YAZARLARIMIZ
Özkan Cengiz
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
Bağımsız Denetçi
ozkan@ozkancengiz.net



01 Kasım 2010’dan Sonra Ne Olacak ?

02 Kasım 2010 tarihinde yayınlanan “01 Kasım 2010 Unutulmayacak” başlıklı yazımız büyük yankı uyandırdı. Bizde anladık ki  bir çok kimse farkına varmamış ki unutmasın. Esasın da yazının başlığı “01 Kasım 2010’nun farkındamısınız?” olmalıymış.

Birçok insanda farkındalık yarattığımız için mutluyuz ama tabiî ki bu farkındalık bizi olayın bir kademe daha içine doğru itti. Gelen yüzlerce mail ulaşabilenlerden gelen onlarca telefon ve konunun uzmanları ve tarafları ile yaptığımız değerlendirmeler ışığında bir takım sonuçlar çıkardık. Bu sonuçları gerek konuştuğumuz kişilere verdiğimiz sözler gereği gerekse de yazımızı okuyarak etkilenenleri bilgilendirmek için açıklamak farz oldu.

Baştan belirtmeliyim ki bu andan itibaren yazacaklarım bir tebliğ taslağı veya çalışmalardan sızan bir bilgi değildir. Tamamen onlarca uzman ve taraf ile yaptığımız fikir alış verişleri oluşturduğumuz beyin fırtınaları sonucu akla ve mantığa en uygun gelen seçeneklerdir. Ama bu yeterlilikleri sağlamayan uygulamaların da oluşa gelmesi mümkündür.

Şimdi en çok gelen sorulardan sırayla devam edelim;

TÜRMOB Bağımsız Denetim Tebliği Hangi Bağımsız Denetimleri Kapsıyor?

Tebliği okuduğumuzda ilk anladığımız önceki yazımızda da yazdığımız üzere Türkiye’deki tüm bağımsız denetimleri kapsadığı yönündeydi.

Ancak şu anki ruh halimiz bu tebliğdeki bağımsız denetimin Maliye Bakanı Sn. Mehmet Şimşek’in 28 Ekim 2010 da açıkladığı (Toplantının Detayları İçin Tıklayınız) KOBİ UFRS’ye ilişkin yapılacak bağımsız denetim olduğunu söylüyor.

2012 yılında itibaren Türkiye’de yer alan açıklama metnindeki şirketlerin bağımsız denetimini bu tebliğ ile yetkilendirilmiş bağımsız denetçiler yapacak.

Tebliğin Çıkış Tarihi İtibariyle SPK Bağımsız Denetim Lisansı Olanlar Ne Olacak?

Tebliğin çıkış tarihi itibariyle yani 01 Kasım 2010 tarihi itibariyle SPK Bağımsız Denetim lisanslarını duvarlarına asan meslek mensupları (SMMM, YMM) bu tebliğ ile gelen sınav ve eğitimlerden muaf olacak bu zaten tebliğin geçici maddelerinde açıkça yer alıyor.

Zaten Türmob 2012 ilk geçiş yılında bu kişilere ve 2011 yılı içersinde açacağı sınavlarda başarılı olacak meslek mensuplarına güveniyor.

Bundan sonra SPK Denetimlerini Kim Yapacak?

Bu konuda bir değişiklik yok SPK Bağımsız Denetim Lisansı sahibi bağımsız denetçiler SPK denetimlerini yapmaya devam edecekler. SPK’nun herhangi bir değişiklik yapması kısa vade de mümkün gözükmüyor. 

Bundan sonra Bağımsız Denetim Lisanslarını Kim Verecek (SPK’mı, TÜRMOB mu)?

Bu konuda da bir belirsizlik söz konusu ancak en muhtemel olasılık olarak konuşulan seçenek şu şekilde;

TÜRMOB ilgili komisyonlarını oluşturduktan sonra A grubu ve B grubu eğitim ve sınavları hemen açacak. C grubu sınavları ise kısa vadede açmayacak bu sınavların yerine SPK lisansının alınması yolunu açık tutacak.

Bu şekilde her iki kurumda çalışmalarına devam edecek hem Kobilere hem SPK şirketlerine bağımsız denetim yapmak isteyen denetçiler TÜRMOB’tan A ve B grubu lisanslarını SPK’dan da Bağımsız Denetim Lisansını alacak.

Burada ki karmaşıklığın ve belirsizliğin çözülebilmesi için kurumların kendi aralarında anlaşarak mevzuatlarını düzenlemesi gerekiyor. TÜRMOB tebliğine ekleyeceği bir geçici madde ile tebliğ tarihinden sonra alınacak SPK Bağımsız Denetim Lisanslarının C grubu sınavlardan muafiyet sağlayacağını eklemesi SPK’nun da SPK Bağımsız Denetim Lisansı verilme şartlarına aynen SMMM ve YMM ruhsatını koyduğu gibi TÜRMOB A ve B grubu bağımsız denetim lisanslarını eklemesi gerekiyor.

Bu şekilde hem TÜRMOB Bağımsız Denetim konusundaki ülkedeki düzenleme yetkisini kullanmış olacak hem de SPK kendi alanındaki bağımsız denetim düzenlemelerini uhdesinde tutmuş olacak kurumlar arası çatışma da sona erecektir.

Başta da dediğim gibi bunlar şu aşamada tamamen yorum ve değerlendirmeler sonucu ortaya çıkan olasılıklar kurumların neler yapacağını süreç içerisinde izleyeceğiz.

6-7 Kasım 2010 SPK Bağımsız Denetim sınavlarına gireceklerin durumu ne olacak?

İşte günün en çok merak edilen sorusu tebliğ hükümlerine göre yapacak bir şey yok muafiyet şartlarından yararlanmaları söz konusu değil, bundan sonraki sınavlara gireceklerden hiçbir farkları yok.

Ancak yaptığımız görüşmelerden ulaştığımız kanı 6-7 Kasım 2010 sınavlarına girin ortalamalarınızı tutturun lisans almaya hak kazanın sonra da bir dilekçe ekinde TÜRMOB’a durumunuzu anlatan muaf olmak istediğinizi bildiren bir dilekçe ile başvurun.

Eğer başvuru sayıları yeterli düzeye ulaşılırsa TÜRMOB Yönetim Kurulu toplanarak bu durumu değerlendirecek ilave bir düzenleme ile arada kalan bu insanlar için düzenleme yapacaktır.

Dediğim gibi yürürlülükteki düzenlemelere göre böyle bir şey mümkün değil ancak küçükte olsa bir umut ışığı gözüküyor.

Sonuç olarak;

Yazıyı yazdıktan sonra okuduğumda kendimi biraz suya yazı yazıyor gibi hissettim. Olasılıklar, yorumlar değerlendirmeler net bir şekilde bu böyle olacak diyebileceğimiz konu yok gibi bir şey. Yazdıklarımı yeniden araştırdım yeniden ölçtüm biçtim tarttım ve gerçekleşmesi en güçlü olasılık olarak gördüğüm için ve merak eden yüzlerce insan için yazmaya karar verdim.

Belki de düzenlemelerin bu şekilde yapılması için bir nebze de olsa etkimiz olur mutlu oluruz.

05.11.2010

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> YIL SONU KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL yerine 999 TL + KDV
     Ayrıntılar için tıklayın.

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM