6111 sayılı af kanunun üzerinden fazla bir zaman geçmeden yine bir af kanunu geldi ve 6552 sayılı bu kanun 11.09.2014 tarihli resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe girdi. Daha önceki makalelerimde bu kanunun neler getirdiğini , ne yapılması gerektiğini defalarca yazdım.
Şimdi ise aftan yararlananları bekleyen tehlikeler ve unutulmaması gerekenleri de bir kez daha yazmak gereğini hissettim. Çünkü biz meslek mensupları biliyoruz ki bilançonun bir kaleminde meydana gelen değişiklikler bilançonun diğer kalemlerini de etkiler ve bu değişiklikler neticesinde bilanço bozulabilir , vergi yükümlülüğü de doğabilir. Bu yüzden mükelleflerimizin herhangi bir cezai yaptırımla karşılaşmamaları ve vergi mükellefiyeti doğmaması için bu makalemde yazdıklarımın önemli olduğunu düşünüyorum.
Şimdi bu kanun kapsamında dikkat edilmesi gereken konuları, tehlikeler i ve unutulmaması gerekenleri aşağıda sizlerle paylaşacağım.
1- 6552 sayılı kanun kapsamında aftan yararlanılarak 689 numaralı hesaba atılan vergi ve matrah tutarını geçmiş yıllar karlarından mahsup etmeyin, ederseniz % 15 stopajı ödeyin.
Vergi Dairesi Başkanlıklarınca verilen çeşitli özelgelerde 6111 sayılı kanun kapsamında aftan yararlanılarak oluşan Diğer Olağan Dışı Gider ve Zararlar" hesabına kaydedilen tutarın gerçek bir zarar olmadığından bahisle geçmiş yıllar karlarına mahsup edilemeyeceği, edildiği takdirde ise bu işlemin kar dağıtımı olarak değerlendirileceği ve bu tutar üzerinde % 15 stopaj alınacağı belirtilmektedir.
6652 sayılı kanunun 74. Maddesi ile 6111 sayılı kanunun (kasa ve ortaklardan alacaklar hesabının düzeltilmesi) ilgili maddesi vergisel yükümlülük açısından aynı hükümleri taşır, aynı sonuçları doğurur. Aftan yararlanılarak 689 numaralı hesaba atılan ( bilançoda geçmiş yıllar zararı olarak görünür) vergi ve matrahın geçmiş yıllar karlarından veya yedek akçelerden mahsup ederken bir kez daha düşünmek gerekmektedir. Yapacağınız bu mahsup işlemi şirketlerinizi % 15 kar dağıtımı stopajı yükümlülüğü ile karşı karşıya bırakabilir.
İlgili özelge…. İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı’nın 21.05.2013 tarih ve 62030549-125[9-2012/125]-748 “….Şirketinizce 6111 sayılı Kanunun 11 inci maddesi kapsamında kasa mevcudunuzun düzeltilerek "Diğer Olağan Dışı Gider ve Zararlar" hesabına kaydedilen tutar gerçek anlamda ticari bir zarar niteliği taşımadığından kurum kazancından indirilmesi mümkün olmadığı gibi geçmiş yıl kârlarına mahsup edilmesi halinde söz konusu mahsup işlemi kar dağıtımı olarak değerlendirilerek bu tutar üzerinden kar dağıtımına bağlı vergi kesintisi yapılacaktır.”
2- 6552 sayılı kanun kapsamında 74.maddeden yararlanarak TTK kapsamında ” borca batık” duruma düşmeyin, gerekli tedbirleri alın.
Kasa hesabını ve ortaklardan alacaklar hesabını (gerçekte olmayan tutarlarını ) düzelten şirketleri TTK 376 madde kapsamında bekleyen tehlikeler.
6552 sayılı kanun gereği 689 numaralı hesaba atılan (beyan edilen tutar ve vergisi) tutar son olarak geçmiş yıllar zararları hesabına atılacak ve şirketinizin bilançosunun önemli oranda bozulmasına neden olabilecektir. Bu durum şirketinizin öz sermayesinde azalmalar meydana getireceği için sizlerin bankadan kredi almanızda problemler yaşamanıza ve şirketinizin “ borca batık” duruma düşmesine neden olabilecektir.
Borca batıklık durumu şirketinizi” kendiliğinden sona erme “ sonucuna kadar götürebilecek önemli bir olgudur, dolayısıyla TTK 376 maddesinde düzenlenen “borca batık” duruma düşmemeniz için şirket yöneticileri olarak gerekli tedbirleri almanız gerekmektedir. TTK 376 maddesi borca batık şirket yöneticilerine bu konuda önemli sorumluluklar vermektedir.
İlgili TTK maddesi sermayenin kaybı, borca batık olma durumu
MADDE 376- (1) Son yıllık bilançodan, sermaye ile kanuni yedek akçeler toplamının yarısının zarar sebebiyle karşılıksız kaldığı anlaşılırsa, yönetim kurulu, genel kurulu hemen toplantıya çağırır ve bu genel kurula uygun gördüğü iyileştirici önlemleri sunar.
(2) Son yıllık bilançoya göre, sermaye ile kanuni yedek akçeler toplamının üçte ikisinin zarar sebebiyle karşılıksız kaldığı anlaşıldığı takdirde, derhâl toplantıya çağrılan genel kurul, sermayenin üçte biri ile yetinme veya sermayenin tamamlanmasına karar vermediği takdirde şirket kendiliğinden sona erer.
3- 31.12.2013 tarihli bilanço düzeltmeyin
.6552 sayılı yasanın 74 maddesinde belirtilen Kasa fazlası ve Ortaklardan alacaklar hesabının fiktif tutarlarının düzeltilmesinde kullanılacak olan 31.12.2013 tarihli bilançonuzu bu af kapsamında düzeltmeyin, düzeltme yapmanız halinde af kapsamında bu düzeltme kabul edilmeyecektir. 6552 sayılı yasa genel tebliğinden
“ Esas Alınacak Bilanço “Kanunun 74 üncü maddesi kapsamında beyanda bulunacak mükelleflerin, kurumlar vergisi beyannamesi ekinde vermiş oldukları 31/12/2013 tarihli bilançolarını dikkate almaları gerekmektedir.Özel hesap dönemi kullanan mükellefler ise 2013 yılı içerisinde sona eren hesap dönemlerine ilişkin olarak vermiş oldukları kurumlar vergisi beyannamesi ekinde yer alan bilançolarını esas alacaklardır.”
Dolayısıyla, mükelleflerin kanuni süresinden sonra verdikleri düzeltme beyannamelerinin ekinde yer alan bilançoları dikkate alınmayacaktır”
4- Cari borçlarınızı ve taksitlerini zamanında ödeyin.
6552 sayılı Kanunun 73 üncü maddesinden faydalanarak yeniden yapılandırdığınız taksitlerini ve cari dönem borçlarınızı da ödemeyi, unutmayın. 73 madde 7.fıkra “taksit ödeme süresince bu vergi türleri ile ilgili verilen beyannameler üzerine tahakkuk eden bu vergileri çok zor durum olmaksızın her bir vergi türü itibarıyla bir takvim yılında ikiden fazla vadesinde ödememeleri ya da eksik ödemeleri hâlinde belirtilen madde hükümlerine göre yapılandırılan borçlarına ilişkin kalan taksitlerini ödeme haklarını kaybederler”
5- Dava safhasında bulunan borçlarınız için “ feragatname” alın ve ikinci kez vergi dairenize yazılı olarak müracaat etmeyi unutmayın
Bu kanundan yararlanmak için borçlarınızın kesinleşmesi gerekmektedir. Dava safhasında bulunan borçlarınız için af kapsamından yararlanmanız mümkün değildir. Bu nedenle dava safhasında bulunan borçlarınız için davadan feragat etmeniz ve bu durumu vergi dairesine bildirmeniz gerekmektedir.
6552 sayılı kanun genel tebliğinde “Bu itibarla, 6552 sayılı Kanunun 73 üncü maddesi kapsamına tür ve dönem olarak girdiği halde varlığına ilişkin dava açılmış olan alacaklardan; anılan Kanunun yayımlandığı tarihten önce davadan tamamen feragat edilmesi ve feragate ilişkin mahkeme kararının tebliğ edilmiş olması üzerine kesinleşmiş olanlar, 6552 sayılı Kanunun yayımlandığı tarih itibarıyla vadesi geldiği halde ödenmemiş ya da ödeme süresi henüz geçmemiş alacak olması şartıyla, madde hükmünden yararlanabilecektir..” ve
Diğer taraftan, Başkanlığımız internet adresi (http://www.gib.gov.tr/) üzerinden maddeden yararlanmak için başvuruda bulunan borçluların, yararlanmak istedikleri borçlarıyla ilgili davalar bulunması halinde ilgili vergi dairesine ayrıca yazılı olarak da başvurmaları şarttır Denilmektedir.
6- Kasa affından yararlanmak için beyan tarihindeki fiili (gerçekte) olmayan kasa tutarını dikkate alın.
Kasa hesabınızda 31.12.2013 tarihinde fiilen bulunmayan tutar bu kanun kapsamında verdiğiniz beyannamede gösterdiğiniz tutardan yüksek ise beyan tarihindeki kasada fiilen olmayan tutarın dikkate alınması gerekmektedir.
