Ticari hayatımızda 01.09.2013 tarihinden itibaren geniş bir şekilde yer bulacak olan e-fatura uygulamasında özellikle İRSALİYELİ FATURA ve İRSALİYE düzenlemeleri konusunda uygulamada karşımıza çıkacak önemli sorunlar bulunmakta idi. Bu sorunlar biz meslek mensupları ve ilgili taraflarca defalarca dile getirilmiş, öneriler ve çözüme yönelik yazılar yazılmıştı.
Bu sorunlar ve merak edilenler uzun bir süreden beri çözülememiş , yeni bir düzenleme yapılmamış ve uygulamanın başlamasına sayılı günler kala sorunların çözümüne yönelik yeni düzenlemeler yapılmıştır. 05.08.2013 tarihli VUK genel tebliğ taslağında yapılan düzenlemeler ile de irsaliyelifatura ve irsaliye ile ilgili sorunlar büyük ölçüde giderilmiş , mükelleflerin , meslek mensuplarının ve ilgililerin görüş ve önerilerine açık olmak üzere Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından VUK genel tebliğ taslağı yayınlanmıştır.
VUK genel tebliğ taslağına göre e-fatura uygulamasında irsaliyenin yeri;
VUK tebliğ taslak 7.1 “E-Fatura Uygulamasına kayıtlı kullanıcılara düzenlenecek elektronik faturada, düzenleme tarihi yanında düzenleme zamanının da saat ve dakika olarak gösterilmesi halinde elektronik faturanın kağıt çıktısı irsaliye yerine geçer. “ denilmektedir. Belirli şartları taşıması halinde düzenlenen e-faturanın irsaliye yerine geçecek olması işletmeler için büyük bir kolaylık olup ticari işlemlerin belgelendirilmesinde önemli kolaylıklar sağlayacaktır. İşletmeler ve uygulayıcılar herhalde bu uygulamayı çok sevecekler, isteğe bağlı olarak e-fatura sistemine dahil olacaklardır. Bundan sonraki süreçlerde bu şekilde düzenlenen irsaliyelere de bizler “E-İRSALİYE” diyebiliriz.
VUK genel tebliğ taslağına göre e-fatura uygulamasında irsaliyelifaturanin yeri;
VUK genel tebliğ taslak 7.2 “E-Fatura Uygulamasından yararlanma hakkı olup henüz kayıtlı olmayan mükelleflere e-Arşiv kapsamında düzenlenen fatura kağıt ortamında teslim edilecektir. Bu kapsamda alıcısına malın yanında kâğıt olarak verilen fatura, irsaliyeli fatura yerine kullanılabilir “ denilmektedir. Bu düzenleme ile İRSALİYELİ FATURA e-fatura sisteminde uygulama alanı bulmuştur. Bu düzenleme e-fatura uygulamasından yararlanma hakkı olup henüz kayıtlı olmayan mükellefler ve bunlara mal satanlar için büyük kolaylıklar getirmiştir. Artık öteden beri irsaliyelifatura düzenleme hakkından yararlanarak irsaliyelifatura düzenleyen işletmeler bu düzenleme sayesinde rahat bir nefes alabilirler, bu kolaylıklardan faydalanabilirler ve isteğe bağlı olarak e-fatura sistemine dahil olabilirler. Artık bizde bu şekilde düzenlenen belgeye de “ E-İRSALİYELİ FATURA “ diyebiliriz.
SONUÇ: Ülkemiz için yeni olan ve 01.09.2013 tarihinden itibaren geniş bir şekilde uygulama alanı bulacak olan
e-fatura sistemindeki aksaklıklar merak edilenler ve bilinmeyenler Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından 05.08.2013 tarihinde yayınlanan VUK genel tebliği ile giderilmeye çalışılmış özellikle İRSALİYE ve İRSALİYELİ FATURA konusunda önemli düzenlemeler yapılmıştır. Bu düzenlemeler ticari işlemlerin belgelendirilmesinde önemli kolaylıklar sağlayacağı gibi işletmeler için zaman tasarrufu , masrafların azaltılması , arşivleme problemlerinin önemli oranda ortadan kalkması gibi avantajlar sağlayacak, e-faturanın yaygınlaşması ile firmaların birbirlerine kestiği faturaların (irsaliye ve irsaliyeli fatura ) fazlaca araştırmaya gerek kalmadan toplu şekilde şirketlerin elektronik postasında elektronik ortamda bulunacak olması nedeniyle bilgiye erişim kolaylaşacak, ülkemiz için ise vergi kayıp ve kaçağına neden olan, naylon, sahte veya muhteviyatı açısından yanıltıcı belge vb. kullanımının önlenmesi açısından da caydırıcı bir mekanizma olacaktır.
Kaynak : 05.08.2013 tarihinde yayınlanan
VUK genel tebliğ taslağı
18.08.2013
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> YIL SONU KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL yerine 999 TL + KDV
Ayrıntılar için tıklayın.
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.