğine dair tevsik edici belgeler kullanılarak yapılır.
Katma Değer Vergisi Kanununda iade “Malların iade edilmesi, işlemin gerçekleşmemesi, işlemden vazgeçilmesi veya sair sebeplerle matrahta değişiklik vuku bulduğu hallerde, vergiye tabi işlemleri yapmış olan mükellef bunlar için borçlandığı vergiyi; bu işlemlere muhatap olan mükellef ise indirim hakkı bulunan vergiyi değişikliğin mahiyetine uygun şekilde ve değişikliğin vuku bulduğu dönem içinde düzeltir.
Şu kadar ki, iade olunan malların fiilen işletmeye girmiş olması ve bu girişin defter kayıtları ile beyannamede gösterilmesi şarttır.” şeklinde ifade edilmiştir. Kanun maddesinde matrahta değişiklik vuku bulduğu hallerde düzeltme yapılabilmesi için Türkiye de iki mükellefin bulunması gerekir.
13.12.2018
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.