6552 sayılı yasa genel tebliğinden
Örnek 2- (K) Anonim Şirketinin, 31/12/2013 tarihi itibarıyla düzenlediği bilançosunda kasa hesabında 400.000 TL görülmekte olup, dönem içindeki faaliyetleri sonucunda, beyan tarihi olan 28/10/2014 tarihi itibarıyla kasa mevcudu 220.000 TL'dir.
Anılan mükellef, her ne kadar, 31/12/2013 tarihli bilançosunu baz almak suretiyle bu tarih itibarıyla var olan kasa mevcudu 400.000 TL olsa da, beyan tarihi itibarıyla kasa mevcudu 220.000 TL olduğundan, fiilen kasada bulunmayan kısım esas alınmak suretiyle en fazla bu tutar (220.000 TL) kadar beyanda bulunabilecektir.
7- Geçici vergi beyannamelerinizi düzeltmeyi unutmayın
6552 sayılı Kanunun 74 üncü maddesi hükmü kapsamında beyanda bulunan kurumlar vergisi mükelleflerinin bu beyanları nedeniyle 2014 yılı geçici vergi beyannamelerinde düzeltme gerektiği takdirde beyanname verme süresi içinde gerekli düzeltme işlemlerinin yapılması mümkün bulunmaktadır. Bu çerçevede, hesap dönemi olarak takvim yılını kullanan kurumlar vergisi mükelleflerinin anılan madde kapsamında yapacakları beyanları nedeniyle, ilgili dönem matrahlarında bir düzeltme ihtiyacı doğması halinde, beyan tarihi itibarıyla 2014 hesap döneminin sona ermiş bulunan geçici vergilendirme dönemlerine ait geçici vergi beyanlarını 31/12/2014 tarihine (bu tarih dahil) kadar düzeltebilmeleri mümkün bulunmaktadır.
Örneğin ; 31.12.2013 tarihli bilançoda 131 ortaklar cari hesabının borç kalanı vermesi nedeniyle 2014 yılı içerisinde işletme lehine faiz tahakkuk ettirilmesi halinde düzeltme yapılması gerekebilecektir. İşletmeler bu düzeltmelerini 31.12.2014 tarihine kadar yapabilmeleri mümkün bulunmaktadır. Bu kapsamında düzeltme işlemleri nedeniyle vergi dairelerince yapılacak ek tarhiyatlar için herhangi bir ceza veya faiz aranmayacaktır.
8- Şirketinizde sorumlu olduğunuz hisseleriniz oranında bu af kapsamından yararlanmanız mümkündür, unutmayalım.
6552 sayılı Kanunun 73 üncü maddesi hükmünden, 213 sayılı Kanun ile 6183 sayılı Kanunda yer alan sorumluluk düzenlemeleri nedeniyle mirasçılar, kefiller, şirket ortakları ve kanuni temsilciler gibi amme borçlusu sayılan kişiler sorumlu oldukları tutar dikkate alınarak yararlanabileceklerdir.
Adi ve kollektif şirketlerde ortak olanlar şirketin borçlarının tamamı üzerinden müştereken ve müteselsilen sorumlu olduklarından, bu ortaklar da sorumlu oldukları bu borçlar için madde hükmünden yararlanabileceklerdir.
9- 6552 sayılı kanun kapsamında aftan yararlananlar mahsup talep ettikleri borçları için de madde hükümlerinden yararlanabilecektir.
6552 sayılı Kanunun yayımlandığı tarihten önce, vergi mevzuatında yer alan düzenlemeler nedeniyle mahsuben iade talebi bulunan mükellefler diledikleri takdirde mahsup talep ettikleri borçları için madde hükümlerinden yararlanabilecektir. ,””” ilgili mevzuatın borçlunun mahsup talebine esas aldığı tarih itibarıyla bu Kanuna göre ödenecek tutara mahsup işlemleri yapılır.“”,
Mahsuben iade talebinden vazgeçilmesi halinde ise “Mahsuben iade talebinden vazgeçtiklerini bağlı bulundukları vergi dairesine, birden fazla vergi dairesine mahsup talepli borçları olması halinde, her birine ayrı ayrı maddeden yararlanmak için belirlenen başvuru süresi içerisinde ekte bir örneği yer alan (EK:4) dilekçeyle bildirmeleri gerekmektedir.” Denilmektedir
Sonuç: 6552 sayılı kanundan yararlanan mükelleflerimiz yukarıda yazılan hususlara dikkat ettikleri takdirde bu aftan istedikleri verimi almaları mümkündür. Ayrıca cezai bir durum ile karşılaşmamaları ve istemedikleri ek bir vergi yükü ile karşılaşmamaları açısından da önem arz etmektedir.
22.10.2014
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.