Sadettin Ural
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
Bağımsız Denetçi
sadettinural@gmail.com
İhracatta Götürü Gider
İhracat yapan firmalar yurtdışına gümrük çıkış beyannamesi açtırmak sureti ile mal ihracatı yapmakta ve müşterileri ile yapılan sözlü ve yazılı satış anlaşmalarına göre ise teslim şekillerini beyannamede belirtmektedir.
Uluslararası ticarette teslim ve masrafların nelerden oluştuğunu belirtmek için kullanılan kısaltmalar ve kullanılan teslim şekilleri aşağıda ki gibidir.
EXW (Ex Works - Ticari işletmede Teslim)
FCA (Free Carrier - Belirlenen Yerde Taşımacıya Teslim)
FAS (Free Alongside Ship - Gemi Doğrultusunda Teslim)
FOB (Free On Board - Gemi Bordasında Teslim)
CFR (Cost And Freight - Mal bedeli ve taşıma)
CIF (Cost, Insurence And Freight - Mal bedeli, Sigorta ve taşıma)
CPT (“Carriage Paid To....” – “Taşıma,.....'e kadar ödenmiş”)
CIP (“Carriage and Insurance Paid To...” – “Sigorta dahil taşıma,....'e ödenmiş”)
DAT (Delivered At Terminal - Terminalde Teslim)
DAP (Delivered At Place - Belirtilen Noktada Teslim)
DDP (Delivered Duty Paid - Vergileri Ödenmiş Teslim)
İhracatçı firmaların mal ve hizmetin alıcısı konumundaki ithalatçı ile yapılan anlaşmaya göre oluşan maliyet ve giderler mal bedeline ilave edilerek ithalatçı firmaya yansıtılmaktadır. Yalnız alıcının adresine kadar olan ve beyannameye dahil olmayan, yurtdışında taşıma esnasında ortaya çıkan, önceden hesaplanamayan ve öngörülemeyen bazı gider ve masraf kalemleri sonradan oluşmakta ve belgelendirilememektedir. İşte bu durumda vergi yasalarında bu konu ile ilgili düzenlemeleri gözden geçirilmesi gerekmektedir.
213 sayılı VUK’ nun 3. Md. vergi kanunlarının uygulanması ve ispat bölümünde “Vergilendirmede vergiyi doğuran olay ve bu olaya ilişkin muamelelerin gerçek mahiyeti esastır denilmekle beraber Vergiyi doğuran olay ve bu olaya ilişkin muamelelerin gerçek mahiyeti yemin hariç her türlü delille ispatlanabilir.” denilmektedir.
Tamda bu noktada 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nu İndirilecek Giderler 40. Md. Safi kazancın tespit edilebilmesi için bazı giderlerin indirilmesine müsaade etmiştir. İhracat götürü gider uygulaması için ticari kazancın elde edilmesi ve idame ettirilmesi için yapılan genel giderlerden olması, ihracat, yurt dışında inşaat, onarma, montaj ve taşımacılık faaliyetlerinde bulunulması şartı ile döviz olarak elde edilmesi gerekmektedir.
İhracat götürü gider uygulamasının gümrük çıkış beyannamesinde ki ihraç edilen mal ve hizmet bedeline uygulanacak olması ve mal ve hizmet ihraç ürününün binde beşini aşmaması, ihracatın döviz olarak düzenlenmesi gerekmektedir.
Gümrük çıkış beyannamelerinde bulunan istatistiki kıymet masraf ve giderlerden arındırılmış mal ve hizmet bedelinden oluşmakta ve götürü gider hesaplamamızın konusunu oluşturmaktadır. Düzenlenen gümrük çıkış beyannamelerinde ki döviz kurunun ise intaç tarihindeki Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası tarafından açıklanan döviz alış kurunun mal ve hizmet ihracına uygulanması suretiyle hesaplanmakta, muhasebe kaydının ise aşağıda gibi olması gerekmektedir.
_______________ …./…./…… ________________________________
760 Pazarlama Satış ve Dağıtım Giderleri
01 İhracat Götürü Gider
100 Kasa
01 TL Kasası
___________________________________________________________
01.10.2018
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.