YAZARLARIMIZ
Sabri Orta
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
SPK Denetçisi
sabriorta@hotmail.com



Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Tahsilâtlarını Bankalar Üzerinden Yapmak Zorundadır

Maliye Bakanlığı Vergi Usul Kanununda kendisine verilen yetkiyi kullanarak ücretlerini  kısım kısım veya aylık alan serbest meslek sahiplerine  tahsilatlarını banka ve finans kurumları üzerinden yapma zorunluluğu   getirmiştir.

24 Aralık 2015  tarihinde yayınlanan 459 nolu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğine göre 1/1/2016 tarihinden itibaren tüm serbest meslek sahipleri sözleşme imzaladıkları müşterisine  verdiği hizmetin  yıllık bedelinin 7.000 TL’yi aşması halinde yaptıkları bu hizmetin karşılığını finansal kurumlar veya posta idareleri kanalıyla gerçekleştireceklerdir.

Yıllık 7.000 TL sının üzerinde yapılan  sözleşme bedelinin , kısım kısım,  aylık, belli aralıklarla veya düzenli taksitler halinde  7.000 TL.sının   altında  alınması durumu değiştirmeyecek, işlemin yıllık toplam tutarı dikkate alınacaktır.

Mali Müşavirler,  Yeminli Mali Müşavirler bu zorunluluk kapsamına nasıl dahil oldu,  3568 sayılı kanun çerçevesinde bu konuda yapılan düzenlemelere bakalım.

1- Meslek mensuplarının  yıllık sözleşme yapma  zorunluluğu.

3568 sayılı kanun çalışma yönetmeliğinin 24. Maddesinde sayılan hizmetlerde  (Defter tutmak,  müşavirlik hizmeti,  İnceleme, tahlil ve denetim yapmak ve bunlarla ilgili, rapor ve benzerlerini düzenlemek, Yeminli Mali Müşavirlerin tasdik işlemleri )   sözleşme yapılması zorunludur.

Ayrıca ücret yönetmeliğinin 14. Maddesine göre de süreli sözleşmelerin en az bir yıllık olması şarttır.

2-  Serbest meslek erbabının makbuz tanzim etme zorunluluğu

Vergi Usul Kanunu 236. Maddesine göre serbest meslek erbabı mesleki faaliyetlerine ilişkin serbest meslek makbuzu tanzim etmeye mecburdur.

3- Vergi Usul Kanunu  459 nolu tebliğe göre  zorunluluk kapsamı ve kısım kısım yapılan ödemeler.

a) “4.1. Kapsam ve Tutar

Tevsik zorunluluğu kapsamında olanların, kendi aralarında ve tevsik zorunluluğu kapsamında olmayanlarla yapacakları, 7.000 TL’yi aşan tutardaki her türlü tahsilat ve ödemelerini aracı finansal kurumlar kanalıyla yapmaları ve bu tahsilat ve ödemeleri söz konusu kurumlarca düzenlenen belgeler ile tevsik etmeleri zorunludur

b) 4.1.2. Kısım Kısım Yapılan Tahsilat ve Ödemeler

Tahsilat ve ödemeye konu işlem tutarının tevsik zorunluluğu kapsamında bu Tebliğin (4.1.) bölümünde belirlenen haddi aşması halinde, bedelin farklı tarihlerde kısım kısım ödenmesinde işlemin toplam tutarı dikkate alınacak ve her bir tahsilat ve ödeme, tevsik zorunluluğu kapsamında aracı finansal kurumlar kanalıyla gerçekleştirilecektir.

Örnek: Serbest meslek erbabı (C), (D) A.Ş.’ye bir yıl süreyle vereceği hizmet karşılığında 12.000 TL alacaktır. Aralarındaki anlaşma gereği (D) A.Ş., hizmet bedelini 1.000 TL’lik taksitler halinde ödeyecektir. Bu durumda serbest meslek makbuzunun, taksitlerin ödendiği tarihlerde 1.000 TL üzerinden düzenlenmesi tevsik zorunluluğunu ortadan kaldırmayacak, sözleşmenin toplam tutarı belirlenen haddi aştığından kısım kısım yapılan her bir tahsilat ve ödeme de aracı finansal kurumlar kanalıyla tevsik edilecektir.

Söz konusu tahsilat ve ödemelerde tevsik zorunluluğuna uyulmaması durumunda serbest meslek erbabı (C) ile (D) A.Ş.’ye ayrı ayrı ceza uygulanacaktır. “ Denilmektedir.

4- Gelir İdaresi Başlığının konu hakkında verdiği özelge

Gelir idaresi başkanlığı da  15.02.2016 tarih ve 11395140-105[Mük.257-2016VUK-1-19733]-12061 sayılı özelge ile  meslek mensuplarının yıllık 7.000. TL üzerinde mesleki faaliyet sözleşmesi  yapması halinde  7.000 TL.sının  altında kalan aylık veya belli aralıklarla yaptığı tahsilatları  banka, benzeri finans kurumları veya posta idareleri aracılığıyla  yapması  gerektiğine dair görüş vermiştir.  

Sonuç:

Yukarıda açıklanan  nedenlerle tüm serbest meslek sahipleri   1/1/2016 tarihin den itibaren  yıllık  7.000 TL  üzerinde  yaptıkları sözleşme bedelinin tahsilatını   banka, benzeri finans kurumları veya posta idareleri aracılığıyla  yapması gerekmektedir.

Yıllık 7.000 TL sının üzerinde yapılan  sözleşmelerin tahsilatının, kısım kısım,  aylık ,belli aralıklarla veya düzenli taksitler halinde  7.000 TL.sının   altında  yapılması durumu değiştirmeyecek, işlemin yıllık toplam tutarı dikkate alınacaktır.

Yukarıda izah etmeye çalıştığım  zorunluluklara uymayan serbest meslek sahiplerine  ve ödemeyi yapanlara ayrı ayrı ceza uygulanacağını da unutmayalım.

19.04.2016

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> YIL SONU KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL yerine 999 TL + KDV
     Ayrıntılar için tıklayın.

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM