YAZARLARIMIZ
Sabri Orta
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
SPK Denetçisi
sabriorta@hotmail.com



İşçilere Verilen Ramazan Erzakı Neden Vergiye Tabii Tutulur?

Vergi kanunlarımız ekonomik ve sosyal gelişmelere bağlı olarak sürekli değişmektedir. Gelir seviyesinin artması ile birlikte buna paralel olarak çalışanların lehine vergi düzenlemeleri de yapılmaktadır. Ayrıca sosyal yardımlaşmaların gelişmesini sağlamak amacıyla da vergi kanunlarımızda bunları teşvik eden vergi düzenlemeleri yapılmıştır. ( VUK 40 madde-GVK 23.madde-5510.madde 80)


Ancak vergi kanunlarımızda ramazan ayında işçilere yapılan erzak yardımının vergilendirilmesinde yukarıda yapılan olumlu açıklamalara ters düşen bir vergi düzenlemesi mevcuttur.


Vergi kanunlarımıza göre ramazan ayında işçilere verilen erzak bedeli işçinin aldığı brüt ücretin üzerine ilave yapılarak vergi stopajı yapılması suretiyle vergilendirilmesi gerekiyor. Her ne kadar işçilere verilen ramazan erzakları bedeli gider olarak kabul edilse de bu gider ticari kazancın elde edilmesiyle ilgisi olmadığından dolayı erzakların alımında ödenen katma değer vergisi indirim konusu yapılamıyor.


Halbuki vergi kanunlarımızda işçilere verilen öğle yemekleri bedeli ücret sayılsa bile her yıl Maliye Bakanlığı tarafından ilan edilen belirli bir tutarın altındaki yemek bedeli vergiden istisna edilmektedir. ( GVK madde 23.8. ) Yemeğin işyerinde yedirilmesi halinde de ticari kazancın elde edilmesi ve idame ettirilmesi için yapılan genel giderler olarak kabul edilmektedir.


İşçilere nakit olarak verilen veya işyerinde yedirilen bu yemek bedelinin vergiden istisna tutulması yerinde bir düzenleme olmakla birlikte bu yemek bedelinin ramazan ayında işçilere erzak olarak verilmesi halinde işçinin aldığı ücret olarak kabul edilmesi ve vergiye tabii tutulması işçilere yapılan büyük bir haksızlıktır.


İşçilere özgü olarak vergilendirilen bu yemek bedelleri şirketlerin bayilerine iftar yemeği şeklinde verilmesi halinde bu giderler ticari kazancın elde edilmesi ile ilgili olduğundan hem temsil ve ağırlama gideri olarak kaydedilir hem de alışta ödenen katma değer vergisi indirim konusu yapılabilir. (GVK madde no: 40 Safi kazancın tespit edilmesi için, aşağıdaki giderlerin indirilmesi kabul edilir:1. Ticari kazancın elde edilmesi ve idame ettirilmesi için yapılan genel giderler)


Aynı şekilde işçilere verilen bu ramazan erzakları dernek ve vakıflara bağışlanması halinde yapılan bu bağışların maliyet bedelinin tamamı vergi kanunlarımıza göre ( belli şartları taşıması halinde ) gider yazılabiliyor. (VUK 40.

Maddesi indirilecek giderler / Fakirlere yardım amacıyla gıda bankacılığı faaliyetinde bulunan dernek ve vakıflara Maliye Bakanlığınca belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde bağışlanan maddelerinin maliyet bedeli.)

Konu ile ilgilsi olması nedeniyle hemen belirtelim işçilere ramazan ayında dağıtılan erzaklar 5510 sayılı Kanunun 80. maddesinin b bendine göre sigorta primine esas kazanca dahil değildir. Bu gıda yardımını nakit olarak veriliyorsa bu takdirde aynı kanunun 80.maddesinin a bendinin 2. fıkrası gereği sigorta primine esas kazanca dahil edilmesi gerekmektedir. 


SONUÇ
 

Yukarıda detaylı şekilde ele aldığımız gibi işçilere verilen ramazan erzakının bedelinin ücret sayılıp vergilendirilmesi doğru bir yaklaşım değildir. Bayilere verilen iftar yemekleri gibi veya dernek ve vakıflara yapılan bağışlar gibi işçilere verilen ramazan erzakları da ticari kazancın elde edilmesi için yapılan gider olarak kabul edilmeli, maliyet bedeli üzerinden ödenen katma değer vergisi de indirim konusu yapılabilmeli, işçilere yapılan bu erzak yardımı ücret olarak değerlendirilmemeli ve vergi alınmamalıdır.

 

15.07.2013

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> YIL SONU KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL yerine 999 TL + KDV
     Ayrıntılar için tıklayın.

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM