Bilardo kavramı, 1981 yılından günümüze önemli aşamalar kaydetti ve niteliksel dönüşüme uğradı. Özellikle Türkiye Bilardo Federasyonu başkanı sayın Ersan ERCAN döneminde yakalanan ivme ile Türk bilardosu dünya ölçeğinde etkin bir yer edindi, söz sahibi oldu. Ulusal ölçekte ise; 1.100 sporcunun katılımıyla yapılan müsabakalar, okullarda bilardonun ders olarak verilmesine ilişkin projeler gündemde yer almaktadır.
Bilardo; bedensel, duygusal (psikolojik) ve zihinsel (zeka, muhakeme) disipline dayalı bir spor dalıdır. Bilardocu aslında kendisiyle yarışır. Bilardocunun elinde ıstaka adı verilen sopalar bulunmasına rağmen, bilardo müsabakalarında kavga görüntülerine rastlayamazsınız. Bilardocunun değil, güzel sayının taraftarı vardır bu sporda. Öyle ki çoğu zaman rakibiniz dahi güzel sayınızı, parmak şıklatarak kutlar ve başka spor dalında rastlayamazsınız buna.
Bilardo salonu işletmek kârlı bir iş değildir. Bilardoya gönül verenlerin işidir. Belki kahvehane işletmek daha kârlıdır. Ne varki, bilardo salonlarından, pavyon ve gazinolardan istenen, Eğlence Vergisi istenirken, kahvehaneler Eğlence Vergisinden muaftır. Verginin, ticari ve sosyal hayatı düzenleme fonksiyonu dikkate alındığında, bu durum, “bilardo salonunu kapat, kahvehane veya internetcafe aç” demenin mevzuatçasıdır.
Vergi hukukundaki yorum yöntemleri ve çabalarının nihai hedefi; geçerli ve güncel yasama iradesinin ortaya çıkarılmasıdır.
Yazının başındaki tarihe 1981 yılına dönersek, 1981 yılında 2464 Sayılı Belediye Gelirleri Kanunu yayımlandı. Bu Kanun’un 17. maddesinde “Bu Kanunun 21 inci maddesinde belirtilen ve belediye sınırları ile mücavir alanlar içinde yer alan eğlence işletmelerinin” Eğlence Vergisine tabi olduğu belirtilmiş, 21. Maddede ise bilardo salonlarına yer verilmemiştir. Ancak, “Matrah” başlıklı 20. Maddede “Biletle girilmesi zorunlu olmayan bar, pavyon, gazino, gece kulübü, taverna, diskotek, kabare, dansing, bilardo ve masa futbolu salonları gibi eğlence yerlerinde işin mahiyetine göre çalışılan her gün için” vergi matrahı açıklanmıştır. Bu düzenlemelere göre Eğlence Vergisi; belediye sınırları ile mücavir alanlar içinde yer alan eğlence işletmelerinin faaliyetlerinden alınacaktır.
1981 yılından bu yana; bilardo bir spor olarak kabul edilmiş, federasyonu kurulmuş, Gençlik ve Spor İl Müdürlüklerinin gözetim ve denetiminde Özel Beden Eğitimi ve Spor Tesisleri Yönetmeliği’ne uygun olarak Bilardo Spor Salonları faaliyetlerine başlamıştır. Bu gelişimin ve mevzuattaki yansımasını son derece isabetli şekilde tespit eden, İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü'nün valiliklere gönderdiği 28.12.2005 tarih ve 46613 sayılı yazısında; eğlence işletmelerinin 2559 sayılı Polis Vazife ve Selahiyet Kanunu'nun 7. maddesinde belirtildiği, 05.10.1999 tarihli resmi gazetede yayımlanan Özel Beden Eğitimi ve Spor Tesisleri Yönetmeliği hükümlerine uygun bir şekilde izin belgeli olarak açılan ve bu Yönetmelik hükümlerine göre tescil edilen ayrıca Gençlik Spor Genel Müdürlüğünün gözetiminde bulunan bilardo spor salonlarından Eğlence Vergisi alınamayacağı belirtilmiştir.
Ne var ki, Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı’nın 15/08/2006 tarih ve B.07.1.GİB.0.66/6624-165/63637 sayılı özelgesinde bilardo spor salonlarından Eğlence Vergisi alınması gerektiği yönünde görüş ortaya atılmıştır. Bu görüş, geçerli ve güncel yasama iradesini ortaya koymaktan uzaktır.
Nitekim uyuşmazlık konusu bir olayda;
Belediyece, Eğlence Vergisi için doğrudan ödeme emri tebliğ edilmiş, Kayseri Vergi Mahkemesinin 11/09/2014 tarih ve Esas:2013/1199, Karar:2014/1009 nolu kararında; tarhiyatın ihbarname ile tebliği sağlanıp tahakkuk etmeden ödeme emri düzenlenemeyeceği gerekçesiyle, yani usul yönünden ödeme emirleri iptal edilmiştir.
Bu karar üzerine Belediyece, Eğlence Vergisi için ihbarname tebliğ edilmiş, Kayseri Vergi Mahkemesinin 28/10/2015 tarih ve Esas:2014/1077, Karar:2015/1074 nolu kararında;
“Davacının işlettiği bilardo salonunun, eğlence işletmesi niteliğinde faaliyette bulunması veya bilardo spor salonu olarak faaliyette bulunması, davanın çözümünde önem arz etmekte olup, davacıya ait bilardo salonunda sadece bilardo sporuna yönelik faaliyetlerde bulunulması halinde eğlence vergisi söz konusu olmayacaktır.
…
Bu durumda, Yardımcı Antrenör Belgesi’ne sahip olan davacının Özel Beden Eğitimi ve Spor Tesisi Çalışma İzin Belgesi ile faaliyette bulunması, Kayseri Valiliği Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü’nün 27/10/2015 tarih ve 6953 sayılı yazısında, davacının Özel Beden Eğitimi ve Spor Tesisleri Yönetmeliği kapsamında spor salonu olarak faaliyet gösterdiğinin belirtilmesi ve davalı idare tarafından, davacıya ait bilardo salonunda eğlence vergisini gerektirir bilardo sporu dışında başka bir faaliyette bulunulduğuna dair bir tespitin yapılmamış olması dikkate alındığında, davacının bilardo salonunda eğlence amaçlı değil sportif amaçla faaliyette bulunduğu ve davacıya ait bilardo salonunun, 2464 sayılı Kanun’un 20.maddesinde eğlence yeri olarak belirtilen bilardo salonlarından farklı kapsamda olduğu anlaşıldığından”
gerekçeleriyle Eğlence Vergisi tarhiyatının kaldırılmasına karar verilmiştir.
Görüş ve Önerilerimiz;
1) Yasal veya idari düzenlemelerle, kahvehane ve internet cafelerden alınmayan Eğlence Vergisinin bütün bilardo salonlarından da alınmaması, spora ve gençleri koruyan sosyal faaliyetlere destek anlamına gelecektir.
2) Yasal veya idari düzenlemelerle, spor salonu hüviyetindeki bilardo salonlarından bu verginin alınmayacağının açıkça ortaya konulması, gereksiz davalaşmaların da önüne geçecektir.
3) Belediyelerce, ödeme emri gönderilmeden önce, fiili tespit yapılması, spor salonu hüviyeti taşımayan eğlence işletmeleri hakkında tarhiyat yapılması ve ihbarname tebliğ edilmesi, hem mükelleflerin yargıya başvuru hakkını sağlamış olacak, hem de belediyelerin usul yönünden hukuka aykırı işlem yapmalarını engelleyecektir.
4) Bilardo, kahvehane-internetcafe kıskacındaki gençlerimizin önemli bir çıkış yoludur. Tıpkı satranç ve masa tenisi faaliyetleri gibi, eğitim kurumları bünyesinde gençlerle tanıştırılmalı, dünyada söz sahibi olduğumuz böylesine güzide bir spor dalında herkes üzerine düşeni yapmalıdır.
15.04.2016
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> YIL SONU KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL yerine 999 TL + KDV
Ayrıntılar için tıklayın.
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.